• peste 94 la sută din elevii de clasa a opta au participat la simularea testării naționale • o parte din rezultate au fost făcute publice de aseară, dar cele mai multe dintre note vor fi cunoscute abia astăzi
Sîmbătă dimineață, puțin după ora opt, străzile orașului erau mai pline ca niciodată într-o zi de week-end. La prima oră a dimineții, zeci de elevi se îndreptau spre centrele de evaluare din oraș pentru a participa la simularea organizată pentru testarea națională și bacalaureat.
Camelia Doboș, de la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Bacău, este unul dintre elevii care sîmbătă dimineață s-au prezentat la simularea pentru bacalaureat. După o oră și jumătate din momentul în care subiectele ajunseseră în clase, Camelia ieșea deja pe poarta școlii, citind hîrtia cu subiectele încă o dată. „Am dat test la română. Inițial, am vrut să dau la matematică, însă marți am aflat că cei de la minister nu au elaborat subiectele pentru matematică sau economia întreprinderii, așa că, pînă la urmă, am dat la română. A fost bine în final, pentru că am avut prilejul să mă confrunt cu o situație similară cu cea de examen. Mă interesează și nota, că în felul ăsta aflu cam cît trebuie să mai învăț, dar mă bucur că am venit, pentru că așa mă acomodez cu atmosfera de examen”, ne-a declarat tînăra, cu gîndul încă la subiectele de română pe care nu le rezolvase. Rînd pe rînd, elevii de la Colegiul „Ghica” părăseau școala în care au susținut simularea. Cei mai mulți dintre ei aleseseră română, din același motiv prezentat anterior. „Am ieșit repede pentru că al treilea subiect, cel cu „Jocul ielelor”, nu am știut să-l rezolv. În rest, nu a fost greu. Mă bucur că am venit, că în felul ăsta aflu cît mai am de învățat pînă la vară”, spune și Silviu Pitica, elev la același colegiu din Bacău.
În jurul orei 11,30, curtea școlii „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău era mai plină chiar decît în timpul unei zile de școală obișnuite. Adunați în grupuri, elevii din clasa a opta care participaseră la simulare se strînseseră pentru a dezbate subiectele care le căzuseră și a compara rezultatele obținute în urma rezolvării problemelor. Primii care ieșiseră din sălile de clasă erau elevii care au susținut simularea la matematică. „La matematică a fost destul de ușor. Am venit ca să vedem nivelul nostru de pregătire și să știm ce mai avem de învățat. Mai avem de învățat, e clar, așa că mai bine că am venit”, ne-a declarat Anca Dobru, de la Școala „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău.
Elevii din clasele a opta și a XII-a au participat sîmbătă la cea mai strictă simulare organizată la centrele de examen din județul Bacău. Accesul elevilor în sălile de examen s-a făcut între 8.30 și 9.00, după care candidații au așteptat să fie distribuite subiectele în sălile de clasă. La unele școli, multiplicarea foilor care conțineau subiectele s-a făcut în mai puțin de o oră, însă au existat și destul de multe centre de examen în care elevii au așteptat mai bine de o oră să afle care sînt subiectele la materia pentru care au optat să susțină verificarea. Deși organizatorii se așteptau ca participarea să fie ceva mai slabă decît numărul elevilor înscriși, la clasa a opta nu mai puțin de 94 la sută dintre elevii înscriși s-au aflat sîmbătă la centrele de examen. La unele dintre centrele de corectare, rezultatele au fost afișate încă de aseară, iar la altele elevii vor afla astăzi notele pe care le-au obținut. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns