Paul COJOCARU
Broker de asigurare
www.conectasigexpert.ro
www.paulcojocarudespreasigurari.blogspot.com
Am urmărit cu viu interes activitatea guvernanților noștri în urma inundațiilor din județul Teleorman. Aceștia ne-au amintit de antichitate, unde conducătorii acelor vremuri se plimbau în lotci purtate pe umeri de sclavi. Dacă în acele vremuri erau sclavi, în zilele noastre au fost înlocuiți de jandarmi, pompieri și alte Făpturi Doinite.
Trecând peste penibilul situației, problema care m-a pus pe gânduri a fost promisiunea fermă a conducătorilor noștri de a trimite materiale de construcție pentru repararea caselor afectate de inundații.
Legea prin care s-a înființat PAID (Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) are numărul 260 și este din 2008. Rolul statului în situații de acest gen (inundații, cutremur, alunecări de teren) este de a proteja viața oamenilor prin evacuări ale populației și alte metode specifice si de a le asigura acestora, temporar, un loc de cazare, o masă caldă, apă, pături suport moral.
Faptul că ne aflăm într-un an electoral foarte important, chiar determinant pentru toți jucătorii politici de pe scenă, nu înseamnă că trebuie să ne furăm căciula singuri.
Oferirea, în ciuda legislației în vigoare, de ajutor populației în materiale de construcție, ne împarte în două categorii: cei puțini, care respectăm legea și plătim asigurări, impozite și altele, și cei mulți, care stăm cu mâna întinsă după ajutoare de tot felul, dar avem drept de vot.
Această abordare greșită a problemei nu elimină în primul rând cauza, pentru că inundații se produc aproape în fiecare an, în aceleași locuri. Soluțiile statului ar fi de regularizare a cursurilor acestor râuri, pârâuri, care se revarsă odată cu ploile abundente din primăvară-toamnă. Regularizarea cursurilor de apă ar avea efecte benefice și pentru agricultură, transport foarte ieftin, hidrocentrale cu energie foarte ieftină.
Dar atunci ar dispărea pomana electorală și riscăm să ne transformăm într-o țară civilizată, modernă, cu o pătură medie, puternică și conștientă care s-ar putea să nu mai fie ușor manipulabilă.
Aplicarea acestei legi, nr. 260/2008, ar putea și ar trebui să scutească statul de aceste cheltuieli anuale după inundații, banii alocați pentru achiziționarea de materiale de construcții pentru reparații, putând fi folosiți în alte scopuri, iar despăgubirile să fie plătite de societățile de asigurare.
Circuitul normal al banilor, asigurat-societate de asigurare-impozit către stat, oferă un trai echilibrat pentru întreaga populației a țării.
Acum patru ani, am propus unui deputat din Bacău un proiect de lege prin care să fie luate măsuri împotriva cetățenilor români care circulă pe teritoriul României mai mult de șase luni cu o mașină înmatriculată în altă țară europeană. Precedent, apropo de această lege, există în Italia, și se aplică foarte serios și riguros. Deși, în aparență, legea s-ar fi dovedit a fi nepopulară, rolul ei ar fi fost să mai adune la buget bani necesari tuturor.
Stați liniștiți, nu există niciun astfel de proiect în Parlament.
Concluzia acestor gânduri este dacă să respectăm legea și să ne încheiem asigurare PAD, sau să stăm în continuare cu mâna întinsă către autorități în cazul unor dezastre naturale.
Lasă un răspuns