Pentru locuitorii cartierului CFR din Bacău, drumul spre casă sau spre oraș este un calvar. Ei trebuie să traverseze fie șinele de cale ferată, fie să treacă prin pasajul subteran, prin care se ajunge din spatele Gării pînă în stradă, în fața magazinelor alimentare.
Aventura începe încă de la intrare. Și asta, deoarece pe scările mizerabile nu ai unde să calci. Un miros greu te izbește, pe jos sînt numai gunoaie, iar pe margini, sprjiniți de pereți, stau „la odihnă” cîțiva aurolaci și bețivi. Printre ei se strecoară prudenți și înspăimîntați oamenii care merg acasă. „Este mai mult decît periculos să treci prin pasaj seara. Ar trebui să existe persoane care să păzească zona, în special seara și noaptea. Este plin de aurolaci care dorm pe jos și care se iau de copiii care merg la școală. Am căutat să merg la Biroul de Relații cu Publicul de la Primărie, dar mi-au spus că nu este treaba lor și m-au trimis la primarul Sechelariu, că doar tot spune că la gară este «poarta de intrare a orașului». Păcat că pasajul a fost amenajat vara trecută și că acum a ajuns un focar de infecție”, ne-a spus Rodica Gherasim, una dintre locuitoarele cartierului CFR.
Responsabile pentru starea jalnică în care se află pasajul sînt Primăria și Stația CFR Bacău, deoarece ele se ocupă de administrarea lui. O parte din pasaj este spațiul Primăriei, iar cealaltă parte se află în administrarea Stației CFR Bacău.
Primăria a organizat, în anul 2003, lucrări de reamenajare a părții de pasaj care este în administrarea sa. Intrarea a fost acoperită, pereții laterali au fost placați cu faianță, pe jos a fost pusă gresie, iar pe tavan au fost montate luminatoare. În interiorul pasajului au fost amenajate, din temopan, spații care, probabil, ar fi trebuit să devină magazine. Dar, cu toate acestea, efortul financiar și munca de reamanajare au fost în zadar. În doar cîteva luni, în lipsa unor gardieni, jandarmi sau polițiști care să păzească pasajul, acesta a devenit locul de întîlnire al boschetarilor și al aurolacilor. „Spațiul acela a fost renovat anul trecut, dar în lipsa unor organe care să asigure o pază corespunzătoare, a devenit ceea ce este acum. Primăria are un contract încheiat cu gardienii. Ei fac razii zilnice în zonă și îi ridică pe aurolaci și pe cerșetori. Dar gardienii ar trebui să fie susținuți de jandarmi și de polițiști”, susține Gabriel Ioniță, șeful Corpului de Control al Primăriei Bacău. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns