Încă dinainte de vacanță, vedeam cum trece, din cînd în cînd, un șir de șapte, opt tineri, cu o viteză măricică, prin centru, mai pe stradă, mai printre treăcători. Se prindeau de mașini, de biciclete, bruscau oamenii, chinuiau domnișoarele trăgîndu-le de păr, etc. Imediat au apărut panouri care interzicea posesorilor de role prezența lor în centru. Și-au făcut rost de vopsea neagră și markere, și și-au început activitatea creativă, transformînd panourile în adevărate tablouri inovatoare. De cînd a început repararea și modernizarea străzilor din centru, „chinuitorii” și-au mutat sediul în parc, unde înarmați cu bidoane cu apă sau cu pumni de făină, se răspîndesc pe aleile parcului și își caută victimele. Posesorilor de role li s-au alăturat și cei care le închiriază, pe baza buletinului și a sumei de 15.000 de lei pe oră.
Să nu credeți că toți posesorii de role se apucă de glume proaste și de „nebuniile tinereții”. Sînt mulți cei care își iau rolele în picioare, casetofonul cu căști și pleacă la o plimbare. Alții și-au transformat rolele în hobby și, de ce nu, într-un sport aproape de extrem.
Există trei tipuri de role: „fitness” (pentru plimbări), „race” (pentru viteză), „agressive” (agresive, speciale pentru doritorii de senzații tari). Mai ales începătorii ar trebui să poarte casca de protecție, precum și genunchiere, cotiere și suporturi speciale pentru protejarea mîinilor. Oricît de simpatic pare acest sport, pe orice ambalaj al rolelor scrie: „Vă asumați riscul de a vă accidenta și, odată cumpărate, riscul trebuie acceptat. Accidentările sînt dese, așa că patinează avînd limite”. Adică, în termeni de-ai noștri, dacă nu ai limite poți oricînd să-ți rupi gîtul. Înainte de a începe să hoinărești pe străzi, trebuie să fii capabil de a pune frînă, de a face întoarceri, etc. Trebuie să știi că pe timp de ploaie nu trebuie să ieși din casă, pentru că rolele iau o viteză uimitoare pe teren alunecos. La fel, trebuie evitate terenurile nisipoase și, mai ales, traficul rutier.
După ce stăpînești bine regulile nescrise ale unui roller începător, poți încerca sportul extrem, ajutat de rolele agresive. Puțini tineri din Bacău se pot lăuda că au încercat să sară de pe o bară, de la distanță de mai mult de patru-cinci scări. Le este frică și au și de ce. O singură săritură de la o distanță destul de mare poate să-ți lase urme pe viață. Teritoriul celor care au asemenea role se găsește în Bacău lîngă Trezorierie, iar dacă ești atent, vei observa scările de marmură și o bară, ambele tocite. Există și un anumit dicționar al rolelor agresive: grind – alunecare (nu pe roți) cu patinele pe o bară sau cantul unei zidării (de exemplu, o treaptă de marmură); flip – o rotație completă orizontală (peste cap) înainte (front flip) sau înapoi (back flip), care poate fi combinată cu alte rotații; grab – prinderea cu mîna a unei patine (de regulă în timpul unei sărituri sau unui grind); păianjen – un începător fără speranțe, care mereu se ține de cîte ceva ca să nu cadă.
Dar cel mai „hazliu” este să sari de la o anumită înălțime, rotindu-te la 180 de grade, sperînd să nu faci vreo greșeală la aterizare. Dar fiecare cu plăcerea lui… unul să se plimbe, unul să se joace de-a viața… și alții să se distreze, sau să călătorească, etc.
Trei băieți (Cătălin, George și Ovidiu) încearcă prin mijloace proprii să sensibilizeze opinia publică internațională asupra dorinței majorității romînilor de a fi acceptați în structurile N.A.T.O și Uniunea Europeană ca parteneri cu drepturi depline. Astfel, ei au gîndit o acțiune în premieră mondială: o călătorie de peste 2.200 de kilometri prin Europa, pe patine cu rotile. Punctul de plecare va fi București, iar obiectivul final este sediul N.A.T.O de la Bruxelles.
După cum se crede, multe lucruri pot fi rezolvate de pe rolele buclucașe, dar depinde de alegerea fiecăruia modul în care le va folosi. (Andreea Ceasăr)
Lasă un răspuns