• Tudorică Nistor a dat în judecată Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul de Finanțe și Casa Națională de Pensii pentru că nu a beneficiat de toate indexările și pentru că pensia este dublu impozitată
Tudorel Nistor a muncit o viață în aviație și în domeniul bancar. Timp de 41 de ani a tras din greu și s-a pensionat în 2000, la de 60 de ani. A beneficiat de o pensie de aproape patru milioane de lei. Nemulțumirile lui au pornit întîi de la pensia soției. Femeia a fost asistentă medicală și, după 30 de ani de muncă, a cerut deschiderea dreptului de pensie. A primit un milion și ceva. După 2001, cînd a intrat în vigoare Legea pensiei, soții Nistor s-au dus la Casa Județeană de Pensii (CJP ) din Bacău să solicite recalcularea pensiei. „Aici ne-au spus că nu pot face nimic, pentru că, dacă eram nemulțumiți de valoarea pensiei, trebuia să o contestăm în 30 de zile de la emiterea deciziei de pensionare. Ne-au explicat că recalcularea se face în condițiile în care soția ar mai fi lucrat o perioadă. Atunci nu am inițiat proces. Ne-am întors acasă și am zis că ăsta este sistemul”, ne-a declarat Tudorel Nistor. Dar necazurile și nemulțumirile pensionarului s-au adunat și, în cele din urmă, au răbufnit.
Totul a pornit în anul 2000, în preajma alegerilor. „Toată lumea a așteptat, așa cum s-a promis pînă la alegeri, Legea care recalcula pensiile. După alegeri, PSD ne-a păcălit că vor fi recalculate pensiile și vor fi anulate impozitele pe acestea. Cu două zile înainte de data la care începea aplicarea Legii pensiei, cel mai mare mincinos dintre miniștri, Marian Sîrbu, a elaborat Ordonanța de Urgență 49, prin care modifica legea pensiei, inclusiv articolul 180, ce prevedea recalcularea tuturor pensiilor în plată. După aceasta au venit indexările și programul de recorelări, care au fost și sînt aplicate într-un mod discriminatoriu”, mai spune Tudorel Nistor. El consideră că pensionarii din sistemul public de pensii depind de o lege neconstituțională, care îngrădește drepturile, și, pe deasupra, mai e și imorală. După 14 ani de democrație, problemele pensionarilor au ajuns să se acutizeze și să fie transformați treptat în cea mai săracă clasă. Persoane care au muncit în aceeași instituție, aceleași condiții, aceiași ani de muncă, s-au pensionat și au căpătat venituri diferite. Pensionarul băcăuan consideră că anul ieșirii la pensie nu este un criteriu de acordare a unor pensii mai mici sau mai mari. „Nu mă interesează capra vecinului, dar nu se poate ca persoane care au avut aceleași condiții de pensionare și chiar același an să iasă la pensie cu valori diferite”, mai spune Tudorel Nistor.
Indexările care l-au ocolit s-au i-au fost acordate în procent foarte mic, precum și faptul că s-a considerat de două ori impozitat de stat l-au deteminat să acționeze în instanță Ministerul de Finanțe, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și Casa Națională de Pensii. Acțiunea a fost înaintată Tribunalului Bacău în anul 2002, dar cererea a fost respinsă ca fiind nefondată. „Mi s-a dat răspuns că aceste instituții nu au calitatea de a acorda indexări și că finanțele nu se ocupă de impozitatre. În concluzie, lipsește calitatea procesuală, chiar dacă toate hotărîrile de indexare și cele de impozitare au avut semnătura acestor instituții”, mai spune supăratul pensionar.
În 2003, Tudorel Nistor a dat în judecată Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău tot nemulțumit de indexări și impozitare. „În sistemul de pensii se acționează pompieristic. Indexarea și apoi recorelările, care trebuiau să reașeze sistemul de pensii, au fost o mare păcăleală. Nu mă leg de faptul că ni s-a dat praf în ochi, dar și cei cîțiva bani s-au dat diferențiat, în procente foarte mici, în funcție de anul pensionării. Procentele de indexare primite de pensionari au fost mult sub valoarea inflației. În ceea ce privește impozitarea, mi se pare absurd că ne-au oprit impozite din salariu o viață întreagă, salarii care au stat la baza calculului pensiei, ca apoi să se impoziteze și pensia. Este o dublă impozitare”, ne-a mai explicat Tudorel Nistor. Dar nici al doilea demers împotriva CJP Bacău nu a avut sorți de izbîndă la Tribunal, cu toate că omul s-a simțit cu dreptatea în mînă. „Noi nu am făcut decît să aplicăm prevederile legale prin care au fost acordate indexările, recorelările și s-a stabilit valoarea impozitării pensiilor”, ne-a declarat Cristi Lungu, consilier juridic la CJP Bacău. Acest lucru a fost susținut de instituția băcăuană în instanță și cauza lui Tudorel Nistor a fost respinsă ca nefondantă. Singura șansă a pensionarilor nemulțumiți de legile care îi privesc este atacarea lor în momentul în care sînt elaborate. Dar cum bătrînii nu mai au nici sindicat și nici bani pentru avocați, nu le rămîne decît să se resemneze cu sărăcia. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns