• anularea buletinelor nefolosite din fiecare secție s-a făcut cu o singură ștampilă • într-un final, membrii birourilor de votare s-au săturat să aștepte ștampila și au trecut la anularea voturilor cu pixul
Lipsurile din Legea electorală au devenit în noaptea de 6 iunie atît de evidente, încît unii membri ai birourilor electorale au anunțat cu fermitate că renunță la numărătoarea voturilor cu toate riscurile pe care le-ar impune un asemenea gest. Asta, în momentul în care au înțeles că munții de buletine de vot rămase neutilizate trebuie să fie anulate cu o singură ștampilă. Oamenii erau cît pe ce să se lase lehamite în secțiile de votare unde președinții au ținut cu dinții ca anularea să se facă pe fiecare foaie în parte. Dacă la buletinul de vot pentru primar lucrurile erau relativ simple, nefiind decît două pagini, lucrurile se schimbau în cazul buletinelor de vot pentru Consiliul județean și cel local, unde formulareale numărau șase pagini. Sătui de problemele de peste zi, obosiți și nervoși, unii membri ai birourilor electorale au anunțat că renunță la numărătoare dacă nu se găsește o altă modalitate de anulare a voturilor rămase neutilizate. Pînă la urmă, președinții secțiilor de votare nu au avut încotro și, cu majoritatea voturilor membrilor birourilor electorale, au decis să treacă la anularea voturilor cu pixul. Unii au ținut să anuleze fiecare pagină în parte, alții s-au mulțumit doar cu anularea primei și ultimei pagini, iar alții cum le-a venit mai ușor. Cert este că nimeni nu se aștepta ca absenteismul să creeze așa probleme la anularea voturilor rămase neutilizate.
„Să vină cei care au dat legea să pună ștampila aici pînă fac scurtă la mînă. Nu știau de absenteism, pe naiba?! Pur și simplu nu i-a interesat acest aspect. Dacă ar trebui să anulăm pagină cu pagină cu ștampila, ne-ar prinde aici miezul nopții viitoare”, ne-a spus unul dintre membrii biroului electoral al unei secții de votare băcăuane, care s-a nimerit a fi singurul bărbat printre celelalte femei din comisie. „O singură ștampilă avem, iar de anulat avem vreo 3.000 de buletine de vot”, ne-a declarat și un membru al secției electorale 108. „Într-o oră, doi oameni au reușit să anuleze doar 150 de buletine de vot. Asta în condițiile în care toți membrii birourilor electoarele anulează voturile cu pixul, iar președintele aplică și ștampila”, ne-a declarat Doina Duhalm, vicepreședintele secției de votare 109. Abia după ce cîteva ore bune din noapte au stat și au anulat buletine, membrii birourilor electorale au trecut și la numărătoarea propriu-zisă a voturilor. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns