• așa se aunge ca unii salariați bolnavi să lucreze la înălțime, în medii riscante sau să aibă rol decizional • și doctorii de medicina muncii ar trebui să-i trimită la testare pe muncitori, dar uită • inspectorii de muncă amenință cu amenzi dure
Salariații care muncesc pe schele, în macarale, în condiții de izolare, în zgomot puternic sau cei care au funcții de decizie trebuie, conform legii, să facă obligatoriu examenul psihologic. Legea nu este însă respectată, iar inspectorii de muncă din Bacău susțin că munlte dintre accidentele care au loc se întîmplă tocmai din această cauză. „Sînt salariați care lucrează în aceste condiții, deși sînt inapți pentru astfel de meserii. Așa este și cazul salariatului decedat de curînd la Diana Forest, care nu avea efectuat examenul psihologic pentru lucru la înălțime”, ne-a declarat Ioan Andrei, inspector șef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. Reamintim că la societatea Diana Forest s-a produs, la începutul acestei luni, un accident mortal de muncă. Un salariat a căzut în cap de la peste trei metri înălțime și a decedat după trei ore la spital. Ioan Cleanu, de 46 de ani, era angajat ca fochist. „Muncitorul lucra pe o podină înaltă de 3,5 metri împreună cu un alt coleg. El trebuia să repare un motor. În timp ce colegul lui strîngea un șurub la motor, Cleanu a făcut un pas în spate, s-a dezechilibrat și a căzut în gol de la 3,5 metri, pe ciment”, ne-a mai spus inspectorul șef adjunct de la ITM Bacău.
Angajatorii sînt obligați ca la completarea fișei de expunere la risc profesional să bifeze dacă salariații lucrează sau nu la înălțime, în medii izolate sau cei în cauză au funcții de decizie. Fișa ajunge la medicul de medicina muncii, care trebuie să-l trimită pe angajat să efectueze controlul psihologic. Medicul de medicina muncii este cel care dă verdictul final, în funcție de rezultatele testului psihologic. tot doctorul stabilește dacă salariatul este apt sau nu pentru postul în care patronul vrea să îl angajeze. „Patronii scot din buzunar bani pentru fel de fel de analize ale salariaților, dar nu știu, de fapt, care sînt medicii abilitați să îi controleze pe angajați. Controalele noastre se vor intensifica, mai ales că aceste genuri de activități sînt expuse foarte mult accidentelor de muncă”, a precizat Ioan Andrei. Patronii care vor fi depistați că nu au dispus efectuarea controalelor psihologice ale salariaților, dar și doctorii de medicina muncii care omit să facă aceste testări riscă amenzi între 25 și 50 de milioane de lei din partea ITM Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns