Agenții economici care intenționează să angajeze în muncă personal nou sînt obligați să încheie contractul individual de muncă numai în baza unui certificat medical care să constate că viitorul angajat este apt pentru munca pe care o va presta. „Dacă patronul încheie contractul de muncă fără a avea și certificatul medical al angajatului, contractul individual poate fi anulat. Noutatea pe care o aduce Codul Muncii este că angajatorii nu mai au dreptul de a solicita teste de sracină la angajare. Vechiul act care reglementa relațiile de muncă nu prevedea acest lucru. El exista totuși într-o lege separată, privind egalitatea șanselor în muncă între femei și barbați. Acum a fost introdusă prevederea clară”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău.
În situația în care salariatul prezintă certificatul medical după momentul încheierii contractului individual de muncă, iar din cuprinsul certificatului rezultă că cel în cauza este apt să lucreze,
contractul încheiat rămîne valabil. Dacă viitorul angajat va lucra în sănătate, alimentație publică, educație, atunci angajatorul va putea cere teste medicale specifice. Certificatul medical este obligatoriu și la reînceperea activității după o întrerupere mai mare de șase luni, pentru locurile de muncă avînd expunere la factori nocivi, în cazul detașării sau trecerii în alt loc de muncă ori în altă activitate, la începerea misiunii, în cazul salariaților încadrați cu contract de muncă temporară sau pentru ucenici, practicanți, studenți în cazul în care sînt instruiți într-o meserie. (C.T.)
Lasă un răspuns