• Curcanul – se aduce la masă întreg, cu oasele picioarelor înfășurate în staniol crestat. Se garnisește cu mere întregi, necurățate și prăjite înăbușit cu o lingură de unt, una de apă și una de zahăr, pînă devin moi și sticloase. În cazul în care nu aveți ustensile speciale pentru tăiat friptura de pasăre (furculițe cu mîner lung și cu doi dinți, foarfece special și cuțit lat și tăios) curcanul se aduce la masă gata tăiat de la bucătărie – se desprind picioarele și aripile de la încheietură, iar pieptul se taie în felii subțiri și oblice pe osul pieptului. Umplutura se va tăia separat. Se aranjează pe platou, în mijloc, bucățile de pulpă și aripile, în jurul lor se pune pieptul tăiat felii și așezat în solzi, apoi feliile de umplutură. Se decorează feliile de piept cu romburi de aspic și cu frunze de pătrunjel verde.
• Purcelul de lapte – după ce a fost copt cu picioarele înăuntru, se servește întreg, pe o farfurie lungă. În gură i se așează un măr mic, iar în urechi cîte un buchet de pătrunjel verde.
• în general, se folosesc pentru decorări maioneză și aspic, gălbenuș fiert dat prin sită și albușul fiert dat prin răzătoarea cu ochiuri mici.
• Sardelele se așează în eventai pe un platou. Se decorează cu o floare formată din felii rotunde de lămîie cu coaja crestată și cu frunze de pătrunjel verde.
Cum se garnisește platoul cu salată boeuf sau salată rusească
„Ceasul” – Se aranjeză salata pe un platou rotund, apoi se îmbracă în maioneză. Cu felioare de gogoșar murat se fac cifrele ceasului. Orele 12, 3, 6 și 9 sînt înconjurate într-un inel de albuș răscopt. Limbile ceasului se fac din fîșii de castravete murat.
„Clovnul” – Se fierbe tare un ou, se curăță de coajă, apoi se taie la ambele capete, mai mult la capătul ascuțit, unde se așează coiful clovnului, făcut dintr-un vîrf de morcov fiert. Coiful se fixează pe cap cu ajutorul unei scobitori. Cu puțină maioneză trecută prin cornet se fac baza coifului și pampoanele. Ochii se fac din boabe de piper, iar gura din felie de gogoșar roșu. Se așează capul în centrul salatei, iar împrejur se face un rotund din bucățele de gogoșar sau din morcov tăiat în triunghiuri.
Două rețete de dulciuri speciale pentru seara de Revelion
Tort Doboș
Tortul Doboș se pregătește din șase blaturi, care se umplu cu o cremă pe bază de unt și se acoperă cu un strat de zahăr caramelizat, iar partea laterală se barotează cu nuci sau migdale măcinate.
Pentru blat: șase ouă, 150 gr zahăr pudră, o jumătate pachet zahăr vanilat, sucul de la o lămîie, 120 gr făină, o jumătate de linguriță de coajă de lămîie rasă.
Pentru cremă: 100 gr zahăr, o lingură de rom, 150 gr unt, 40 gr cacao pudră, o jumătate de plic de zahăr vanilat.
Pentru glazură: 150 gr zahăr, o linguriță de suc de lămîie, iar pentru decorare migdale sau nuci măcinate.
Mod de preparare:
Blatul – albușurile se bat împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr, astfel încît să se obțină o spumă consistentă. Se adaugă sucul de lămîie și două linguri de apă. Se încorporează restul de zahăr, se continuă baterea, apoi se toarnă făina prin cernere, coaja rasă de lămaie și gălbenușurile de la cele șase ouă. Se amestecă bine. Din această compoziție se pregătesc prin coacere în cuptor șase blaturi de formă rotundă.
Crema – zahărul se fierbe în 50 ml apă, care apoi se lasă să se răcească puțin. În siropul obținut se încorporează untul și zahărul pudră, amestecînd continuu, pentru a nu se forma cocoloașe. La sfîrșit se adaugă romul și zahărul vanilat.
Glazura – zahărul se caramelizează cu sucul de lămîie, care se varsă apoi peste una din cele mai reușite foi de blat. Cu ajutorul unui cuțit înmuiat în unt se taie 16 bucăți. Celelalte foi de blat se ung cu cremă, se suprapun, iar deasupra se așează cele 16 bucăți cu zahăr caramel. Marginea se barotează cu sîmburi de migdale sau miez de nucă pisată, în care s-au amestecat biscuiți sfărîmați
Ruladă cu cremă și nucă
Cantități pentru zece porții:
Foaia: 125 gr zahăr pudră, 75 gr făină, trei ouă întregi, patru gălbenușuri, două linguri de cacao, două plicuri zahăr vanilat și un vîrf de cuțit scorțișoară pisată;
Crema de nucă: 150 gr miez de nucă, 60 gr zahăr, 200 ml lapte, două gălbenușuri de ou, 150 gr unt și cinci gr amidon (zeamil sau praf de budincă).
Preparare:
a) într-un vas așezat pe bain-marie se bat împreună ouăle, gălbenușurile și zahărul, pînă rezultă o pastă alb-gălbuie. Vasul se ia de pe foc și se adaugă făina, puțin cîte puțin, și se amestecă. Totodată, se încorporează zahărul vanilat și scorțișoara. Trebuie să rezulte o pastă legată;
b) tava care urmează a fi folosită la copt se tapetează cu hîrtie pergament unsă cu unt, în așa fel încît să îmbrace și marginile. Compoziția se toarnă în tavă, se nivelează cu lama unui cuțit pentru a rezulta o grosime uniformă. Tava se introduce în cuptorul încălzit la 220 grade și se lasă la copt. După cinci minute se controlează coacerea;
c) foaia se rastoarnă pe o planșetă pe care s-a întins un prosop ușor umezit, se înlătură foaia de hîrtie pergament, iar dacă dezlipirea se face mai greu, hîrtia se umezește cu ajutorul unei pensule înmuiate în apă.
Pregătirea umpluturii:
Miezul de nucă se taie cît mai mărunt, iar din cele 60 gr zahăr și puțină apă se face un caramel. Cînd caramelul începe să prindă culoare galben-aurie, se adaugă nucile tăiate mărunt, se ia vasul de pe foc, iar după ce s-a răcit se adaugă 200 ml lapte fierbinte. Două gălbenușuri de ou se amestecă cu cinci gr amidon, care se toarnă peste caramelul cu nucă și lapte. Se fierb cîteva minute, amestecînd continuu. După ce compoziția s-a răcit, se încorporează 150 gr unt, care a fost în prealabil frecat. Compoziția se amestecă bine cu ajutorul mixerului. Pentru aromatizare pot fi adăugate cîteva picături de lichior de nucă sau de rom.
d) în vederea montării, foaia se așează pe un prosop ușor umezit, iar deasupra ei se întind două treimi din cantitatea de cremă. Se nivelează cu ajutorul unei lame de cuțit;
e) foaia se rulează ușor, iar la nevoie rulada obținută se înfășoară în prosopul umezit. Se lasă la frigider timp de cel puțin o oră. La sfîrșit se decorează cu restul de cremă sau se pudrează cu pudră de cacao prin cernere. Se porționează la dimensiunea dorită.
Lasă un răspuns