• directorii grădinițelor din Bacău se plîng că, de 13 ani, nimeni nu a mai dat nici un leu pentru jocuri și jucării, fiindcă niciodată nu sînt bani la buget • la țară, educatoarele trebuie să confecționeze jucării și alte materiale
Grădinițele din județul Bacău nu au mai primit după revoluție decît foarte rar materiale didactice. „De 13 ani, nu am mai primit decît o dată sau de două ori materiale cu care să ne desfășurăm activitățile. De fiecare dată am prins în bugetul de cheltuieli al unităților și sume pentru achiziționarea de jocuri și jucării, dar, niciodată, nimeni nu a găsit suficienți bani pentru a ne putea procura și noi material didactic”, spune Mariana Voicu, directorul Grădiniței 22 din Bacău. Punctul de vedere al directoarei a fost susținut și de alte colege de breaslă, la o întîlnire cu conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bacău. Șefii unităților de învățămînt preșcolar de la orașe au recunoscut că și de această dată salvarea vine tot din partea părinților, care trebuie să dea bani pentru ca ai lor copii să aibă cu ce lucra cît timp stau la grădiniță. „La începutul anului școlar, educatoarea a făcut listă cu ce trebuie să cumpăr pentru copil. Am luat de la caiete, creioane, acuarele, carioci pînă la săpun, prosop și hîrtie igienică. Pentru toate materialele cerute la grădiniță am dat aproape 600.000 de lei”, ne-a declarat Iuliana Postolache, o mamă care are copilul grădinița din cadrul Școlii „Mihai Drăgan”.
Dacă în mediul urban lipsa fondurilor pentru procurarea materialelor didactice este suplinită prin aportul părinților, nu același lucru se întîmplă la grădinițele de la țară. Părinții de aici abia au bani să-și îmbrace copiii pentru a-i trimite la grădiniță. „La dumneavoastră măcar cumpără părinții, dar în mediul rural educatoarele sînt cele care trebuie să confecționeze jucăriile. Dar sînt foarte frumoase și își fac treaba”, a încercat să le consoleze pe directoarele de la oraș Livia Sibișteanu, inspector școlar general adjunct al ISJ Bacău.
Ca și igienizările, dotarea cu mobilier școlar sau asigurarea lemnelor pentru iarnă, și dotarea cu material didactic trebuie asigurată de consiliile locale. Numai că, în ultimii ani, autoritățile locale abia au avut bani să asigure necesitățile stricte ale școlilor, în care nu au intrat niciodată jocurile și jucăriile fără de care copiii nu ar avea ce face în cele cîteva ore pe care și le petrec la grădiniță. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns