Valoarea tranzactionata in intervalul 21 – 25 aprilie la Bursa de Valori a fost extrem de redusa, datorita lipsei de la tranzactionare a majoritatii emitentilor lichizi, motivul fiind desfasurarii adunarilor generale anuale. Patru dintre cele cinci SIF-uri (cu exceptia SIF Transilvania) au fost suspendate de la tranzactionare incepind cu sedinta de miercuri. Topul lichiditatii are, pe prima pozitie, actiunile Petrom Bucuresti (13,06%), urmate de Banca Transilvania (10,75%) si trei dintre societatile de investitii financiare (respectiv SIF2, SIF5 si SIF4). Petrom Bucuresti este si performerul saptamanii cu o apreciere a cotatie de 7,86% (cea mai buna la nivelul intregii piete).
SIF-uri
Societatile de investitii financiare au lipsit de la tranzactionare o buna perioada de timp saptamina trecuta. Ca atare, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni a scazut drastic, pina la 30,64 de milioane de lei (reprezentind 35% din rulajul bursier total). SIF Moldova a deschis saptamina in crestere cu 0,44% si tot atunci a inregistrat si maximul saptaminal de 2,35 de lei. In sedinta de marti, lichiditatea s-a redus la jumatate, iar cotatia a pierdut 1,76% (tot atunci s-a inregistrat si minimul saptaminii de 2,21 de lei). Pretul de referinta al intervalului analizat a fost de 2,23 de lei si indica o depreciere de 1,33%. Cvorumul necesar dezbaterii propunerilor de majorare a capitalului social si de majorare a nivelului maxim de detinere individuala la 2% (atunci cind legea o va permite) nu a fost intrunit. Ca atare, vestile sint dezamagitoare pentru cei care mizau pe aprobarea acestor propuneri. La polul opus se afla investitorii straini, care nu agreaza opratiunile de majorare de capital social si de acordare de actiuni gratuite si prefera distribuirea de dividende in numerar. Aceasta s-a intimplat, dealtfel, dividendul brut care urmeaza sa fie distribuit fiind de 0,05 lei. Pe piata sibiana, cotatia DESIF2 la scadenta iunie a fost de 2,3487 de lei (cu 5,3% mai mare decit cea a pietei spot). In acest caz, detinatorii de pozitii de peste 5% au mizat pe aprecieri ale cotatiilor in eventualitatea aprobarii majorarii de capital social si a modificarii actului constituiv.
Banci
Sectorul bancar a fost afectat la capitolul lichiditate de suspendarea de la tranzactionare a actiunilor emise de BRD si TLV, motivul fiind acelasi ca si in cazul SIF-urilor, si anume desfasurarea adunarilor generale anuale. Practic, acestea s-au tranzactionat doar in sedintele de debut si de final ale intervalului analizat. Evolutia pe ansamblul saptaminii a fost ascendenta pentru TLV (plus 3,52%) si BRD (plus 0,48%). La polul opus, Carpatic s-a depreciat cu 1,97%, pina al nivelul de 0,2490 de lei. (Petru DONE)
Lasă un răspuns