Zeci de preoti si sute de credinciosi sint asteptati la Catedrala „Inaltarea Domnului” din municipiul Bacau, duminica, 13 septembrie, orele 16.00, cu ocazia prezentei Preafericitului Parinte Patriarh Daniel pe santierul celei mai mari catedrale ortodoxe care se construieste in momentul de fata in Romania. Vizita intiistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane constituie un eveniment religios important pentru Bacau, fiind primul popas oficial al unui patriarh la o biserica ortodoxa in constructie in municipiul Bacau, cel putin dupa 1990. Prezenta PF Daniel este legata de manifestarile ce au loc in perioada 12 -13 septembrie la Roman, cu ocazia ridicarii Episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopie a Romanului si Bacaului, moment ce va avea loc duminica, 13 septembrie, dupa Sfinta Liturghie pe care un sobor de 20 de ierarhi, in frunte cu PF Patriarh Daniel, o va oficia la catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. In vizita pe care o va face la Bacau, PF Patriarh Daniel va fi insotit de PS Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.
Catedrala din municipiul Bacau are 70 de metri lungime, 38 de metri latime, si 63 de metri inaltime. In ceea ce priveste constructia pe care o va vizita patriarhul BOR, piatra de temelie a acesteia a fost pusa in 1991, de catre PS Episcop Ioachim Vasluianul, ierarh care isi doarme somnul de veci intr-una din criptele special amenjate la demisolul catedralei. „Inaltarea Domnului” este unul dintre cele mai mari lacasuri de cult de rit rasaritean din Europa, ea situindu-se pe locul patru, dupa fosta catedrala ortodoxa „Sfinta Sofia” din Istanbul, catedrala noua din Moscova, si cea din Parnas (Grecia). Construita intr-un stil ce cuprinde elemente specifice arhitecturii bizantine si arhitecturii stefaniene. Lucrarile impresionante la catedrala au inceput la 10 metri sub pamint, adica echivalentul unui bloc cu trei etaje. Acest subsol imens cuprinde doua nivele: sala de expozitie, depozit de carte, adapost de aparare locala antiaeriana, iar mai sus un paraclis, dupa care, la cota 0 incepe catedrala. Catedrala care se ridica in centrul Bacaului, are ziduri de beton ce ating in anumite tronsoane o grosime de un metru.
Cupola din naos are o deschidere de 24 de metri. Adica mai bine de jumatate din cea a Sfintei Sofia din Constantinopol, a carei cupola are 40 de metri.
Catedrala are 18 clopote, toate fabricate la Innsbruk, si au fost sfintite miercuri, 29 iunie 2007. Acestea au greutatea intre 30 de kilograme si 4,5 tone. Din cele 18 clopote, 13 sint concepute in forma speciala si vor fi sincronizate de computere, putind sa dea mai multe melodii specifice anumitor momente din timpul anului bisericiesc, iar restul de cinci sint clopote clasice
Crucile pentru Catedrala din Bacau au fost sfintite la 7 septembrie 2008. Ele au fost realizate din inox cu unele elemente aurite, la firma Constructii Utilaje Speciale (CUS) Bacau. Crucea principala are 7 metri inaltime, o deschidere a bratelor laterale de 4,20 metri, si o greutate de aproape 2 tone.
vox populi a zis
Catedrala din Bacau reprezinta un monument al risipei,al ignorantei si naivitatii celor care cred ca vor gasi pe Dumnezeu intre aceste ziduri .Mai ieri se vorbea intr-un articol din Ziarul de Bacau de greutatile de finantare a azilelor de batrani si lipsa banilor pentru finantarea lucrarilor de la spital.Biserica daca vrea sa impresioneze,.sa se implice in programe reale sociale,..nu de fatada,.pentru ca este cea mai bogata institutie din tara,neplatitoare de impozite si taxe.Dumnezeu este peste tot,..nu va lasati pacaliti de smecherii cu sutana,autointitulati preasfintiti sau prea fericiti.
Spiritus Sancti a zis
Suntem inapoiati ca natiune, literalmente ne situam in urma cu sute de ani in ceea ce priveste influenta bisericii si raspandirea lor teritoriala.
Peste tot in europa occidentala ( fac referire la tarile cu o populatie crestina insemnata ) si-au construit bisericile in urma cu 2-5 secole, iar noi trebuie sa construim acum de parca am fi o tara de barbari ce trebuiesc convertiti la crestinism prin influenta bisericilor.
Ce ma frapeaza, pe langa faptul ca se fac infuzii cu capital masiv din banii contribuabililor in aceste lacase de cult, altele care sunt in faza de proiect, primesc si terenul gratuit de la autoritatile locale pentru amplasament. Culmea prostiei !
Sincer in actual context, ar mai lipsi si inchizitia, ca altfel avem de toate. Jenibil !
Spiritus Sancti II a zis
Priviti orasul si intebati-va daca va place ce vedeti ! E un oras dominat pe verticala de inaltimea bisericilor, atat ortodoxe cat si catolice, o competitie sustinuta de in primul rand de preoti grandomani si apoi de autoritatile prapadite de imcompetenta care ar putea reglementa ceva macar din punct de vedere urbanistic.
Acum va intreb pe voi, de ce nu se sustin/intreprind proiecte cu reale avantaje asupra populatiei, precum: scoli, spitale, azile de batrani, penitenciare ( mare nevoie, inclusiv pentru preoti ), s.a.m.d ? Dar se construiesc biserici….exista o vorba, prostului nu-i trebuie multe, decat credinta, ca in rest suporta multe: saracia, indolenta, etc.
stefan a zis
Comentariile sunt foarte corecte.Romania e foarte credincioasa,si merge sa se roage cu precadere pt raul altuia.Fotografia seamana mai degraba cu alea din afganistan,oare suntem la nivelul ala?
mircea a zis
Bisericile construite in Romania sunt ca o expresie a nemaului romanesc,a ortodoxiei romanesti! Fiecare asezamant bisericesc,a fost ridicat fie prin sponsorizari,fie prin diferite donatii,fie prin aportul minsterului culturii si cultelor! Insasi Biserica in esenta,face parte dintr-o cultura,cultura ortodoxa,prin biserica te apropii de istorie ,de marii ctitori si voievozi ai neamului romanesc! Pt voi se pare ca e mai gree sa intelegeti astea si atacati ce nu trebuie atacat! Insolenta voastra a ajuns pana acolo incat sa spuneti ca in alte tari asemenea constructii s-au ridicat cu secole in urma! Mergeti prin Romania si o sa gasiti manastiri ridicate tot print timpul ala! Romanului nu-i trebuie credinta cum spui tu,el e convins ca trebuie sa o aiba! El n-are nevoie de miile de secte care impanzesc Italia,Spania,Franta .etc. Si nu biserica ortodoxa romana e de vina ca nu sunt bani la spitale,camine de batrani etc! Din contra,intotdeauna a participat cu foarte multe campanii si ajutoarea Biserica romaneasca! Dar sunteti total pe din afara! Daca o asemenea constructie e impresionanat si comparata cu o imagine din Afganistan,mergi si fa tu una care sa placa tuturor!
Botomei Vasile-Decan Baroul Baau-UNBR a zis
Nu este bine sa critici biserica. Biserica este trecutul, prezentul si viitorul oamenilor de credinta. Dar consider ca in biserica trebuie respectat dreptul enoriasilor de a-si alege cine sa le fie preot paroh, cine sa le fie protopop, cine sa le fie, arhiereu vicar, arhiereu,cine sa le fie arhiepiscop. Iar cei alesi de popor prin adunari generale ale enoriasilor din biserici sa aleaga mai sus pe patriarh. De fapt aceasta este legea de functionare a alegerilor in biserica.Dar legea este incalcata , nu se fac alegeri decat pentru Patriarh, alegeri prin care cu binecuvantare de la Dumnezeu ne bucuram de Preafericitul Pariarh Daniel. Cat priveste ridicarea la rangul de arhiepisco al arhiereului vicar Ioachim Bacauanul pentru care se desfasora slujba de pe 13 septembrie 2009, apreciez ca momentul este gresit ales. In primul rand acest important eveniment ar fi putut fi ales pentru ziua urmatoare cand are loc sarbatoarea ortodoxa ,, Ziua Sfintei cruci din 14 septembrie 2009. De ce nu se cinsteste ziua sfintei cruci cu acest eveniment? Dumnezeu stie ! Eu un smerit pacatos nu fac supozitii, dar cred ca ziua a fost aleasa de un fariseu. Rog pe cine este in masura sa ne spuna cine este acest fariseu sa ne dea raspunsul pe acest comentariu. Cat priveste Catedrala din Bacau, este normal sa avem o asemenea catedrala in zilele noastre, pentru ca altfel cu ce am dovedi ca suntem in evolutia acestui timp daca noi ca natiune nu am fi in stare sa folosim tehnologia momentului. Dar aceasta catedrala construita cu atatea eforturi financiare, nu are o piateta. Se intra in catedrala printr-o strapungere de cativa metri , fara a avea o intrare frontala, care sa-i puna in vedere puterea pe care o reprezinta. Vezi modelul de la catedrala Notre Dame, Biserica Sacre Coeur, din Paris, unde oameni de valoare au stiut sa puna in valoare aceste mari locuri spirituale prin urbanistica locului. Acum aceasta catedrala mai este flancata si de cladirea d-lui Benea Dragos, care se ridica intr-un turn la inaltimea catedralei . Bunul Dumnezeu sa binecuvanteze pe toti cei binecredinciosi!
Bacaoanul a zis
Minciuni gogonate. Despre Catedrala Sf Sava din Belgrad nu atti auzit? Despre Alexandr Nevski nu spuneti nimic? Cereti-va scuze pentru dezinformare, nu va mai umflati in mandrie. Locul 29, dragi bacaoani!
AlexBC a zis
Sunt curios daca Patriarhul Daniel o sa zica ceva si despre cladirea de birouri de langa Catedrala. Rusine celor care au autorizat construirea acelei cladiri.
Eu a zis
Dc i’i zice preafericit? e chiar prea fericit? rade tot timpul?
Eu a zis
de fapt la ca’ti bani are barbosul asta….as fi si eu PREAfericit