• cei interesați cer datele din timp
Un număr neverosimil de mic de patroni de întreprinderi mici și mijlocii au venit ieri să asculte informarea cu privire la obținerea finanțărilor europene printr-o nouă componentă PHARE 2001. Este vorba de „Asistența pentru întreprinderile mici și mijlocii”, din cadrul componentei „Coeziune Economică și Socială”. Cu toate acestea, reprezentantul consorțiului de consultanță Eco Des, Alexandru Toinug a făcut prezentarea așa cum trebuie și a răspuns întrebărilor, în prezența reprezentantului Agenției de Dezvoltare Regionale Nord-Est (autoritatea care derulează fondurile și adună proiectele), Sorin Cuptor.
Finanțarea IMM-urilor prin PHARE 2001 are o groază de condiții restrictive
Spre deosebire de alte scheme de finanțări nerambursabile – sau granturi, cum mai sînt numite – cea care a fost discutată ieri se adresează exclusiv micro-întreprinderilor înființate pînă la 31 decembrie 2003 și firmelor mici și mijlocii înființate între 1 ianuarie 2001 și 31 decembrie 2003. Nu se admit consorții cu autoritățile locale sau cu organizațiile non-guvernamentale.
Scopul declarat al schemei de finanțare este susținerea dezvoltării IMM-urilor nou-înființate din zonele țintă. În cazul județului Bacău, zonele țintă sînt toate orașele, la care se adaugă stațiunea Slănic Moldova. Dar unele din condițiile puse sînt cît se poate de restrictive. Astfel, una din condiții este ca firma care solicită finanțarea să nu aibă pierderi de nici un fel pe anul precedent. Dar dezvoltarea unei societăți comerciale presupune și investiții, care pot grea asupra bilanțului financiar-contabil. Deși nu sînt pierderi operaționale, firmele respective nu sînt eligibile. O altă problemă este legată de numărul de angajați. El nu trebuie depășit pînă nu se semnează contractul de finanțare. Or, de la data licitației deschise și pînă la aprobarea finanțării trec uneori mai mult de șase luni. cu alte cuvinte, cel care solicită banii nu trebuie să se bazeze pe ei în viitorul apropiat și nici să nu se dezvolte și să angajeze oameni. Pe de altă parte, o firmă cu sediul în orașele respective nu poate folosi banii decît strict în localitate, în timp ce o firmă cu sediul într-o comună are același drept, cu condiția să aibă o filială, un punct de lucru în oraș, iar proiectul să vizeze acea localitate. „Sînt condițiile autorității contractante, nu noi le punem, deci ele nu se negociază”, a spus reprezentantul Eco Des.
Finanțările trebuie să fie îndreptate spre industria prelucrătoare – mai puțin cea a alcoolului și tutunului, arme și muniții -, servicii hoteliere, construcții și producție de software și IT. Trebuie reținut că în contrucții poate fi vorba de reabilitarea și repararea construcțiilor existente, nu de înălțarea altora noi. Regiunea Nord Est are cea mai mare finanțare, 3.341.000 de euro, partea nerambursabilă. Dar trebuie reținut că și solicitantul trebuie să vină cu 40% din valoarea totală a proiectului depus și numai în numerar, o altă condiție care pune bețe-n roate. Sumele nerambursabile pot fi cuprinse între 10.00 și 100.000 de euro.
Cît despre numărul mic de reprezentanți ai firmelor veniți ieri la informare, faptul are o explicație simplă. Termenul limită de depunere a proiectelor este 9 iunie, iar întocmirea documentației nu este deloc simplă. Cum despre această schemă de granturi se știe de ceva timp, patronii interesați au cerut din timp lămuririle, pentru că mulți știu ce-i așteaptă. Deci, se poate spune că informarea de ieri a venit oarecum cam tîrziu, ceea ce explică numărul redus al participanților. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns