• la Înțărcătoarea sînt crescuți circa 200.000 de păstrăvi, cărora li se dă apoi drumul în cursurile de apă din județ • peștii sînt crescuți în bazine pînă cînd fac șase luni, vîrstă la care se presupune că se pot adapta și în apele de munte
Undeva la marginea de sud-vest a județului Bacău se află paradisul peștilor de apă dulce. Un spațiu pe care îl admiri cu răsuflarea tăiată. Nu ți-e dat oriunde să poți vedea o mare de păstrăvi care se ascund de privirile curioase ale trecătorului aflat în trecere pe la Înțărcătoarea. Cu un potențial de aproape 200.000 de păstrăvi, bazinele piscicole de la Păstrăvărie, aflată la cîțiva kilometri de Mănăstirea Cașin, constituie o adevărată mană cerească pentru apele din județul Bacău. Și nu numai pentru ele, pentru că efortul celor de la Înțărcătoarea conferă călătorilor prin zonele de munte farmecul inegalabil al unui rîu în care poți vedea sărind păstrăvii. „Anual, repopulăm apele din Bacău cu cîteva sute de mii de păstrăvi, puiet în jur de șase luni, capabil să se adapteze”, avea să ne spună Ioan Căciulă, tehnicianul care, alături de o mînă de colaboratori, îngrijește zi de zi cea mai importantă păstrăvărie a județului.
Ca să poți vedea ceea ce pare a fi un vis, adică șapte-opt bazine încărcate cu păstrăvi a căror dimensiuni variază de la cîțiva milimetri, pînă la două, trei kilograme, trebuie să parcurgi un drum anevoios. Calea ce urcă de la Mănăstirea Cașin spre Înțărcătoarea poate fi cu greu străbătută cu mașina. Pietrele mari, presărate ici-colo, fac dificil acest transport, însă frumusețea și mirajul locurilor pe care le vezi înaintea ochilor merită întregul efort. După cîteva zeci de minute bune de alergătură pe drumurile forestiere ale Cașinului, clătindu-ne privirea în apele reci și agitate ce însoțesc calea spre Înțărcătoarea, am ajuns și noi la celebra păstrăvărie. Cîțiva cîini lăsați slobozi lîngă poartă și o mînă de oameni fac dintr-o sihăstrie montană un univers al păstrăvilor. Dispuși pe categorii de vîrstă, simpaticii pești ce colorează apele Cașinului sînt îngrijiți în condiții deosebite de specialiștii Romsilva. Chiar dacă pare un loc pierdut în spațiu, peștii de la Înțărcătoarea beneficiază de îngrășămînt special, adus tocmai din țara lalelor, țară cu care profesionișii de la Înțărcătoarea sînt în relații foarte bune. „Anual, prin aceste bazine trec vreo șase sute de mii de păstrăvi. Dintre aceștia, aproximativ 400.000 iau calea apelor de munte din județul Bacău, însă doar 40 la sută dintre ei reușesc să se acomodeze cu noua viață. Toți sînt hrăniți cu îngrășăminte speciale aduse din Olanda”, ne-a explicat tehnicianul Căciulă.
Cîți din cei 160.000 de păstrăvi reușesc să crească și să se dezvolte în apele de munte, în condițiile în care pescuitul cu substanțe chimice și alte forme de braconaj continuă să distrugă Cașinul, e greu de spus. Oricum, înainte de a lua calea libertății, păstrăvii sînt puși în bazine speciale, făcute natural, în care „învață să se acomodeze cu apele de munte, pentru a nu cădea pradă ușoară celorlalți pătrăvi și pentru a nu se arunca imediat la momeala unui eventual pescar”, ne-a spus Ioan Căciulă. Din nefericire, arareori sînt prinși în flagrant braconierii apelor de munte, cu toate că riscă pentru asemenea fapte ani buni de pușcărie.
Ca o informație pentru gurmanzii pofticioși de păstrăvi, greutatea medie ideală a unui păstrăv, pentru a fi consumat, este de 160-200 grame. Însă la Cașin, unii dintre cei norocoși au ocazia să poată consuma păstrăv afumat și ambalat în chip măestrit în așa-numitele hîrzoabe. O hrană pe care, trecînd prin Mănăstirea Cașin, trebuie să o încerce orice călător. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns