• Vasile Barbu, administratorul SC Lotus, a fost director al Colegiului Director al Camerei de Comerț, iar acum este simplu membru în acest for • firma Lotus este cea de-a treia societate înființată în Bacău după 1989 • Barbu a fost trimis în judecată pentru fals, uz de fals sub semnătură privată, înșelăciune și folosirea creditelor în alte scopuri • Doru Simovici, președintele CCIA, s-a abținut de la comentarii • cel incriminat vorbește de o înscenare
Serviciul din Bacău al Parchetului Național Anticorupție (PNA) l-a trimis în judecată pe Vasile Barbu, administratorul SC Lotus SRL din Bacău, pentru fals, uz de fals sub semnătură privată, înșelăciune și folosirea creditelor în alte scopuri. Procurorii au constatat că, în anul 2000, Vasile Barbu a luat un credit de 900 de milioane de lei de la Banca Transilvania, folosind documente cu rezultate financiare fictive, precum și o situație nereală a patrimoniului firmei. Procurorii spun că, după ce-a luat creditul, administratorul de la firma Lotus a luat banii din cont și a efectuat plăți în alte scopuri decît cele declarate la obținerea împrumutului. „Mai precis, administratorul a folosit banii din creditul luat pentru a-și achita ratele restante la Banca Comercială Română (BCR), sucursala Bacău și a plătit chiria la un spațiu comercial luat în leasing pe numele unei alte societăți, Lotus Impex SRL, al cărui administrator este tot el”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii PNA. Procurorii susțin că, în luna august 2000, Vasile Barbu a luat un credit de 900 de milioane de lei de la Banca Transilvania, care i-a fost virat în contul curent al firmei Lotus. Apoi, administratorul a scos bani, peste 300 de milioane de lei, pe care i-a virat la BCR în contul ratelor restante la un credit pe care îl avea contractat aici de mai multă vreme. Procurorii susțin, în rechizitoriul întocmit, că Barbu a înșelat banca la obținerea creditului prezentînd o situație financiară bună, precum și o situație a patrimoniului care ar fi fost îndestulătoare pentru Banca Transilvania, dacă firma nu și-ar mai fi putut returna creditul.
„Nu am folosit banii în alte scopuri”
De cealaltă parte, administratorul firmei Lotus spune că toate acuzele PNA sînt rezultatul unei înscenări ale cărei amănunte vi le vom prezenta în ediția noastră de mîine. Referindu-se strict la învinuirile care i se aduc, Barbu susține că nici una dintre ele nu se susține. În primul rînd, spune el, procurorii nu au luat în calcul în timpul urmăririi penale o expertiză contabilă întocmită la cererea judecătorilor, document care îl dezvinovățea de toate aceste acuze. „Nu am folosit în nici un caz banii în alte scopuri decît cele declarate la obținerea creditelor. Totul a pornit de la o neînțelegere cu o firmă de amenajări interioare cu care aveam un contract de prestări servicii. Înainte de a lua acest credit de la Banca Transilvania, eu am încheiat cu firma Diffo un contract de amenajare interioară a unui imobil din comuna Pîncești, pe care urma să-l folosesc în activitatea de turism rural. Pe contract au fost înscrise toate datele de identificare a firmei Lotus, printre care și contul principal al firmei, care era deschis la BCR. Între timp, eu mi-am deschis un cont la Banca Transilvania, am luat acest credit de 900 de milioane de lei și, de aici, am luat 340 de milioane de lei, cu care am plătit un avans către această firmă. După ceva timp, patronii firmei de amenajări interioare au văzut că nu dispun de dotarea necesară pentru ceea ce doream eu să fac la imobilul din Pîncești și mi-au returnat avansul în contul care era trecut pe contract, respectiv cel de la BCR. Este drept că cei de la BCR și-au oprit banii în contul ratelor restante pe care le aveam aici, dar asta nu înseamnă că acest lucru l-am urmărit eu, ci, pur și simplu, din cauza unei neînțelegeri. Iar procurorii au tras concluzia că eu aș fi folosit banii pentru achitarea ratelor de la BCR”, spune Vasile Barbu. El mai spune că datele financiare nu au fost falsificate, ci că procurorii nu au luat în calcul datele financiare de la data împrumutului. „Date contabile luate de ei în considerare sînt din iunie 2000, iar eu am luat creditul în luna august 2000. În plus, nu pot fi acuzat de fals, atîta timp cît nu am adus nici un prejudiciu nici Băncii Transilvania, nici statului și, neexistînd prejudiciu, nu puteam face un fals”, a mai arătat Barbu.
Doru Simovici nu comentează
Vasile Barbu nu este numai administratorul firmei Lotus, ci și membru în Comitetul Director al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Bacău. Acest statut l-a căpătat pentru că este unul dintre primii administratori de firme înființate după Revoluția din decembrie 1989. Conform spuselor lui Barbu, firma Lotus este a treia înființată în Bacău după Selena și Concentricon. Societatea și-a clădit în anii de activitate o notoritate semnificativă, marca firmei fiind cunoscută în tot Bacăul pentru activitatea de confecții în sistem lohn și pentru cea de distribuție a băuturilor alcoolice. Datorită acestei stări de lucruri, la un moment dat, Vasile Barbu, administratorul Lotus, a făcut parte chiar din conducerea Colegiului Director al CCIA Bacău, iar acum este simplu membru al acestui organism. Doru Simovici, președintele CCIA Bacău, ne-a confirmat că Vasile Barbu este membru al Colegiului Director al instituției. Barbu a rămas în acest organism după alegerile din luna februarie, cînd Adunarea Reprezentanților CCIA a schimbat structura Colegiului, prin numirea în această structură a conducerilor organizațiilor patronale. Colegiul Director este organismul deliberativ al Camerei, ale cărui decizii sînt aduse la îndeplinire de conducerea executivă. Președintele Simovici ne-a declarat că nu știe nimic despre acuzațiile aduse lui Vasile Barbu. „Nu văd nici o legătură între activitatea Camerei și a unui întreprinzător privat. Mă abțin de la comentarii”, ne-a spus Doru Simovici. (Mirela ROMANEȚ, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns