• de luna aceasta, orice zi în plus petrecută în spital de copiii părăsiți de părinți trebuie plătită de familie pînă la ultimul leuț
Mădălina Mihai este veterana copiilor abandonați în Pediatrie. Părăsită în luna noiembrie a anului trecut de mama plecată să muncească în străinătate, Mădălina a părăsit spitalul după opt luni de spitalizare. În tot acest timp, spitalul a cheltuit cu masa și cazarea ei peste 60 de milioane de lei, bani care au fost luați din finanțarea acordată pentru copiii bolnavi. Conducerea spitalului a decis să pună capăt acestui fenomen, al abandonării copiilor în spital. Din această lună, orice zi întîrziere după momentul externării va scoate bani din buzunarul părintelui care a transformat secțiile spitalului în centru de plasament.
Hotărîrea luată de conducerea Spitalului de Copii din Bacău are toate șansele să subțieze rîndurile micuților pe care părinții îi uită voit prin saloanele de spital, luni în șir. De luna aceasta, orice zi nejustificată de spitalizare a unui copil pe care părinții nu au venit să-l ia acasă în ziua externării va fi plătită integral de familia uitucă. „Toate variantele încercate pînă acum au fost fără succes. Singura metodă care ar mai putea să-i sperie pe părinții care își lasă copiii în spital pînă cînd își aduc aminte că ar trebui să vină după ei este cea a plății costurilor. O zi de spitalizare în Pediatrie este de 525.000 de lei, bani pe care noi îi cheltuim zilnic cu fiecare dintre copiii părăsiți. Ne încărcăm astfel cu cheltuieli nejustificate pentru care Casa de Asigurări nu ne face decontări. Am hotărît ca, de luna aceasta, orice zi peste data externării a unui copil să fie plătită de părinți”, ne-a declarat dr. Dumitru Anton, directorul Spitalului de Copii.
După ce se vindecă, un copil abandonat nu mai consumă medicamente, dar costurile cu hrana și întreținerea lui depășesc 300.000 de lei zilnic. Pentru un singur micuț părăsit, unitatea medicală cheltuie cîteva milioane de lei într-o săptămînă. Cum cei mai mulți dintre „clienții” Pediatriei sînt abandonați de părinți luni în șir, costurile se ridică la sume care depăpășesc cîte zece milioane de lei.
În cazul Mădălinei, s-au cheltuit inutil bani de la fondul asigurărilor de sănătate. Pentru că fetița a părăsit Pediatria înainte ca directorul spitalului să ia măsura plății zilelor de îngrijire nejustificată a micuților părăsiți, familia ei se poate considera norocoasă. Nu același lucru îl pot spune alte cîteva familii din zona rurală a județului, care și-au abandonat copiii în spital de mai multă vreme. „Sînt în spital în acest moment zece copii abandonați. Am trimis deja adrese către Direcția de Protecție a Copilului și către Direcția Muncii, pe care le înștiințăm că familiilor acestor copii trebuie să le fie blocate alocațiile. Restul sumei pe care noi am cheltuit-o cu îngrijirea copiilor va trebui suportată de familiile lor”, a mai adăugat doctorul Anton. Pentru că și-au dat adrese fictive, părinții celor zece copii nu au aflat încă de banii pe care trebuie să-i scoată din buzunar pentru luxul de a-și lăsa odraslele în grija cadrelor medicale. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns