• deși au procese pe rol, oamenii vin tot la Prefectură să le rezolve litigiile • sînt mulți și cei săraci, care solicită bani sau locuri de muncă
Zeci de cetățeni au venit miercuri dimineață pentru a discuta cu prefectul Radu Cătălin Mardare, în speranța că vor găsi răspunsuri la diversele probleme cu care se confruntă. Ca de obicei, cele mai multe dintre acestea sînt legate de pămînt. Comisia locală de aplicare a legii fondului funciar din Helegiu i-a oferit bătrînului Ion Răuță, în compensarea unui hectar de teren, alte bucăți de teren mia mici. Acesta nu e de acord să primească una din aceste suprafețe și a venit la prefect pentru a-l ruga să intervină la membrii comisiei locale, să schimbe acea bucată cu o alta. „Acest lucru nu este de competența comisiei județene de aplicare a legii fondului funciar. Noi nu putem forța comisia locală să schimbe amplasamentul. Trebuie să mergeți să vorbiți cu doamna primar din Helegiu”, i-a sugerat prefectul Mardare.
Aurelia Constantinescu din București a venit în numele mamei ei de 90 de ani, care nu reușește să intre de cinci ani în posesia unui teren din Letea Veche. Ea îl acuză pe vărul ei că stăpînește terenul fără a avea dreptul, trecîndu-l pe numele unei societăți. „Vărul meu a recunoscut în public că mama este proprietar de drept, dar eu nu pot să dovedesc. De unde să am bani să îl dau în judecată, dacă eu trăiesc din pensie”, s-a plîns femeia prefectului. În urma discuțiilor, s-a ajuns la concluzia că femeia trebuie să ceară anularea titlului în instanță sau să convingă societatea să îi dea terenul pe cale amiabilă.
Multe dintre situațiile terenurilor puse în discuție nu sînt clarificate, fiind încă pe rolurile instanțelor de judecată. Oamenii nu cunosc stadiul proceselor și vin la prefect, cerîndu-i să le rezolve problema. Unii dintre ei pleacă nemulțumiți, neînțelegînd că reprezentantul guvernului în județ nu are cum să îi ajute în acest sens. Cealaltă mare problemă care apare în cererile oamenilor se referă bani, sau, mai bine spus, la lipsa lor. Leana Doagă, din Agăș, este bolnavă și nu are loc de muncă. Ea trebuie să aibă grijă de fiica ei, studentă la Științe Politice în Iași, și de mama ei, iar inundațiile care s-au produs în iulie i-au măturat casa de pe suprafața pămîntului. Femeia nu are unde să stea și ar vrea o casă în Comănești. Din păcate, neavînd domiciliul în oraș, nu poate depune cerere nici pentru o locuință socială acolo. În cele din urmă, ea a fost trimisă să discute cu primarul din Agăș pentru un teren, în vederea construirii unei case, sau să facă o cerere la primăriile din Comănești sau Moinești pentru un apartament și un loc de muncă. (Oana ALBU)
Lasă un răspuns