Sindicatele din educatie, chiar daca nu par sa fi ajuns la o strategie comuna, anunta ca vor trece, saptamina viitoare, la greva generala. Din punct de vedere sindical, este dreptul salariatilor din acest domeniu. Numai ca dascalii si-au ales o profesie care implica multa responsabilitate. Ei nu muncesc izolati, independenti. Fara elevi si studenti profesorii nu exista. De aceea ma surprinde indiferenta si usurinta cu care liderii confederatiilor din invatamint sustin ca orele de curs pierdute vor fi recuperate. Cum?! Singura solutie este sa fie adusi copiii si tinerii la ore peste program si in zilele libere. Eventual, se poate scurta vacanta de sarbatori pentru a se parcurge intreaga programa…
Ministrul Educatiei le-a reamintit protestatarilor ca, in conformitate cu legislatia actuala, in zilele de greva nu vor primi lefurile. Raspunsul sindicalistilor a fost ca-si vor recupera salariile prin prestarea de ore suplimentare. Le convine! Daca acestea vor fi tinute in week-end, vor fi platite dublu. Adica chiar este rentabil sa faci greva. Insa n-am auzit sa-i fi trecut prin cap vreunui intelectual grevist sa-i intrebe si pe elevi sau pe parintii acestora daca sint de acord cu o astfel de propunere criminala. Si-asa programa este incarcata cu fel de fel de aiureli. Elevii sint ingropati in teme, exercitii si proiecte de parca s-ar pregati cu totii pentru a deveni cercetatori la NASA. Daca vor sta acasa, fortati de dascalii lor, vreo saptamina sau doua (cit poate tine greva generala, daca va fi…), vor trebui sa suporte ritmul infernal pentru recuperarea materiei doar pentru ca profesorii sa-si incaseze salariile. Este drept?
Spuneam ca fara elevi si studenti, profesorii n-ar exista. S-au umflat normele, s-au introdus materii inutile si s-au modificat programe numai pentru a li se asigura unora posturile. Au fost angajati tot felul de suplinitori necalificati chiar si acolo unde existau alte solutii. Marile probleme ale invatamintului romanesc sint in interiorul sistemului, nu in afara lui. Ce fel de profesori sint aceia care isi tiparesc fluturasi publicitari si ii distribuie prin casutele postale din cartier? Deunazi, am gasit un astfel de anunt: „Meditatii la matematica pentru clasele II – VIII. Rog seriozitate!” Era si un numar de mobil. Ma uitam la hartia cu pricina si nu-mi venea sa cred: meditatii pentru clasa a II-a??!! Pai la ce mai este buna scoala daca pregatirea de baza trebuie facuta in particular, pe bani „la negru”? Auzisem de asemenea timpenii, insa crezusem ca exagereaza unii. Cum sa trimiti la meditatii un tinc abia acomodat cu ghiozdanul? De ce mai are invatatoare?
De asemenea, umbla un zvon ca de cind cu legea asta de marire a salariilor din invatamint, a scazut drastic cererea pentru ore de meditatii in particular. Probabil este semnul unei incipiente revolte a parintilor. Isi zic – pe buna dreptate! – ca la asemenea lefuri ar fi cazul ca profesorii sa-si faca treaba inca din clasa, sa nu mai cerseasca un venit in plus. Daca va veni ziua in care parintii si elevii vor declara greva generala, atunci alta va fi fata scolii romanesti. Ce-ar fi sa-i cheme elevii din concedii pe domnii de la catedre pentru a recupera (pe gratis) orele pierdute aiurea sau din vina scolarilor? O utopie departe de realitatea din tara asta…
eu a zis
Bravos domnule, eu am un copil de clasa a II a si il las la program prelungit la o scoala . Nu am timp sa ma stresez cu temele copilului. Stie invatatoarea ce are de facut. Acolo are masa, pregatire de calitate . Lucrez 10 ore pe zi, il pup in somn pentru ca plec si vin inainte sa se scoale sau dupa ce adorm. Daca va fi greva, voi intra in concediu medical. Nu am ce face cu copilul.