• Stația Județeană de Salvare Bacău s-a asigurat pentru suma de 300.000 de euro, iar furnizorii de îngrijire la domiciliu pentru 500.000 de euro • în cazul în care aceste unități vor da chix, păgubiții pot solicita daune din acest fond
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a stabilit sumele pentru care unitățile de servicii medicale de urgență și de transport sanitar, precum și furnizorii de servicii de îngrijire la domiciliu se pot asigura. „Suma pentru care se poate asigura Stația Județeană de Salvare Bacău este de 300.000 de euro. Pentru substații este prevăzută suma de 75.000 de euro. Pentru această sumă noi am plătit anul acesta aproximativ 12 milioane de lei”, ne-a declarat medicul Crina Pădure, directorul Stației de Salvare Bacău. Stația centrală din Bacău a asigurat odată cu ea și cele șase substații din județ. Aceste asigurări de răspundere civilă sînt obligatorii pentru Serviciul de Ambulanță, doarece fără ele nu se poate încheia contractul de finanțare cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Prima de asigurare a fost plătită de Salvare din fonduri proprii, realizate din contractele cu spitalele și transportul la cerere al pacienților. Asigurarea de răspundere civilă pe unitate este specifică oricărui stat european și vine în sprijinul Salvării sau al altui furnizor de serviciu de îngrijire la domiciliu în cazul în care unitatea dă chix. Din fondul de sute de mii de euro asigurat, persoanele care se vor simți lezate de serviciile medicale oferite de aceste unități vor putea solicita despăgubiri. „Această asigurare este binevenită pentru Salvare, în situația în care mașina ambulanței trebuie să ajungă la un pacient din județ și se defectează mașina, iar sănătatea pacientului are de suferit ca urmare a acestui lucru. În acest caz nu este vinovat personalul de pe ambulanță, ci unitatea își asumă riscul”, mai spune Crina Pădure. Cu alte cuvinte, persoanele care solicită mașina salvării în regim de urgență și sînt prejudiciați de intervenția acesteia pot obține daune din cele 300.000 de euro la care unitatea s-a asigurat. Odată cu asigurarea unității, personalul medical de la stațiile de salvare din județ a fost asigurat și el. „Asigurarea de malpraxis a fost făcută de fiecare cadru medical în parte. Toți am studiat ofertele de la firmele de profil și fiecare și-a ales firma care oferea condiții mai favorabile. În stațiile de salvare din județ sînt asigurați 107 cadre medicale”, a precizat directorul de la Stația Județeană de Salvare Bacău.
La rîndul lor, furnizorii de servicii de îngrijire la domiciliu trebuie să se asigure pentru o sumă de 150.000 de euro. Pentru Fundația de Sprijin Comunitar (FSC), una din cele două organizații neguvernamentale din Bacău care asigură astfel de servicii, acest lucru a devenit deja o obișnuiță. Cei de aici nu și-au ascuns însă, nemulțumirea în legătură cu faptul că nu s-au putut asigura pentru eventualele daune morale. „Noi avem asigurare de cîțiva ani. Am fi dorit însă, să ne putrem asigura și pentru daune de natură morală, dar, din păcate, nu s-a putut. Oricum, prevederea mi se pare foarte bună”, ne-a declarat Gabriela Achihăi, președinta FSC. În ceea ce privește Fundația „Constatin Brâncoveanu”, noul venit pe piața de gen din județ nu a apucat încă să facă această asigurare, dar Carmen Silitră, președinta fundației a spus că nici nu se pune problemă să nu se sigure. „Existența unei asigurări îți conferă, dincolo de prevederile legale, și o credibilitate crescută”, a adăugat Carmen Silitră. (Eduard CUCU, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns