• anul acesta, doar trei firme au acceptat să le dea de muncă unor persoane care au stat în pușcărie
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău a reușit să găsească de la începutul acestui an locuri de muncă doar pentru cinci foști deținuți. Doi dintre ei au fost angajați la firme de confecții, iar trei la Primăria din Bacău. Patronii nu vor să angajeze recidiviști, ba unii chiar preferă să țină postul liber, decît să le de dea muncă foștilor pușcăriași. Așa că job-urile oferite de consiliile locale sînt una dintre marile lor șanse. Mai ales că, la angajare, la spații verzi nu se solicită cazier judiciar.
AJOFM Bacău le oferă posibilitatea foștilor pușcăriași să urmeze un curs gratuit de calificare profesională, consiliere și mediere în vederea ocupării unui loc de muncă. Cei care ies din închisoare pot apela la Serviciul Reintegrare Socială și Supraveghere (SRSS) din Bacău. „Avem protocoale încheiate cu Penitenciarul și Centrul de Reeducare, pentru deținuții interesați să participe la programe de grup, consiliere și informare. Colaborăm cu Serviciul Cultural Educativ al Penitenciarului, iar programele cuprind în special deținuții care se liberează în următoarele trei luni”, a precizat Radu Ghedeon, șeful Serviciului Reintegrare Socială și Supraveghere.
În viitorul apropiat, 30 de minori de la Centrul de Reeducare vor urma un program pentru controlul agresivității. Totuși, programele inițiate de specialiști nu sînt atractive pentru cei care au săvîrșit delicte, decît, poate, în timpul detenției. La ieșirea „afară”, majoritatea covîrșitoare ignoră existența acestui serviciu. „Noi le putem oferi consiliere vocațională, în vederea orientării către loc de muncă, cursuri de calificare, informații utile în vederea reintegrării în societate. Din păcate, din peste două sute de deținuți eliberați din octombrie pînă în prezent din Penitenciarul Bacău, nici unul nu a apelat la serviciile noastre”, a mai spus Radu Ghedeon. Este adevărat însă că nici unul dintre cei peste 50 de foști deținuți supravegheați de acest serviciu de la înființare pînă acum nu a recidivat.
La începutul acestei luni au fost eliberate din instituțiile de detenție băcăuane 81 de persoane, dar nici un fost deținut nu s-a prezentat încă la AJOFM Bacău pentru a fi luat în baza de date ca fiind în căutarea unui loc de muncă. „Dacă persoanele provenite din detenție sînt tineri între 16 și 25 de ani, ei pot fi cuprinși în programul care prevede combaterea marginalizării sociale, la angajarea lor agenții economici beneficiind și de o serie de facilități. Cei care au peste 25 de ani pot lucra în cadrul programelor temporare de ocupare a forței de muncă”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău. La încadrarea tinerilor care au făcut pușcărie, Agenția se angajează să ramburseze pentru fiecare persoană angajată salariul de bază stabilit la data angajării, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu net pe economie pentru o perioadă de minim un an și maxim doi ani. Dacă patronul păstrează acea persoană la serviciu și după încheierea convenției, AJOFM Bacău va rambursa lunar o sumă în cuantum de 50% din indemnizația de șomaj pe care fostul deținut ar fi primit-o, dacă ar fi fost disponibilizat. (C.T.,C.P.)
Lasă un răspuns