• controalele au scos în evidență mari nereguli care au pus în pericol viața salariaților • inspectorii de la ITM Bacău au suspendat activitatea la trei societăți, au oprit 61 de instalații și au aplicat amenzi de peste două miliarde de lei în 2002
Siguranța angajaților la locul de muncă trebuie să reprezinte pentru fiecare agent economic una dintre principalele preocupări. Așa spune legea, însă în realitate lucrurile nu stau nici pe departe așa. Atrași de profituri mari și cît mai ușor de realizat, patronii ignoră cu bună știință și cele mai elementare norme de siguranță a salariaților. Controalele întreprinse de inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău anul trecut au scos la iveală multe nereguli în activitatea agenților economici.
Inspectorii de la ITM au controlat 1.407 unități economice și au aplicat sancțiuni contravenționale la 152 de firme, în valoare de 1,97 miliarde de lei. „Abaterile cele mai frecvente și care au fost sancționate drastic de noi au fost lipsa efectuării instructajului pe linie de protecție a muncii sau efectuarea lui defectuoasă, necompletarea fișelor de protecție, lipsa echipamentului de protecție corespunzător factorilor de risc la care este expus angajatul, lipsa controalelor medicale, neurmărirea parametrilor tehnici de funcționare a echipamentelor tehnice din dotare și lipsa autorizației de funcționare pe linie de protecția muncii”, ne-a explicat Ioan Andrei, inspector-șef adjunct al ITM Bacău.
Cei care au verificat firmele nu au fost mulțumiți nici de condițiile de muncă ale asiguraților, așa că alte 13 unități economice au fost sancționate cu 135 de milioane de lei. Trei societăți comerciale, care își desfășurau activitatea în spații improprii, cu instalații electrice improvizate și aparatură depășită au fost închise de inspectorii ITM. Este vorba de SC Aravcon SRL, PF Feier Bogdan SRL și AF Voicu Constantin.
Urmare a acțiunilor de control, inspectorii de muncă au mai încheiat alte 61 de procese verbale de sistare temporară a activității pentru diferite echipamente tehnice improvizate care puneau în pericol viața angajaților. Printre acestea se numără depozitul de carburanți al firmei Bacon SRL, circularul orizontal de la Modeon SA și toată activitatea de la firma de confecții Rita SRL, toate din Bacău. Valoarea totală a amenzilor este de 2,10 miliarde de lei, dar inspectorii ITM consideră că patronii mai au mult de lucrat pînă vor asigura condiții optime de muncă. „Problema condițiilor de muncă cu grad ridicat de risc în producerea accidentelor apare mai ales la firmele mici sau mijlocii. Acestea au cîțiva angajați și nu sînt dispuse să investească în echipamente de protecție. Problema este în primul rînd de mentalitate, pentru că patronii nu văd încă rostul investițiilor pentru siguranța angajaților”, a precizat Ioan Andrei. (C.T.)
Lasă un răspuns