E scump Pastele in Romania? Pietele din tarile Uniunii Europene, in care cistigurile salariale sint mai mari decit in Romania, si in care si nivelul de trai este pe masura, confirma aceasta realitate. Iata o comparatie de pe piata carnii cu o tara a UE in care lucreaza tot mai multi romani, dar in care si calatoresc foarte multi dintre noi, chiar de Pasti: Cipru. Un studiu publicat, saptamina trecuta, de Consiliul Concurentei, Ministerul Comertului si Serviciul de Protecţie a Consumatorilor din Cipru arata ca cei mai scumpi macelari din Nicosia, Limassol, Larnaca, Paphos si Famagusta erau in Limassol. Tocmai acum, de Pasti, mielul a fost si el cel mai scump in Cipru, la 7,99 – 13 euro pe kilogram, in timp ce in Bacau se pare ca va ajunge la 2,91 – 4,87 de euro (transformat la 4,11 lei la un euro, dupa cursul BNR). Carnea de vita se vindea cu 7,10 – 12,80 de euro, pe cind in Bacau, ieri, pretul muschiului de vitel era 5,59 de euro. Pretul cotletului de porc a ajuns, pe insula din Mediterana, la 4,15 – 6 euro, iar in Bacau se vindea cu 4,13 euro. Iar un pui intreg costa intre 3,40 si 5,25 de euro, pe cind un pui grill de Agricola era, in Bacau, 2,43 de euro. Nu am vazut iepuri, ieri, in Bacau, dar in Cipru carnea urecheatului ajunge la 7,50 – 10 euro.
Dar, un roman care munceste in Cipru cistiga, in medie, lunar, 800 -1.000 de euro, in timp ce in Bacau un salariu mediu net abia a ajuns la 298 de euro, la sfirsitul lunii ianuarie. Tot pentru comparatie, sa vedem cita carne sau citi pui se pot cumpara cu un salariu in fiecare dintre cele doua locatii, la cele mai mici preturi din lista. Daca in Cipru, cu 800 de euro poti cumpara 100 kg carne de miel, ca si in Bacau, cu 300 de euro, in schimb poti lua 112 kg de carne de vitel, pe cind in Bacau numai 53. Pe insula iei 192 kg cotlet de porc, la noi numai 72 kg sau poti pleca din piata cu 235 de pui, pe cind la noi numai cu 40. (Petru DONE)
Lasă un răspuns