• la întîlnirea „Coaliției pentru un Parlament curat”, care vizează identificarea politicienilor corupți ajunși pe listele electorale, nici un partid politic din Bacău nu și-a trimis vreun reprezentant
Campania demarată de societatea civilă pentru identificarea parlamentarilor pătați care nu mai au ce căuta în Parlament continuă. Intenția „Coaliției pentru un Parlament curat”, formată din cîteva ONG-uri din țară, este ca pe listele de candidați stabilite de partidele politice să nu apară persoane corupte. „Spre deosebire de partidele politice, care își aleg candidații pe baza competenței lor, noi luăm în discuție măsura în care acești candidați îndeplinesc criteriul de integritate morală. Acțiunea noastră are un rol preventiv. Noi vrem să punem partidele politice în gardă, pentru ca, atunci cînd vor definitiva listele, integritatea și competența candidaților să nu mai poată fi contestață de nimeni”, a declarat Ioan Bulai, președintele filialei din Bacău a Alianței Civice.
Din nefericire însă, organizațiile din județ ale partidelor politice n-au avut nici un reprezentant la această manifestare, asta deși organizatorii i-au invitat personal. Asta denotă că politicienii locali nu sînt interesați de colaborarea cu membrii societății civile. „Poate partidele consideră că nu e nevoie să vină, deoarece oamenii pe care i-au pus pe liste îndeplinesc deja toate criteriile pe care le urmărim noi”, a opinat Constantin Topală, coordonatorul Asociației Pro Democrația. El a pus lipsa reprezentanților partidelor și pe seama birocrației din organizații, care nu le-a permis să trimită oameni la întîlnire în timp util. „Se poate să existe și o teamă din partea dumnealor, să ne considere niște adversari care urmăresc cu orice preț să le pună bețe în roate. Departe de noi acest gînd. Noi dorim să existe o colaborare între partide, presă și societatea civilă, pentru a se crea un climat de transparență și corectitudine”, a precizat Topală.
Ce se urmărește?
Singurii, în afara organizatorilor, care au onorat cu prezența întîlnirea au fost jurnaliștii. Gazdele manifestării au explicat că proiectul a fost inițiat de Centrul pentru Jurnalism Independent, care a atras în acțiune alte nouă organizații nonguvernamentale, printre care Societatea Academică din România, Agenția de Monitorizare a Presei „Academia Cațavencu”, Alianța Civică, Grupul pentru Dialog Social, Asociația Pro Democrația sau Freedom House România. Jurnaliștii de investigație din fiecare județ vor încerca să verifice mai multe aspecte legate de activitatea candidaților: dacă au colaborat cu Securitatea înainte de 1989, dacă averea personală pare să le depășească veniturile, dacă au fost acuzați de vreo infracțiune, în special din cele economice sau dacă au fost implicați în vreun conflict major de interese în tranziție.
„Încercăm să urmărim și traseiștii politici, adică pe cei care au trecut de la un partid la altul cu o funcție remunerată cu tot. Aceste criterii au fost formulate și în colaborare cu mass-media și nu sînt noi. Ele au fost aplicate și anterior, în timpul campaniei pentru alegerile locale. Atunci, noi am pus mii de pliante în cutiile poștale ale alegătorilor. Credem că informațiile prezentate despre candidați au avut un rol important pentru alegătorii care erau nehotărîți pentru cine să voteze, sau care doreau să afle mai multe lucruri despre viitorii lor aleși”, a afirmat și Iulian Vișoiu, vicepreședintele Alianței Civice.
Candidații corupți vor fi trecuți pe „lista neagră”
Informațiile obținute și verificate de jurnaliștii locali vor fi trimise unui grup de consilieri ai „Coaliției”, care le va tria și le va supune unei a doua verificări, și mai temeinice, pentru a se asigura de corectitudinea lor. Apoi, în termen de două săptămîni de la stabilirea candidaturilor, reprezentanții organizației vor purta discuții cu partidele politice, pe baza „listelor negre” întocmite, și vor încerca să îi determine să renunțe la candidații incompatibili.
Ce se va întîmpla dacă partidele nu vor dori să se lepede de candidații pătați? „În acest caz, vom tipări zeci de mii de pliante cu «lista neagră», pe care le vom distribui direct în cutiile poștale ale alegătorilor, pentru ca aceștia să voteze în cunoștință de cauză. Noi am dori ca toți candidații să fie «curați». Dacă va fi însă nevoie, în funcție de fondurile pe care le vom obține, sperăm ca doar pentru județul Bacău să tipărim între 50.000 și 100.000 de fluturași”, a declarat președintele filialei locale a Asociației Pro Democrația.
(Oana ALBU)
Lasă un răspuns