Universitatea „George Bacovia”, din Bacau, a organizat, miercuri, 16 februarie, in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie, o intilnire cu angajatorii absolventilor de invatamint superior. Tema intilnirii a fost „Corelarea cerintelor angajatorilor cu programele furnizorilor de pregatire profesionala”. La intilnire au participat reprezentanti ai mediului de afaceri din judetul Bacau, ai administratiei publice locale si judetene, studenti si profesori si reprezentanti ai Inspectoratului Teritorial de Munca si Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca.
„Intilnirea – a spus rectorul universitatii, prof. univ. dr. Dumitru Bontas – este o initiativa pe care noi o intretinem de mai bine de patru-cinci ani. Dar, in acest an am vrut sa venim cu noutati si am adus aproape de noi angajatorii absolventilor nostri, pentru a le arata ce intentii avem in imbunatatirea programelor de invatamint, in organizarea practicii studentilor si intr-o noua forma de implicare intr-un parteneriat cu Universitatea pentru gasirea unor solutii mai bune de ocupare a fortei de munca in judet”.
Mihai Tulbure, directorul general al Camerei de Comert, si reprezentantul coorganizatorilor manifestarii, a tinut sa precizeze ca ideea a venit si din zona comisiilor de lucru ale Camerei, organizate de la inceputul anului. Agentii economici au sesizat si ei necorelarea care exista intre unele specializari pe care formatorii profesionali inca le mai abordeaza si piata de munca. „Este un obiectiv care s-ar preta chiar la nivel central, prin grija Camerei nationale de comert si industrie, prin parteneriate cu ministerele Educatiei si al Muncii – a opinat Mihai Tulbure. Oricum, e un inceput la Bacau si poate va fi preluat si de altii. Dar, de valoarea acestei initiative ne vom da mai bine seama in anii care urmeaza”.
Participantii la intilnire considera ca raspunsul angajatorilor sau exprimarea dorintelor acestora in ceea ce priveste pregatirea fortei de munca este foarte important. Prezenta angajatorilor in sala nu a fost una semnificativa, dar directorul general al Camerei de Comert a recunoscut ca sint actiuni la care mediul economic raspunde chiar mai slab. „Asistam la un fel de lehamite de a se mai rasunde la asemenea chemari – a mai opinat Mihai Tulbure -, poate din credinta, consolidata in ultimii 20 de ani, ca dupa asemenea reuniuni nu se rezolva nimic. Dar, imbucurator este ca incepem sa avem semnale ca agentii economici si-au sporit interesul pentru reuniuni economice.
Camera de Comert va transmite scrisori agentilor economici din judetul Bacau, pentru a afla de la ei pozitia pe care o au fata de forta de munca, dupa care, in parteneriat cu institutiile de invatamint, sa se faca o corelare a programelor de pregatire cu nevoia reala de pe piata de munca. (Petru DONE)
Lasă un răspuns