O familie de băcăuani trăiește una dintre cele mai cumplite drame. Elena și Mihai Șipoș sînt părinții unui singur copil, Iulian, care, în urmă cu trei ani și jumătate, a plecat în Italia, la muncă, lăsîndu-și în țară părinții și soția, cu un copil mic. Harnic și muncitor, Iulian a strîns ceva bănuți și și-a chemat și soția, pe Gabriela. în Italia. Ea a rămas însărcinată cu cel de-al doilea copil și, la scurt timp, s-a reîntors în țară să-și nască copilul. În luna noiembrie a anului trecut, Gabriela a plecat din nou în Italia, unde soțul strînsese destui bani încît să depună pentru amîndoi documentele pentru obținerea permisului legal de muncă. Așa că sărbătorile de iarnă se anunțau împlinite și pentru cei doi soți din Italia, și pentru părinții din România, în grija cărora au rămas cei doi copii. „Eram bucuroși pentru realizarea lor și chiar primisem pachet cu ceva hăinuțe pentru copii. Nu prea multe, pentru că toți banii pe care i-au avut i-au dat pentru acte. Pînă de Paște, le-ar fi ieșit permisele de muncă și ar fi putut veni în țară. Mi-era așa dor de el, nu-l mai văzusem de atîta vreme!”, povestește Elena Șipoș, mama lui Iulian. Pe 23 decembrie, chiar de ziua de naștere a Elenei, s-a produs tragedia. „Iulian venea de la serviciu cu un motoscuter. S-a produs un carambol, iar peste băiatul meu au trecut trei mașini, una după alta. Nici n-au mai avut ce aduna de pe jos”, spune mama, sfîșiată de durere. Imediat după ce a fost anunțată de accident, Gabriela, soția lui, a făcut un șoc și a fost internată și ea în spital.
În țară, părinții au petrecut sărbători de groază, înnebuniți de lipsa veștilor, dar și de faptul că în această perioadă nu s-a lucrat pe la aproape nici o instituție care să demareze formalitățile de repatriere sau unde măcar să ceară informații despre demersurile care trebuie făcute. Între timp, ei au aflat că trebuie să plătească pentru a-l aduce în țară aproape 200 de milioane de lei. Adică transportul, un sicriu de plumb, și documentele care trebuie încheiate la autoritățile italiene și la cele române, la intrarea în țară. „Nu avem bani pentru așa ceva. Sîntem pensionari, iar toți banii pe care îi adunaseră ei s-au dus pe taxele pentru permisele de muncă. Nici nu avem ce vinde, decît apartamentul, dar avem nepoții la noi. Ce să facem, să-i lăsam pe drumuri, ca să-l aduc pe tatăl lor să-l înmormîntez în țară? Nu pot să fac lucrul ăsta. Doamne, ce vremuri trăim! Să nu-i poți asigura, ca părinte, traiul unui singur copil în țara ta!”, s-a revoltat, printre lacrimi, Mihai Șipoș.
După sărbători, Elena și Mihai Șipoș au început să umble pe la autorități, în speranța că vor obține ajutor pentru aducerea lui Iulian în țară. „Acum îl țin în Italia, într-un congelator. După ce și-a mai revenit nora mea, am vorbit cu ea la telefon și mi-a spus că nu poate face rost de nicăieri de bani pentru a-l aduce în țară. Mi-a zis că s-ar putea să i se impună la un moment dat să-l înmormînteze acolo. Dar nu am decît un singur copil. Sînt aduși în țară, pe gratis, tot felul de hoți și tîlhari, dar pentru un copil care a muncit și a fost cinstit, dar a murit călcat pe stradă de mașini, trebuie să vinzi jumătate de Bacău”, a mai spus mama lui Iulian. „Noi speram să ne aprindă el lumînări cînd vom muri și cînd colo trebuie să i-o aprindem noi lui. Și nici măcar nu putem face asta la mormîntul lui”, au încheiat bătrînii în lacrimi. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns