– in judetul nostru, ca de altfel in toata tara, exista o categorie de persoane defavorizate, care nu beneficiaza de produsele alimentare din programul PEAD 2010 – persoanele care au iesit din plata ajutorului de somaj nu au voie sa primeasca alimentele de la UE, desi nu au nici un venit, fiind mult mai sarace decit categoriile stabilite de lege care primesc ajutoare – in judetul nostru sint aproape 7.500 de persoane in aceasta situatie – la sesizarea cotidianului nostru, autoritatile din judet spun ca vor face demersuri pentru adaugarea acestei categorii de persoane defavorizate in lista beneficiarilor
In judetul nostru, ca de altfel in toata tara, exista o categorie de persoane defavorizate de pe care statul si-a luat cu totul mina. Paradoxal, aceasta este una din categoriile cele mai amarite, care nu are nici un fel de venit, dar care nu beneficiaza de alimentele UE, date celor cu o situatie materiala foarte grea.
Este vorba de somerii neindemnizati, persoane care au fost in somaj, au primit indemnizatia, dar pentru care nu s-a reusit reintegrarea profesionala sau reconversia pe piata munci. Acestia, desi figureaza ca neavind nici un venit, nu sint cuprinsi in listele de beneficiari de alimente europene, puse la bataie pentru persoanele defavorizate, prin programul PEAD 2010.
Situatia persista de trei ani, de cind Uniunea Europeana aloca persoanelor aflate la limita subzistentei un ajutor alimentar. Lista beneficiarilor include doar patru categorii de persoane: pensionarii cu venituri pina in 400 de lei lunar, someri indemnizati, beneficiarii de venit minim garantat si persoanele cu handicap de gradul unu si doi. Somerii fara venituri au fost, insa, sariti din schema.
„Eu am 50 de ani de acum. Am lucrat ca frigotehnist in Bacau, la o societate, de unde am fost disponibilizat. Am beneficiat timp de un an de indemnizatia de somaj, dupa cum spune legea, dar in tot acest timp nu am gasit un loc de munca si nici cei de la Somaj nu au gasit ceva ce sa se potriveasca si nici un curs de recalificare, ceva.
Anul trecut am primit ajutorul alimentar de la Uniunea Europeana si eram tot somer. Anul acesta, cind m-am interesat mi s-a spus ca nu mai beneficiez deoarece nu mai am ajutor de somaj. Mi se pare nefiresc pentru ca anul trecut aveam venitul de la stat asigurat, somajul, iar acum nu mai am nimic”, ne-a declarat Vasile. P, din Bacau.
Aproape 7.500 de oameni sariti de la bucatele UE
In situatia lui sint mii de persoane in judetul Bacau. Daca statul ar vrea sa acorde si acestor persoane defavorizate alimentele UE nu ar fi o problema, deoarece exista o baza de date cu ei la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau.
Centralizarea tuturor somerilor din judet se face lunar, iar datele arata ca efortul pentru acordarea ajutorului european si lor nu ar fi prea mare, dat fiind ca sint mai putini decit somerii cu ajutor de somaj.
„In judetul nostru, la nivelul lunii octombrie erau inregistrati 18.414 someri, din care 7.490 neindemnizati si 10.924 de someri indemnizati. Noi avem o situatie exacta cu somerii neindemnizati si nu ar fi o problema pentru Agentie sa le elibereze si lor o adeverinta din care sa reiasa ca sint someri neindemnizati.
Problema este ca nu au fost trecuti in legea care stabileste criteriile de acordare a ajutoarelor alimentare de la UE. Un somer nu mai este inregistrat in baza noastra de date daca refuza o prestatie pe care noi o furnizam, cum ar fi un loc de munca, un curs de calificare. In acest caz nu ar mai primi nici adeverinta”, a explicat Octavian Ticau, directorul AJOFM Bacau.
La semnalul „Ziarului de Bacau”, autoritatile promit ca se vor implica
Autoritatile judetene recunosc ca pina acum nu si-au pus aceasta problema, ba mai mult unele nici nu s-au gindit ca ar exista.
„Ne confruntam cu tot felul de reclamatii punctuale, dar cu aceasta nu inca”, a spus Nicoleta Zarnescu, director de Cancelarie la Prefectura Bacau. Prefectul Constantin Scripat este si el in ceata legat de subiect, dar, dupa ce a fost informat de „Ziarul de Bacau” a promis ca va analiza problema.
„Nu stiam ca exista si aceasta categorie de someri. Cine are baza lor de date? Promit ca in prima sedinta de Colegiu Prefectural, la punctul de diverse voi ridica aceasta problema si poate reusim sa facem ceva pentru acesti someri. Ma gindesc ca impreuna cu Consiliul Judetean si APIA (Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura, n.r.) vom face un demers comun la Guvern”, a declarat prefectul Constantin Scripat.
La rindul lor, reprezentantii Consiliului Judetean spun si ei ca vor face tot ce le sta in putinta sa rezolve problema. „Este o idee foarte buna si chiar ar trebui sa se faca o campanie. Ne vom gindi si noi la Consiliul Judetean la ceea ce a sesizat cotidianul dumneavoastra si impreuna cu Prefectura Bacau speram sa rezolvam situatia somerilor neindmenizati”, a declarat Catalin Dociu, manager public al judetului Bacau.
O persoana defavorizata primeste de la Uniunea Europeana un pachet de alimente constind in faina, zahar, malai, paste fainoase, biscuiti si lapte praf.
George a zis
Ce bine de ei…nu mai trebuie sa se umileasca…ajutoare in alimente de la EU…Romania producea cit pentru toata Europa…rusine sa va fie guvernanti de cacat…aceptati umilinta pentru poporul vostru…nici in Africa nu se mai trimit alimente cretinilor…