• la angajare și după aceea, în funcție de condițiile de muncă, salariații ar trebui consultați de doctorii specializați în medicina muncii • patronii refuză să le dea bani și acestora, pe motiv că plătesc deja contribuții la fondul de sănătate
Agenții economici băcăuani care ar trebui să efectueze controlul medical periodic al angajaților refuză să facă acest lucru. „Motivația celor mai mulți dintre patroni este că ei plătesc deja contribuția la asigurările sociale de sănătate și că ar fi normal ca o cotă din această sumă să se returneze de la Casa de Asigurări de Sănătate la firmă. Astfel, susțin ei, vor putea plăti cheltuielile legate de controalele medicale pe linie de medicina muncii”, ne-a declarat Ioan Andrei, inspector șef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău.
Șefii Inspectoratului Teritorial de Muncă consideră, însă, că acesta este un punct de vedere greșit, pentru că legea prevede că aceste controale se fac în funcție de meseria și locul de muncă în care activează angajatul și nu de starea lui generală. În replică, patronii susțin că în județul nostru sînt doar patru medici de medicina muncii, care nu reușesc să acopere toate unitățile economice. „Controlul angajaților se efectuează doar de medicul specialist în medicina muncii din Bacău. Periodicitatea controalelor este stabilită de acești medici, iar folosirea medicului de familie este interzisă atît la angajare, cît și la controalele periodice”, ne-a mai spus Ioan Andrei.
Cel mai greu de convins de necesitatea controalelor efectuate de către specialiști sînt micii întreprinzători, dar și cei care aparțin ramurii de prelucrare a petrolului. Printre firmele care deja au încheiate contracte cu medicul de medicina muncii sînt societățile Rafo Onești, Rafinăria Dărmănești, Conbac Bacău, Diana Forest și Electromontaj.
Din această lună, ITM Bacău va întreprinde o amplă campanie de popularizare a normelor de efectuare a controlului medical în unitățile economice, la Onești, Moinești și Bacău. „Începînd din martie vom trece la amendarea agenților economici care nu realizează controlul medical la angajare și cel periodic al salariaților. Medicul de întreprindere nu are competență de medicina muncii și de aceea el nu poate efectua controalele decît sub directa îndrumare a unui medic specialist”, a precizat Ioan Andrei. Sancțiunile pentru neefectuarea acestui tip de control sînt între 25 și 50 de milioane de lei, iar controalele se vor extinde și la cabinetele medicale individuale de familie, cărora le este interzis să efectueze controale pe linie de muncă. Începînd cu luna aprilie, în județul nostru vor mai fi angajați patru specialiști de medicina muncii, în speranța că aceștia vor acoperi toate unitățile economice din județ. (C.T.)
Lasă un răspuns