Cel mai bun profit din ultimii patru ani, obtinut anul trecut, incurajeaza managementul societatii Pambac, din Bacau, sa prefigureze obiective mai indraznete pentru 2012. „Faptul ca Pambac are, in acest moment, gradul de indatorare ZERO – spune presedintele companiei, Alin Giurea -, ne permite sa abordam curajos dezvoltarea viitoare. Analizam cu mare atentie zonele unde putem gasi sinergii favorabile, care sa ne asigure cresteri sanatoase si reduceri de costuri semnificative. Cresterea gradului de competitivitate face parte, de asemenea, dintre obiectivele noastre in acest an”.
Pambac si-a propus, pentru 2012, cresterea cifrei de afaceri si a cotelor de piata, in conditii de siguranta a incasarilor, dar si reluarea programului de investitii, blocat in mare masura in anii 2010 si 2011. Cifra de afaceri este vazuta, astfel, la nivelul de 201 milioane de lei, fata de numai 196 de milioane in 2011 si in crestere cu 7,7% fata 2010, cind vinzarile au fost de numai 182 de milioane de lei. „In anul 2011 – a precizat presedintele Pambac – cresterea cifrei de afaceri s-a datorat in primul rind majorarilor de pret la produsele vindute. Motivul acestor majorari a fost cresterea nemaiintilnita a preturilor la materiile prime (griu si porumb), incepind cu perioada ianuarie-februarie 2011. Au fost categorii de produse la care am inregistrat cresteri, in timp ce la altele am continuat sa inregistram o scadere a volumelor vindute. Cel mai reprezentativ exemplu este categoria produselor de panificatie, care in ultimii ani scade constant, datorita evaziunii fiscale in crestere”. Profitabilitatea s-a imbunatatit, anul trecut, cind Pambac a inregistrat un profit brut de peste 4 milioane de lei, in crestere cu 69% fata de anul 2010, iar conducerea companiei considera ca un factor important in atingerea acestor rezultate a fost reducerea semnificativa a nivelului cheltuielilor financiare, datoriile pe termen mediu si lung fiind zero.
Fentarea Fiscului – prima mare problema in morarit si panificatie
Evaziunea fiscala si neimplicarea autoritatilor in eradicarea acestui fenomen sint considerate si pentru acest an de presedintele Alin Giurea problema numarul unu pentru companie. „Sint factori deosebit de daunatori in general mediului de afaceri si, evident, bugetului de stat – spune Alin Giurea. Economia subterana depaseste 30% din PIB-ul Romaniei. Numai pierderea din TVA-ul nevirat la buget este de peste 10 miliarde de euro. Iar in sectorul de morarit si panificatie, dimensiunea evaziunii a trecut de 70%, iar in valoare neta la nivelul anului 2011 s-a ridicat la peste 760 de milioane de euro”. Producatorii sustin ca pe aceasta piata, anul trecut, evaziunea fiscala a crescut cu peste 10% dupa ce guvernul a majorat TVA-ul, de la 19 la 24%. „In domeniul nostru de activitate – spune presedintele Pambac – solutia acestei probleme este extrem de simpla si rapid de aplicat. Si anume, reducerea TVA-ului pe lantul griu- faina-piine la 5%, maxim 7%, conform modelului european. Dar, dupa mai bine de zece ani in care am purtat nenumarate discutii cu multi reprezentanti ai guvernarilor anterioare, la nivel central si local, am constatat ca nu se doreste curatarea mediului economic, chiar daca declarativ situatia sta invers.
De ce nu vor cei care ne conduc sa reduca TVA-ul la produsele alimentare? Pentru ca astfel firmele evazioniste «protejate» nu vor mai putea frauda statul in interes personal, iar dintr-un TVA de 5% nu s-ar mai putea da spaga”.
Pambac mai ia, insa, in calcul, pentru anul in curs, si reducerea consumului datorat puterii financiare scazute a populatiei, care a generat o reorientare a consumatorilor catre produsele ieftine si foarte ieftine. „Slabirea puterii de cumparare si cresterea TVA au fost doua masuri distructive ale consumului, au redus productia si au descurajat investitiile” – a conchis Alin Giurea.
Asupra altor obiective al companeii bacauane pentru anul in curs vom reveni cu amanunte. (Petru DONE)
H2SO4 a zis
Toate bune si aparent frumoase la Pambac, dar ceva este ,,putred in Danemarca,,.Bacaul are cea mai scumpa piine din tara.La noi o piine de 300g costa 1,2lei,iar o piine de 500g in foarte multe orase din tara costa intre 0,8-1lei.In acele zone evaziunea a fost eradicata sau este vorba de respect fata de cumparator? Cei de la Pambac in goana lor dupa profit au uitat de ceva firesc:OMENIA.Nu cere nimeni o piine gratis dar pentru ea nu-mi lua si sufletul.De asemeni cei de la Pambac vorbesc de fraude in acest domeniu iar treaba asta imi lasa un gust amar. La ei plecatul de produse din incinta fabrici este un sport pe cale de omologare.Vagoanele descarcate de griu sunt trase pe o linie de asteptare in spatele fabrici,din acele vagoane care de fapt nu sunt golite in totalitate se sustrag tone de griu. Pentru Pambac acest lucru este trecut la capitolul pierderi planificate sau furt planificat? Dlor oferiti bacaoanilor o piine la un pret decent si nu-i mai obligati sa suporte toate ingineriile voastre financiare.