• deputatul Viorel Miron, înscris în cursa electorală din interiorul PSD, a recunoscut că se deplasează pe la organizații cu mașina de la Camera Deputaților • și deputatul Minodora Cliveti a admis că i s-a mai întîmplat să meargă cu mașina plătită din bani publici și pentru probleme care vizau partidul • directorii din oraș spun că nu folosesc nici mașinile, nici telefoanele instituțiilor pe care le conduc
Partidul Social Democrat (PSD) a mai găsit o metodă de a folosi banii publici în interesul propriilor membri: campania internă. Pesediștilor nu li s-au dat fonduri pentru afișe, deplasări și telefoane, însă nici nu era nevoie. Toți membrii intrați în bătălia electorală au funcții importante fie în Parlament, fie la instituții publice. Așa că utilizează banii contibuabililor pentru a intra în grațiile colegilor de partid din județ. Unii dintre ei nici măcar n-au încercat să mai ascundă evidențele.
În cursa electorală din sînul PSD au intrat numeroși directori și parlamentari. Toți au început de lunea trecută să umble din casă-n casă și să se prezinte în fața membrilor organizațiilor PSD din județ. Mai au la dispoziție pentru campanie doar săptămîna aceasta. Scopul este ca, pe 5 septembrie, cînd vor avea loc alegerile interne, să prindă un loc eligibil pe lista pentru Senat și Camera Deputaților la alegerile generale din toamnă. Partidul nu le-a dat social-democraților o lețcaie pentru campania internă. Cel puțin așa susține Dumitru Brăneanu, cel care se ocupă de buna desfășurare a alegerilor. El a explicat că singurul lucru de care s-a preocupat PSD a fost să tipărească un pliant în care sînt trecuți toți candidații. În rest, competitorii trebuie să folosească bani din buzunar pentru deplasări, telefoane și altele necesare. Cîți bani s-au cheltuit pentru pliante, evident că nimeni nu știe. Tot ce se cunoaște este că pesediștii intrați în cursă nu au voie să se denigreze unul pe celălalt și nu au restricții vizavi de locurile unde pot merge. După aceste alegeri, PSD va avea zece mandate pentru deputați, plus un sfert, și încă cinci pentru Senat, și aici tot cu o rezervă de un sfert. În rest, ce-o vrea electoratul colorat în roșu.
Banii publici, din nou la cheremul pesediștilor
De la cuvintele frumoase ale reprezentanților PSD și pînă la ce se întîmplă în realitate este cale lungă. O discuție cu doar cîțiva dintre parlamentarii PSD băcăuani a scos la iveală că aceștia folosesc banii publici în interes de partid. Deputatul Vasile Miron, de exemplu, ne-a spus că săptămîna trecută a tot umblat în partea superioară a Trotușului pînă la Dofteana și Ghimeș, unde s-a întîlnit atît cu membri PSD, cît și cu unii învățători, primari și directori de școli. A spus că i-a reprezentat și în acest mandat și ar vrea să facă același lucru și în următorii patru ani. Cu ce s-a deplasat deputatul Miron în județ? Răspunsul a venit fără șovăială: „cu mașina Parlamentului. Ei, am mai fost și cu mașina unor prieteni, dar eu nu mă duc numai pentru campanie, ci și să vorbesc cu sinistrații din Agăș și Brusturoasa, să văd cum pot să ajut oamenii”, a încercat să ne convingă deputatul PSD.
Nu este singurul parlamentar care a admis că folosește banii publici în interes de partid. Deputatul PSD Minodora Cliveti a explicat că pe parcursul săptămînii trecute a vizitat cam toate zonele din județ. Mai puțin orașul Buhuși, dar și la Podu Turcului „am rămas descoperită”, urmînd ca în aceste localități să facă un tur de forță la finele acestei săptămîni. Inițial, deputatul a afirmat că peste tot pe unde a fost a plătit benzina din propriul buzunar. „Chiar s-a întîmplat ca la Sascut să merg cu soțul. Era hram acolo și s-a nimerit să mergem împreună. Tot resurse proprii am folosit și pentru birotică”, a spus Minodora Cliveti. După ce i-am explicat că alți colegi au apelat, de nevoie, la mașinile Parlamentului, deputatul Cliveti a adăugat: „Am fost și eu cu mașina de la Cameră, la fel ca și alți colegi, dar asta nu înseamnă că am folosit-o doar pentru campanie, fiindcă am discutat și alte probleme”, a încheiat deputatul PSD.
La rîndul lui, senatorul Melu Voinea a încercat să ne convingă că nu își promovează imaginea printre colegii de partid apelînd la banii cetățenilor. Ba, mai mult, el a explicat că secretara și șoferul folosesc mașina de la Parlament, iar el merge în cele mai multe situații doar cu autoturismul personal.
Parlamentarii se plîng că n-au timp de campanie
La unison, parlamentarii băcăuani s-au plîns, chiar dacă nu pe față, că nu au timp să-și facă suficientă campanie. Cum lupta e acerbă în partid, fiecare dorind să obțină un post călduț pentru următorii patru ani, pesediștii încearcă pe toate căile să prindă lista. Însă, ieri, Camera Deputaților și Senatul și-au reluat activitatea, parlamentarii intrînd în sesiune extraordinară. Așa că, pînă joi, aleșii băcăuani sînt blocați în capitală. Cel puțin teoretic. „Nu e suficient timp, mai ales pentru noi (n.r. – parlamentarii). Colegii din Bacău mai au timp să meargă, însă noi, pînă joi seara, sîntem aici. Oricum, ei spun despre noi că sîntem mai cunoscuți în județ, că avem un anumit tip de mesaj, așa că, pe undeva, raportul de forțe este egal”, a spus Minodora Cliveti. Și deputatul Miron s-a plîns de faptul că, pînă joi, nu poate ajunge în județ. „Sîntem în sesiune extraordinară. De joi, oi mai vedea”, a afirmat el. Toți au subscris ideii că „porcul nu se îngrașă în Ajun”.
Oana Chelaru e „orientată”
Nici directorii din oraș nu apelează la banii publici pentru a-și face campanie în partid. Unii au găsit de cuviință că nu mai are rost să bată satele în lung și-n lat și să strige din poartă-n poartă. Au considerat că trebuie puse toate realizările pe o hîrtie, iar acesta să fie trimisă la ceilalți pesediști. La această metodă de campanie a apelat Oana Chelaru. „Eu am fost mai realistă și am pus totul pe hîrtie, cu tot ce-am reușit să fac, pentru că a mă duce acum peste oameni ar însemna să irit spiritele. Dacă am făcut ceva, iar lumea mă cunoaște, acum se va vedea”, consideră șefa Casei de Asigurări de Sănătate. Numai că și hîrtiile pline de realizări trebuie duse cu ceva la oameni. Pentru că presa a sancționat-o anterior, nu mai departe la alegerile locale, cînd a folosit mașina CJAS în campanie pentru PSD, Oana Chelaru spune că apelează acum la prieteni. „Mi-am făcut multe relații pe cînd lucram la Camera de Comerț și acum uzez de ele. Sînt, ca să zic așa, mai orientată, în așa fel încît să mă lipesc de colegi și prieteni. Îmi fac și eu puțină campanie, îi mai ajut și eu la capitolul imagine, e un schimb reciproc de avantaje”, a spus directoarea Chelaru.
Teoria cum că unii pesediști au fost puși să candideze în calitate de „iepuri” o confirmă Cezar Marariu, directorul adjunct al Direcției Generale de Finanțe. Acesta ne-a spus că, pînă ieri, a fost în concediu, că nu s-a aflat în județ și, implicit, n-a avut timp de campanie. Oarecum iritat inițial de interesul presei pentru cum, unde și mai ales din ce bani își face el campanie, directorul Marariu a spus că folosește bani din buzunarul propriu. „Păi din care buzunar?!”, a întrebat el. N-am izbutit să aflăm dacă, printre picături, directorul adjunct de la Finanțe a reușit să se întîlnească totuși cu membrii PSD. În schimb, lucru garantat, mașina instituției n-o folosește, iar de miercuri este iar plecat din județ, la o întîlnire cu niște germani, pe probleme de colectare a veniturilor bugetare.
Cine poate controla însă dacă directorii și parlamentarii pesediști folosesc telefoanele și mașinile instituțiilor în scop electoral? Nimeni. Poate întîmplător pot fi remarcați cu mașina de la serviciu la sediul partidului. În schimb, ei pot înroși telefoanele mobile, pot pleca din timpul serviciului lăsînd treburile nerezolvate sau în grija altora. Sînt directori, deci sînt greu de controlat. Pe asta, probabil, au și mizat mai marii PSD cînd nu le-au dat nici un ban. Au de unde. Românii de rînd tac și plătesc. (Codruța VRABIE, Eduard ADAM)
Lasă un răspuns