De cîteva zile, Piața Nord din Bacău este literalmente invadată de tot felul de păsări de curte. Tot felul de lăzi, cuști metalice sau de lemn, cutii de carton sînt puse pe jos, pe portbagajele bicicletelor, în mașini, pe mașini, pe unde vrei și unde nu vrei. De la puii de cîteva zile și pînă la găini, în locul respectiv se întîlnesc tot felul de păsări de curte. Pînă acum, aglomerația se înregistra numai joi, cînd prin tradiție țăranii vin la tîrg. Ultima perioadă a fost o excepție, pentru că, deși a fost Săptămîna Luminată, negustorii au venit zilnic la tîrg să vîndă păsări. Mașini de Bacău, de Vrancea și chiar de Buzău pot fi văzute acum aici. Trebuie reținut însă că și cumpărătorii invadează Piața Miorița încă de dimineață. Prețurile zburătoarelor de curte variază de la 15.000 de lei puiul de cîteva zile, la 40.000-50.000 cei mai măricei, iar găinile se vînd și cu 200.000 de lei bucata. Este drept că prețurile sînt negociabile. Ca noutate, tot aici au apărut nutrețuri concentrate specifice pentru păsări, la prețuri suportabile.
Explicația este mai simplă decît ar fi de așteptat. Iarna foarte lungă a întîrziat și sezonul puilor de găină. Pînă mai acum o săptămînă nu i-ar fi cumpărat nimeni, de teamă să nu moară din cauza frigului. Pe de altă parte, nici găinile nu cad cloști atunci cînd vremea este foarte rece. Cu alte cuvinte, a apărut o suprapunere a ciclului biologic al celor mai comune păsări de curte. Astfel, găinile sînt vîndute pentru că urmează să clocească, puii au ieșit din ou și pot crește mai liniștiți, iar pentru cei mari se poate accelera creșterea pentru carne sau ouă, după cum le este specificul. „Am incubatoare și o crescătorie micuță pe lîngă casă – ne-a spus Ion Măriniș, unul din comercianții din Vrancea -, așa că am de unde aduce pui cam de toate mărimile. A fost greu anul acesta, din cauza frigului, că nici noi nu mai știam cînd să punem ouăle la incubat”. Tot el ne-a arătat și concentratele pentru păsări, spunînd că puii de carne cresc rapid în greutate, dacă sînt hrăniți cu ele.
Clienții nu lipsesc. Mulți dintre cei care vin sînt locuitori ai satelor, care vor să crească o găină. De această dată, nu i-am mai auzit pe oameni să se plîngă de prețuri, poate și pentru faptul că sînt cam aceleași ca anul trecut. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns