• lemnul de foc s-a vîndut la prețuri de trei ori mai mari decît cele de pornire
Orgoliile agenților economici care exploatează și prelucrează lemn aduc bani buni în conturile Direcției Silvice Bacău. Licitația desfășurată ieri la sediul instituției a confirmat din nou acest fapt. Conform metodologiei, au fost puse în vînzare mai multe loturi de buștean fasonat – scos la drum auto sau aflat în depozitele instituției -, dar și o serie de partizide masă lemnoasă pe picior (care urmează să fie tăiat – n.r.) neadjudecate la alte alte runde. Spectacolul dat fără voie de cei care și-au disputat materialul lemnos a fost, ca și în alte ocazii, demn de teatrul absurdului. Loturi de lemn bun de foc a fost achiziționat cu preț de fag de cherestea, iar unii agenți economici s-au luptat crîncen pentru a-l obține.
Bușteanul fasonat se vinde și prin negociere
Licitația a început cu vînzarea loturilor de bușteni fasonați. Aceștia sînt, de regulă, tăiați de angajații Direcției Silvice din diverse considerente. Cînd este vorba de cireș, de exemplu, acesta se găsește în amestecat în cantități mici printre alte specii și este nerentabil de exploatat de către agenții economici. În alte situații, este vorba de loturi care nu sînt solicitate de agenții economici sau sînt copaci care trebuie tăiați din alte motive. În cazul masei lemnoase fasonate, solicitările sînt mai puține, întrucît cantitățile licitate sînt mici. Totuși, există cazuri în care prețurile urcă serios. Bătălia este mai puțin vizibilă ca la masa lemnoasă exploatabilă din pădure, pentru că licitația este în plic închis. Cu alte cuvinte, agenții economici fac oferta de preț și cîștigă cel care dă cea mai mare valoare. La runda de ieri, de exemplu, un lot 45 de metri cubi de stejar, buștean pentru gater a plecat de la 2,8 miloane de lei/mc, dar Coșna Tîrgu Ocna a oferit 3,36 milioane de lei/mc, preț la care și l-a adjudecat.
Uneori, se ajunge și aici la licitație deschisă, dar bătălia nu este la fel de încrîncenată. Un lot de 200 de mc de fag – tot pentru gater – au fost achiziționați în licitație deschisă de firma Bestwood la 1.920.000 de lei/mc, la concurență cu firma Richforest, dar diferența a fost de doar doi pași. Trebuie menționat că mare parte din loturile de buștean fasonat existente la ocoalele silvice și în depozite au trecut prin mai multe licitații. Conform reglementărilor, ele sînt vandabile chiar dacă există numai un singur ofertant, iar prețurile acestora se negociază. În aceste condiții, firma Zaiun s-a înscris la multe din aceste loturi și are șanse să le adjudece pe toate. Chiar la sfîrșit, a apărut un motiv de dispută. Președintele comisiei de licitației, inginerul-șef al Direcției, George Brăiescu i-a anunțat pe agenții economici că plata pentru lemnul adjudecat se face în momentul în care se ridică marfa. Acest anunț a creat vînzoleală printre cei prezenți. „În momentul în care veniți aici să achiziționați aceste produse, trebuie să știți ce disponibil bănesc aveți – a spus șeful comisiei, oarecum iritat de vociferări. Adică cum, noi vă dăm lemnul și apoi vedeți dumneavoastră cînd plătiți? Eu nu văd acest lucru normal, așa că rămîn la ce am spus, că trebuie să plătiți atunci cînd ridicați produsul”.
Luptă în toată regula pentru lemn de foc
Bătălia s-a dat pentru masa lemnoasă pe picior care a fost pusă în licitație. Interesant este că multe din partizi au fost cu rărituri sau doborîturi, adică cu lemn de calitate inferioară. Ei bine, aici lupta a fost crîncenă, deși a căpătat uneori accente comice. Chiar de la prima partidă, din Ocolul Silvic Agăș, reprezentanții firmelor Malmele și Nagiforest s-au încrîncenat să obțină 223 de mc de rășinoase. În final, a cîștigat a doua firmă, dar prețul a urcat de la 414.000 lei metrul cub la 918.000 de lei. La următorul lot, de 136 de mc de fag, bătălia s-a dat tot între cei doi competitori. A cîștigat tot Nagiforest, iar valoarea de adjudecare a fost de 933.000 de lei/mc, față de 338.000 de lei, cît a fost pornirea. O altă partidă de 435 de mc de rășinoase a fost prețuită de aceeași firmă tot la aproape un milion de lei metrul cub, deși specialiștii Direcției Silvice îl prețuiseră la 359.000 de lei/mc.
Dar dacă masa lemnoasă de mai sus este de categorie relativ bună, o bătălie la fel de crîncenă s-a dat și pentru partizi cu arbori subțiri. Circul a început la Ocolul Silvic Tîrgu Ocna. O partidă de răritură de 722 de mc de rășinoase s-a adjudecat cu 483.000 de lei/mc, față de 193.000 de lei pornirea. Protagoniștii finali au fost AF Alina și Ulmusa, dar a cîștigat prima. O altă partidă, de 1.024 mc rășinoase a fost crîncen disputată tot de Ulmusa, dar cu Exmolemn și s-a ajuns de la 232.000 de lei/mc la 688.000 de lei/mc. „Cu banii ăștia cumpăra buștean de cherestea, nu lemn de foc”, comenta unul din participanți. Angajații Direcției Silvice nu se mai miră de nimic. Din experiențele altor licitații, ei știu că în unele cazuri este vorba de orgoliul celor care se luptă să obțină lemnul într-o anumită zonă, alteori, chiat au nevoie de activitate și se mulțumesc să aibă un profit minim sau chiar să meargă în pierdere, în ideea că își scot pîrleala mai tîrziu. Oricare ar fi motivele, aceste dispute aduc bani buni în conturile instituției, pentru că neplata unui lot adjudecat aduce aproape automat excluderea din licitații.
Licitațiile de masă lemnoasă de întrerup pînă în luna august. Dacă nu apar fenomene negative de proporții – furtuni, vijelii etc. -, atunci se va scoate la licitație rezerva de 20% din masa lemnoasă pe picior exploatbilă în 2003. Va fi un alt moment tensionat, pentru că partizile puse în joc sînt de bună calitate. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns