Odinul ministrului sănătății care statutează lista aditivilor alimentari a dat naștere la multe dispute. Unul din motive ar fi nocivitatea unora dintre aceștia. Problema mare nu ar fi situarea lor pe o listă neagră, ci faptul că unii producători din domeniu nu respectă proporțiile în care se regăsesc aceste substanțe în ceea ce se comercializează. Organele de control incriminează derogările de la normative, ca și faptul că în multe cazuri nu au posibilitatea de a verifica respectarea proporțiilor la aditivi.
Organismele de resort – în speță Ministerul Sănătății, cel al Agriculturii și Industriei Alimentare, respectiv Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor – au promis că vor face deocamdată ceea ce le stă în putință. Un prim pas îl constituie emiterea unor ordine privind calitatea unor produse alimentare. Aceste acte normative se aliniază legislației în domeniu din Uniunea Europeană și conțin prevederi mult mai detaliate decît pînă acum. Deja s-au emis ordine care privesc produse precum bulionul și pasta de tomate, maionezele sau margarinele. În acestea se interzic expres anumiți aditivi, cum este cazul amidonului în pasta de tomate, de exemplu. Pe de altă parte, în cursul anului viitor va intra în vigoare o altă listă de aditivi alimentari, care probabil va fi mai restrictivă. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns