• ei vor să își formeze singuri oamenii, stimulați și de subevențiile oferite de AJOFM Bacău • angajatorii sînt nemulțumiți că banii de la Agenție ajung abia după cinci luni de la semnarea contractului de muncă
Cristina Roșu a terminat Facultatea de marketing din cadrul Universității Bacău. „Auzisem tot felul de povești, am aflat despre tot felul de eșecuri. Mi se părea că plec în viață cu stîngul, că șansele mele de a mă angaja sînt foarte mici”, spune tînăra. Norocul, însă, i-a surîs. A văzut un anunț în ziar, s-a prezentat la un interviu și a fost angajată. Pentru tot mai mulți absolvenți, în special pentru cei cu studii superioare, șansa o reprezintă patronii tineri. Ei sînt cei mai dispuși să angajeze oameni de vîrsta lor, capabili să se acomodeze rapid cerințelor. De obicei, locuurile de muncă se găsesc prin anunțurile de la „mica publicitate”, sau la genția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), acolo unde vin cei aflați în căutarea unui post.
Mihai Simon, patron la Novei Com SRL Bacău, a angajat anul acesta cinci absolvenți. „Am considerat că trebuie să le dau o șansă. Diferențele de vîrstă dintre noi nu sînt prea mari, așa că am preferat să angajez tineri pentru a-i forma într-o echipă, așa cum îmi doresc”, ne-a declarat tînărul patron. Pentru a-și angaja forță de muncă din rîndul absolvenților, administratorul de la Novei a contactat AJOFM Bacău pentru a găsi șomeri interesați, dar instituția nu i-a putut oferi forță de muncă în domeniul tipografic. Așa că anunțurile în ziar au rămas singura alternativă. „S-au prezentat la interviu cam 20 de tineri. Dintre aceștia am ales cinci, care au fost angajați, două fete pe post de contabile și trei băieți ca muncitori. De la Agenție am primit subvenția care se acordă în acest caz, dar problema este că banii vin prea tîrziu, abia după cinci luni de la angajare. Cînd este vorba de dat bani, statul întotdeauna întîrzie, dar are pretenția de a primi la timp fiecare impozit. Așa nu se încurajează deloc inițiativa micilor întreprinzători. Oricum, eu sînt mulțumit de acești tineri și, odată ce voi iniția noi investiții voi mai angaja absolvenți”, a mai precizat Mihai Simon.
Cristina Roșu, tînăra absolventă de 23 de ani, spune că, pentru un tînăr, nu este deloc simplu, dar nu este imposibil să îți găsești un loc de muncă. „Aveam emoții pentru că am fost în mai multe locuri să mă angajez, dar nu am primit nici un semn. A fost greu la început, dar pe parcurs am învățat care sînt cerințele și cum să mă adaptez la ele”, recunoaște tînăra contabilă. Colega ei, Simona Simion, a terminat facultatea în Iași și s-a prezentat la interviu fără a avea experiența muncii. A fost angajată. Au fost încadrați în muncă la Novei și Nicolae Maxim, de 21 de ani, ca tipograf, Andreea Cocarcea, ca sortatoare, și Claudiu Măriuț, ca montator. Tinerii sînt mulțumiți pentru că au primit un salariu de încadrare de trei milioane și jumătate, bonuri de masă și beneficiază și de serviciile unui psiholog în caz că au nevoie.
Statul îi sprijină pe tineri indirect, prin acordarea unor facilități
agenților economici care îi încadrează. Patronii primesc, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat, o sumă lunară reprezentînd un salariu minim brut pe țară. Cu toate acestea, puțini patroni băcăuani se arată interesați de tineri și subvențiile statului. Anul acesta, AJOFM Bacău a încadrat în muncă un număr de 247 de tineri fără subvenționare și doar 133 cu subvenționarea locului de muncă. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns