• sumele cheltuite pentru pregătirea profesională a salariaților, care au fost înregistrate în contabilitatea firmelor, vor fi deduse din impozitul pe profit
Patronii casre își trimit angajații la studii sau la diverse cursuri de calificare vor plăti mai puțin la stat. Același lucru îl pot face și persoanele fizice autorizate să desfășoare activități independente. Toți aceștia vor fi scutiți de anumite cheltuieli, dacă sumele respective vor fi înregistrate în contabilitatea proprie, ele urmînd să fie deduse la calculul profitului impozabil, respectiv al venitului impozabil. Măsura a fost instituită recent prin HG nr. 552/2003. „Prevederile acestor norme vin în sprijinul agenților economici care vor organiza cursurile de formare pentru salariați. Fiind cheltuieli deductibile, se reduce împozitul pe profit, iar patronii au posibilitatea să organizeze mai multe cursuri de calificare”, ne-a declarat Teodor Agachi, director general la Direcția Generală de Muncă și Solidaritate Socială (DGMSS) din Bacău.
Specialiștii cred că totodată se va putea face ordine și în rîndul firmelor și persoanelor fizice care organizează tot felul de cursuri de calificare și recalificare. Potrivit actului normativ amintit, sînt supuși autorizării numai furnizorii de formare profesională care eliberează certificate de calificare sau de absolvire cu recunoaștere națională. Aceștia vor plăti o taxă de autorizare, se vor supune verificărilor unei comisii de specialitate (pentru a se vedea dacă îndeplinesc standardele educaționale în domeniu) și vor încheia cu participanții la programele lor un contract de formare profesională. Autorizarea va fi făcută de comisii județene, pentru fiecare domeniu de instruire în parte. Pentru fiecare meserie se va plăti o taxă de autorizare echivalentă cu trei salarii medii brute pe economie, adică aproximativ 20 de milioane de lei.
Participanții la cursurile agenților autorizați vor primi, la finalul cursurilor, acte de studii. Certificatele de calificare profesională sau de absolvire cu recunoaștere națională sînt imprimate-tip, tipărite pe hîrtie specială, cu elemente de securizare. Aceste certificate se eliberează însoțite de o anexă denumită „Supliment descriptiv al certificatului”, în care se precizează competențele profesionale dobîndite. Cei care nu au autorizație, dar organizează cursuri de calificare, pot emite și ei documente de absolvire proprii, care nu sînt însă recunoscute. Pînă acum, doar trei cereri au fost depuse la DGMSS Bacău pentru acreditare în vederea organizării cursurilor de formare profesională. Este vorba de Floarea de Colț, Fundația Humanitas și Școala de Studii Comerciale din cadrul Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Bacău. (Fl. POPESCU, C. TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns