Patronii care sînt nemulțumiți de sancțiunile aplicate de inspectorii de control ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău apelează tot mai mult la instanță pentru a ataca aceste decizii. „De regulă, patronii cei mai nemulțumiți provin din rîndul celor care au fost prinși cu muncă la negru. În prezent, avem pe rol șase procese. Cinci agenți economici ne-au acționat în instanță pentru a contesta amenda acordată pentru munca la negru”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvînt la ITM Bacău.
Majoritatea patronilor sancționați și care acum se judecă cu ITM au fost sancționați în preajma Paștelui, cînd instituția băcăuană a organizat cîteva campanii pentru combaterea muncii la negru în standurile de la Junior, la Piața Centrală și la Complexul Comercial de pe Tolstoi. La Hanul Lupilor, Sovasor SRL, Cofetăria Crinul, SC Juncu Impex SRL și Cetefin SRL au fost depistate muncind fără contract individual de muncă nu mai puțin de șase persoane. Administratorii au susținut că aceste persoane se aflau în perioada de probă și de aceea au contestat sancțiunea. Dar, în conformitate cu noul Cod al Muncii, perioada de probă se constituie vechime în muncă și face parte integrantă din contractul de muncă.
Inspectoratul Teritorial de Muncă mai este chemat în instanță și de agenții economici care au fost amendați pentru că nu au depus la Camera de Muncă statele de plată și copiile după plata contribuțiilor la bugetul statului. Este cazul a doi patroni, dintre care unul a pierdut procesul cu ITM Bacău. SC Miftodi SRL Onești a fost sancționată cu 50 de milioane de lei pentru nedepunerea acestor acte. (C.T.)
Lasă un răspuns