■ clubul băcăuan a schimbat doi antrenori pe parcursul campionatului recent încheiat ■ de la divizia B, la locul al șaselea ■ 6. FCM Bacău 30 14 4 12 43-40 46 (^1)
FCM Bacău a lăsat în urmă un sezon despre care președintele Gheorghe Chivorchian spune că a fost unul destul de bun, dar după care rămîne sentimentul că echipa băcăuană ar fi putut totuși să-și atingă obiectivul instalat pe traseu, cupele europene. Chiar și fără cupe, FCM Bacău a reușit să atragă simpatia publicului unei întregi țări, și asta datorită renunțării la practicile culiselor, care în precedentul campionat nu numai că i-a destabilizat imaginea, dar s-a văzut chiar retrogradată. Efortul financiar făcut atunci nu a fost de prisos, în cele din urmă, băcăuanii aflîndu-se în permanență în atenția presei din țară, în majoritatea cazurilor sub aspect pozitiv. Milionul de dolari care a simplificat la 8 numărul de zile de ședere în divizia B a fost completat de alte sume cu multe zerouri pentru ca lotul să capete valoarea necesară pentru a ataca pozițiile fruntașe ale clasamentului. Au fost astfel încorporați Cristi Ciocoiu, Adrian Pitu, Răzvan Lucescu, Apostol, Nivaldo, Iftodi și, mai tîrziu, Petcu, iar antrenorul FCM Bacău a devenit Mircea Rednic, care urma să primescă un salariu de 100 de mii de dolari pe an. Toate fuseseră bătute în cuie sub aspectul financiar, iar după puțin timp a fost inaugurată și nocturna stadionului, care urma să aducă la stadion cît mai mult public. Amicalul cîștigat cu Galatasaray Istanbul și o prezentare a lotului de la care nu a lipsit trupa Holograf au avut darul de a întări convingerea și celui mai sceptic om de fotbal că lucrurile la FCM Bacău chiar s-au schimbat. În bine. Mai rămînea ca trupa lui Rednic să confirme și pe teren.
Început greoi de campionat
În calea fericirii băcăuane s-a interpus campioana en-titre, Steaua, care în prima etapă a campionatului, în fața a 15 mii de spectatori care au scos din buzunare cîte 50 de mii de lei, a învins cu 1-0, printr-un gol înscris de Florentin Dumitru dintr-o lovitură liberă acordată eronat de Salomir. FCM Bacău a controlat atunci jocul, însă nu a putut trece peste galonata echipă a lui Pițurcă, formație care era favorită, la acea oră, la titlu. Unul dintre cele trei puncte pierdute a fost recuperat în următoarea etapă, la Pitești. A fost un 3-3 după care fotbaliștii băcăuani au plîns multe zile, pentru că, practic, au avut meciul în mînă. Au condus în permanență, fiind egalați în ultimul minut, atunci cînd nimeni nu se mai aștepta. Chiar și în acele condiții, FCM Bacău a practicat un fotbal în viteză, în care și-a sufocat adversarul, dovedind reale disponibilități tactice și fizice. Prima victorie sub bagheta lui Rednic avea să se contureze în meciul cu Petrolul Ploiești, 2-0, atunci cînd Ciocoiu reușea primul gol pentru formația de la care plecase în urmă cu cinci ani. În ciuda numelor grele de care dispunea, FCM Bacău mai avea nevoie de timp pentru ca relațiile de joc să fie cele pe care Mircea Rednic le dorea. Din acest motiv, rezultatele s-au lăsat așteptate. Poate chiar prea mult. A urmat înfrîngerea de la Brașov, în ultimele minute de joc iar apoi egalul de pe teren propriu cu Ceahlăul. După acest joc, Rednic a renunțat la doi titulari, Iftodi și Trofin, retrăgîndu-i pe banca de rezerve. Primul a șlefuit-o serios, în timp ce al doilea fotbalist a fost împrumutat rapid la Farul Constanța. Victoria chinuită cu UM Timișoara a adus trei puncte între două meciuri pierdute cu Rapid (0-1) și Dinamo (2-4).
Seria de grație a începul cu Farul. Un 3-0 scurt, în fața unor fotbaliști care au dat semne mari de oboseală, apoi victorie la București, cu Sportul (3-1), pentru ca următoarele două partide consecutive de pe teren propriu cu Astra și Oțelul să aducă alte 6 puncte în contul băcăuanilor (2-1 și 1-0).
Mircea Rednic a fost debarcat
Dezastrul a coborît peste liniștea din tabăra băcăuană în următoarea etapă, la Craiova. În fața unei echipe care nu arătase mare lucru pînă atunci, FCM Bacău a fost învinsă fără drept de apel, 0-3, însă după un joc în care fotbaliștii din Bacău nu au avut nici un orizont. Ceea ce începe rău se termină la fel și după o săptămînă FC Național „omora” echipa lui Rednic, administrîndu-i cinci boabe. Primarul Sechelariu a tunat și a fulgerat atunci la vestiar, mai mult, i-a demis pe toți cei care i-au ieșit în cale, de la președinte pînă la jucători. Flaviu Pop a devenit președinte peste noapte, însă domnia sa nu a durat decît o zi. Conducerea tehnică s-a zdruncinat serios din temelii. Într-un schimb de replici Dumitru Sechelariu – Mircea Rednic, ultimul, căruia nu i-a convenit tonul patronului băcăuan vizavi de el în prezența unor persoane, a demisionat iar despre o eventuală împăcare nici nu s-a mai putut vorbi. Rednic și FCM Bacău s-au despărțit, de ochii lumii, în condiții amiabile, deși fostul internațional român nu a ezitat să spună că a fost „lucrat” de către unii jucători, în frunte cu Cristi Ciocoiu. Pe fir a intrat Ghiță Poenaru, care a preluat echipa pentru ultima etapă a turului. A pășit cu stîngul, 0-2 la Bistrița, însă a fost un pas uriaș pentru FCM Bacău în lupta contra blaturilor.
De la retrogradare la cupele europene
Cu -4 la adevăr după prima parte a campionatului, FCM Bacău și-a transformat peste noapte pretențiile, noul antrenor, Ghiță Poenaru, plecînd pe obiectivul salvarea de la retrogradare. Deși mulți nu au crezut în Poenaru, despre care au spus că nu are față de divizia A, FCM Bacău a devenitm, în scurt timp, una dintre revelațiile returului. Meciul din prima etapă, cu Steaua, la București, a însemnat cea de-a doua înfrîngere a lui Poenaru de la instalarea ca antrenor la echipa pe care o părăsise în urmă cu jumătate de an, însă ocaziile rarisime pe care le-au risipit „galben-albaștrii” au condus la nemeritatul eșec.
Ardeleanu a înviat cu FC Argeș și a deschis drumul spre victorie al băcăuanilor, la prima apariție în culorile „galben-albastre, după o pauză de doi ani, datorată unei grave accidentări. 2-0 cu FC Argeș și apoi reușita de la Ploiești au dat aripi conducerii băcăuane care avea dreptul să spere la o clasare între primele cinci locuri. Brașovul a fost răpus de același Ardeleanu, pentru ca sincopa să apară chiar la Piatra Neamț. Adică acolo unde nu și-ar fi dorit nici unul dintre fotbaliștii băcăuani care aveau habar de „bunele relații” Sechelariu – Ștefan. Înfrîngerea cu 0-2 a fost apăsătoare mai ales că băcăuanii nu au arătat nimic pe teren, iar după fluierul final, primarul Sechelariu a fost huiduit și înjurat ca la ușa cortului chiar de către spectatorii prezenți la tribuna oficială. După o săptămînă apăsătoare, în care nimeni nu se mai înțelegea cu nimeni, a răsărit soarele pe ulița băcăuanilor.
Între foarfeca lui Cursaru și eliminarea lui Poenaru
Cătălin Cursaru a deschis repede scorul iar pînă la finalul meciului nu s-a mai întîmplat nimic. Dîrzenia și dorința de victorie a băcăuanilor în fața unui stadion arhiplin au avut cîștig de cauză în dauna unui Rapid care, în ciuda atacurilor furibunde din final, s-a lovit constant de zidul băcăuan. A fost meciul care a deschis seria rezultatelor de excepție și a adus publicul pe stadion. Deplasarea de la Timișoara a fost încununată cu 3 puncte care au readus Bacăul la plus la adevăr și care i-a readus umorul lui Poenaru. Întrebat ce planuri are acum, cînd a ajuns la ^2, Poenaru a răspuns sec: „eu sînt la plus 6”.
Meciul campionatului s-a disputat tot pe stadionul „Dumitru Sechelariu”. Dinamo avea nevoie de puncte pentru a cîștiga titlul, în timp ce Bacăul spera mai mult ca oricînd într-o cupă europeană. Din dorințele celor două echipe a ieșit un meci greu de uitat. FCM Bacău a cîștigat cu 4-2, iar Cătălin Cursaru a înscris golul campionatului. A urmat un joc al inimilor tari la Constanța, după care Poenaru a mai bifat 3 puncte la adevăr. A fost ultimul succes al antrenorului băcăuan. Un 2-2 pe teren propriu cu Sportul a retezat elanul băcăuan. De aici și pînă la înfrîngerile consecutive pe ultima sută de metri cu Astra și Oțelul nu a mai fost decît un pas. Tensiunea acumulată în rîndul fotbaliștilor a căpătat forme nebănuite. Răzvrătirea acestora a dus la despărțirea clubului de antrenorul Ghiță Poenaru, locul acestuia fiind luat de către Sorin Condurache pentru ultimele etape ale campionatului.
Rezultate și marcatori
Rezultatele înregistrate în ediția de campionat 2001-2002: 0-1 și 1-2 cu Steaua, 3-3 și 2-0 cu FC Argeș, 2-0 și 1-0 cu Petrolul, 0-1 și 2-0 cu FC Brașov, 1-1 și 0-2 cu Ceahlăul, 0-1 și 1-0 cu Rapid, 1-0 și 4-2 cu UMT, 2-4 și 4-2 cu Dinamo, 3-0 și 3-2 cu Farul, 3-1 și 2-2 cu Farul, 2-1 și 0-1 cu Astra, 1-0 și 1-2 cu Oțelul, 0-3 și 0-0 cu U Craiobva, 1-5 și 1-2 cu FC Național, 0-2 și 2-0 cu Gloria Bistrița.
Autorii golurilor: Cătălin Cursaru 17, Valentin Bădoi 8, Ciocoiu 3, Nivaldo, Pitu, Petcu, M. Croitoru, cîte 2, R. Ciobanu, M. Ilie, Văduva, cîte 1. Iodi (Dinamo) a înscris în proprie poartă pentru băcăuani. (Cristian BLĂNUȚĂ)
Lasă un răspuns