• familiile care au doi sau mai mulți copii la școală abia fac față dărilor impuse de școli • în fiecare unitate se formează comitete de părinți, în general înstăriți, care stabilesc taxe mici pentru ei, dar ucigătoare pentru cei nevoiași • unii directori recunosc că primesc sume extrem de mici de la Consiliul Local și că, practic, părinții întrețin școlile • un calcul rapid arată că doar unitățile de învățămînt din orașul Bacău adună, într-un singur an, peste 150.000 de dolari din taxele impuse elevilor
Școlile din municipiul Bacău se întrec să perceapă taxe peste taxe, care îi transformă pe părinți în adevărați finanțatori ai unităților de învățămînt. Orice adult din oraș care are copilul la școală plătește automat fondul școlii. Banii percepuți de școală ar trebui să ajungă, dar nu se întîmplă așa. Diriginții mai cer bani în plus și pentru renovarea claselor. În funcție de școală, fie că e din centrul orașului sau de la periferie, părinților li se cer bani pentru parchet, pentru covoare, bănci și cîte altele. S-a ajuns, de fapt, ca părinții să întrețină școlile. Asta, deși băcăuanii plătesc taxe locale la primărie, instituție care se ocupă de întreținerea școlilor.
Cei mai mulți bani trebuie să-i scoată din buzunar părinții elevilor care frecventează școlile renumite din oraș. Spre exemplu, la Colegiul Național „Ferdinand I”, fiecare părinte achită în contul fondului școlii 300.000 de lei lunar. Suma este percepută oricum, chiar dacă la începutul anului părinții au cotizat cîte două milioane de lei ca să refacă interiorul claselor în care urmau să învețe copiii intrați în clasa întîi. Situația este similară și la Școala „Mihai Drăgan”, unde la începutul anului școlar părinții au scos din buzunar, în mai multe rînduri, sume care au ajuns și pînă la două milioane de lei pentru renovarea sălilor în care urmau să învețe bobocii. Chiar și așa, părinții trebuie să achite încă 250.000 de lei drept fondul al școlii.
Nici la Școala „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău fondul școlii nu este trecut cu vederea. Comitetul de părinți de aici a decis ca fondul școlii să fie 200.000 de lei. Și aici, ca aproape peste tot în oraș, cele mai păgubite au fost familiile care și-au dat copiii pentru prima dată la școală și care au mai plătit, în plus, refacerea băncilor, a scaunelor sau a parchetului. În topul școlilor care percep cele mai mari sume se mai află Colegiul „Vrănceanu”, care încasează de la fiecare licean cîte 300.000 de lei. La restul școlilor din oraș, sumele percepute variază între 200.000 de elev și 250.000 de lei, cele mai multe îndreptîndu-se spre maxim.
Directorii se plîng că primesc bani puțini de la Consiliul Local
Toți directorii unităților de învățămînt contactați ne-au declarat că banii colectați de la părinți în contul fondului școlii sînt folosiți pentru a completa lipsurile apărute din cauza banilor puțini sau foarte puțini pe care îi primesc unitățile de învățămînt de la Consiliul Local.
La Liceul de Artă din Bacău, de exemplu, se strîng de la fiecare elev cîte 250.000 de lei. „Noi avem probleme foarte mari cu întreținerea instrumentelor, pentru că sînt foarte vechi și se uzează repede. Ca să le menținem în funcțiune, ne trebuie bani, și cum din altă parte nu primim, luăm bani din fondul școlii. Pe de altă parte, cele mai mari sume merg spre estetizarea sălilor de curs și a celorlalte spații din școală”, ne-a declarat Gheorghe Gozar, directorul Liceului de Artă.
La Colegiul „Gheorghe Vrănceanu”, banii adunați de la elevi au fost dirijați spre achiziționarea unui copiator care să poată fi folosit și de elevi, iar în dotarea școlii a mai intrat recent și un retroproiector. Alți bani au fost cheltuiți pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare a elevilor care participă la concursurile interșcolare. Și la Școala „Alexandru Ioan Cuza”, Liceul de Artă sau alte școli din oraș banii dați de părinți au acoperit cheltuielile de deplasare la concursuri în afara județului ale elevilor performeri.
Părinții țin în spate Școala „Miron Costin”
O situație cu totul specială legată de administrarea fondului școlii am întîlnit la Școala „Miron Costin” din Bacău. Potrivit directorului Gheorghe Tănase, cele 200.000 de lei adunate de la părinții celor peste 1.100 de elevi la fondul școlii sînt vitale. „De ani buni, noi nu am primit nici un ban pentru igienizare de la Primărie. Ca să putem vărui sălile de clasă și holurile, folosim banii din fondul școlii, pentru că altfel am fi amendați de Direcția de Sănătate Publică. Fără acești bani, în clase ar fi mare mizerie, întrucît după toate solicitările făcute la autoritățile locale pentru acordarea de fonduri am rămas numai cu referatele”, spune directorul Gheorghe Tănase. Ca să fie siguri că și anul acesta școala va fi igienizată, directorii de la „Miron Costin” au păstrat în cont, din fondul școlii de anul trecut, 67 de milioane de lei. Doar adunînd acești bani la suma economisită se vor putea igieniza, în vară, toate sălile de clasă în care învață elevii.
Directorul de la Școala „Spiru Haret” ne-a „pasat” la părinți
Elena Radu, directorul Școlii „Spiru Haret” din Bacău, păstrează o tăcere deplină în ce privește cuantumul fondului școlii perceput elevilor. Ea Radu a refuzat categoric să ne dezvăluie care este suma pe care trebuie să o plătească elevii. „Nu mă ocup, nu răspund. Comitetul de părinți este cel care se ocupă de fondul școlii, iar diriginții numai strîng banii. Doamna Tudoran, de la Casa de Asigurări, care este președintele comitetului de părinți, vă poate spune cît este fondul școlii la noi”, ne-a declarat Elena Radu, directorul Școlii „Spiru Haret” din Bacău. De la unii adulți care au copiii în clasa a VI-a la „Spiru Haret” am aflat că ei trebuie să cotizeze anual cu cîte 150.000 de lei pentru fondul școlii și cu 150.000 de lei, pe semestru, pentru fondul clasei. La o clasă a IV-a de la aceeași școală, părinții trebuie să dea 200.000 de lei pentru fondul școlii și cîte 100.000 de lei la fondul clasei.
156.000 de dolari se duc la fondurile școlilor
În municipiul Bacău sînt înscriși la școlile generale 16.720 de elevi, iar clasele liceale sînt frecventate de alți 11.663 de elevi. În total, în Bacău sînt înregistrați la școli 28.383 de elevi. Considerînd că doar 25.000 din cei peste 28.000 de elevi achită fondul școlii, iar taxa mimimă pe care o achită este de doar 200.000 de lei, înseamnă că băcăuanii cotizează pentru a întreține școlile din oraș cu peste cinci miliarde de lei, adică mai mult de 156.000 de dolari. Cu acești bani, școlile ar putea cumpăra peste 125.000 de kilograme de vopsea, 10 tone de var sau peste 330 de calculatoare de ultimă generație. Dacă nu ar fi obligate să dea cei 200.000 de lei, familiile mai modeste ar asigura pîinea copiilor pentru două săptămîni.
Instituirea unor taxe care ajung la cîteva sute de mii de lei reprezintă o adevărată povară, mai ales pentru familiile care au doi sau mai mulți copii la școală. Pentru că, de rușine, oamenii nu pot spune că nu au de unde să dea bani pentru o taxă în plus. Iar scuza directorilor, că taxa este instituită de părinți, este perfect acoperită. Pentru o familie cu trei copii, spre exemplu, fondul școlii poate ajunge și la 900.000 de lei, fără a mai pune la socoteală ceilalți bani ceruți de școli, cum ar fi fondul clasei sau reparația băncilor și parchetului sau a ușilor. Ceea ce nu este deloc puțin, în condițiile în care în municipiul Bacău se percep printre cele mai mari taxe și impozite locale. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns