Inspectorii de muncă din Bacău au sancționat societatea Cons Prodan SRL cu 25 de milioane de lei pentru patru persoane găsite muncind fără contract de muncă. Procesul verbal de contravenție a fost încheiat zilele acestea, dar patronul societății a refuzat semnarea lui, contestînd decizia Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. Firma de construcții băcăuană a fost verificată pe 19 noiembrie, în urma unei sesizări. Obiectivul a fost punctul de lucru al Cons Prodan SRL din comuna Vultureni, unde muncitorii societății lucrau la școala generală din satul Medeleni. Echipa de inspectori a descins pe șantier și, acolo, a luat patru declarații unor muncitori care au susținut că nu au semnat contract individual de muncă. Cei patru muncitori sînt Romică Olteanu, Valentin Bica, Marian Oprea și Paul Nancă.
Disensiunile dintre ITM Bacău și conducerea cons Prodan SRL au fost generate de faptul că Dan Croitoru, directorul societății, susține că oamenii au contract de muncă. „Cei patru oameni lucrează pe șantier de pe 3 noiembrie, cînd li s-a încheiat contract de muncă. Sînt oameni necăjiți, din Fundul Tutovei, și, cum au venit, le-am încheiat contract de muncă cu durată parțială. Inspectorii de muncă au venit în timp ce nu eram pe șantier, nici eu, nici inginerul. Le-au împărțit oamenilor declarațiile și le-au spus să scrie dacă au contract de muncă. Oamenii s-au speriat și nici nu au înțeles de unde vine controlul. Fiind vorba de o școală, ei au crezut că sînt de la minister, să verifice lucrarea. Ei au semnat că nu au contract, dar au înțeles dacă au contractul de muncă la ei în momentul verificărilor”, ne-a declarat Dan Croitoru. Societatea băcăuană a fost amendată pentru muncă la negru cu 25 de milioane de lei și s-au dispus măsuri de intrare în legalitate. Patronul s-a arătat foarte nemulțumit de decizia inspectorilor de muncă, mai ales că el are contract pentru oamenii lui. După ce verificarea a trecut și apele s-au liniștit, cei patru angajați au dat declarații scrise pe propria răspundere prin care spun că s-au speriat și au fost intimidați în timpul controlului. „Oamenii simpli, de la țară, s-au speriat și au semnat declarațiile. Apoi am vorbit cu ei și și-au dat seama de greșeală și au dat singuri declarațiile respective”, a precizat Dan Croitoru.
Inspectorii de muncă susțin însă că este vorba de muncă la negru pentru că patronul nu a înregistrat contractele la Camera de Muncă. „Legea prevede un termen de 20 de zile pentru ca patronii să înregistreze contractul de muncă la Cameră. Ori contractele celor patru muncitori au fost înregistrate pe 26 noiembrie, după ce noi am întreprins controlul”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvînt la ITM Bacău. Divergența dintre Cons Prodan SRL Bacău și instituția băcăuană se va soluționa în instanță. Aceasta va avea ultimul cuvînt asupra legalității controlului și a sancțiunii aplicate de inspectorii de muncă. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns