Patru elevi de la Școala Gerogeta Mircea Cancicov din Bacău vor participa luni la manifestările organizate la Alba Iulia, cu prilejul Zilei Naționale a României. Alexandru Antohi, Nora Poiană, Dimona Neagu și Alina Bîrgău, însoțiți de profesoara Elena Țarălungă, au fost desemnați să reprezinte elevii din județul Bacău la festivitate. Acțiunea la care micuții vor lua parte este inclusă în proiecul „Ambasadorii Unirii – 1 Decembrie”. „Itinerarul istoric la care iau parte elevii din toate județele țării este o altfel de lecție de istorie, această disciplină putînd fi studiată nu numai în clasă, ci mergînd pe urmele izvoarelor istoriei. În periplul lor prin țară, elevii vor vizita obiective istorice de mare însemnătate, iar la revenirea acasă, ei le vor împărtăși colegilor din experiența trăită în aceste zile”, ne-a declarat Dumitru Ficuță, inspector cu probleme educative în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău. Cei patru elevi au plecat ieri după-amiază cu autocarul, iar astăzi vor vizita obiective istorice din Brașov, Făgăraș și Sibiu. Duminică vor vizita orașul Alba Iulia, iar luni vor lua parte, alături de mulți alți invitați, la aniversarea a 85 de ani de la Unirea cea Mare. (Costinela BREAHNĂ)
Ziua Națională a României, serbată la Bacău
Elevii claselor a VII-a și a VIII-a de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” au serbat ieri Ziua Națională a României, la Secția pentru Copii a Bibliotecii Județene „C. Sturdza”. Ingrid Budău – flaut, Camelia Fîrțade – flaut, și Robert Fîrțade – nai, elevi la Liceul „George Apostu” din Bacău, acompaniați la orgă de Daniel Mateianu, au oferit colegilor de la „Vasile Alecsandri”, un concert, după care elevii s-au întrecut la un concurs pe teme de istorie și cultură românească. Animați de bibliotecarii Secției de Copii și beneficiind de prezentarea Marii Unirii făcută de profesoara Oana Mihăila, elevii s-au încins la o competiție în urmă căreia au cîștigat diplome și premii oferite de către Colegiul Național „Vasile Alecsandri”.
Istoricii băcăuani au serbat și ei Ziua Unirii
Istoricii băcăuani au susținut ieri la sediul Muzeului de Istorie conferințe pe tema „Marea Unire – Ideal și împlinire” (85 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918), în prezența reprezentaților autorităților județene și locale și a unui public alcătuit din elevi și pasionați de istorie. Au vorbit despre evenimentul sărbătorit la 1 decembrie prof. Elena Artimon, prof. dr. Jean Ciută, prof. dr. Ioan Mitrea și prof. Ioan Ungureanu. La final a fost vernisată expoziția „Marea Unire- ideal și împlinire”.
Ziua Marii Uniri a fost serbată și la Prefectura Bacău
Prefectul Cătălin Radu Mardare, președintele Consiliului Județean, Neculai Lupu, cadre militare, reprezentați ai Consiliului Local, membrii ai SRI și ai Direcției Județene a Arhivelor Statului au luat parte ieri la sesiunea omagială „85 de ani de la Marea Unire din 1918”. Manifestarea a fost organizată de Direcția de Informare și Relații Publice din Ministerul Administrației și Internelor. În cadrul acesteia au fost prezentate comunicări pe tema Marii Uniri. (Constantin GHERASIM)
1 Decembrie sărbătorit la Onești
Ziua națională a României a fost sărbătorită cu mult fast și de cei
mai mici elevi ai orașului Onești. La Grădinița nr. 10, încă de la primele ore ale dimineții, au început pregătirile pentru această zi festivă. Pe lîngă cadrele didactice și părinții copiilor, și-au făcut simțită prezența și reprezentanți ai școlilor coordonatoare din Onești. Un moment inedit l-a constituit apariția unui veteran de război – col. (r) Sandu Gheorghe, care le-a povestit micuților cîteva din clipele petrecute de acesta în luptă. „Simt că întineresc în momentul în care vin printre copii, mai ales că vin de atîția ani la această grădiniță, încît le-am pierdut șirul”, ne-a spus colonelul Sandu. (Tiberiu BĂȘTIC)
Manifestări dedicate Zilei de 1 Decembrie la Moinești
Sărbătorirea Zilei Naționale și împlinirii a 85 de ani de la Marea Unire prilejuiește și în municipiul petroliștilor derularea unui șir de manifestări. Acestea au debutat ieri, cînd în toate unitățile școlare din localitate s-au desfășurat acțiuni dedicate momentului. Astăzi, manifestările vor continua la Biblioteca „Ștefan Luchian”, unde se va desfășura un simpozion și va fi organizată o expoziție de carte tematică. Luni, 1 decembrie, cu începere de la ora 10,00, la Monumentul Eroilor din Parcul Tei, vor fi depuse coroane de flori și vor fi ținute alocuțiuni de către oficialitățile locale. La festivitate vor fi prezenți: conducerea primăriei, consilieri locali, membrii ai partidelor politice, reprezentanți ai subfilialei locale a asociației veteranilor de război și ai bisericii. Programul artistic va fi susținut de fanfara municipală și de un grup de elevi ce vor prezenta un recital de poezie. (Mihai VIERIU)
Ziua Națională, sărbătorită și în școli
Ziua Națională a României a fost sărbătorită în mai multe școli din Bacău, dar și din alte localități. Ieri dimineață, elevii Școlii generale 9 Bacău au organizat un simpozion dedicat acestui eveniment. Elevii au realizat un program artistic care a inclus recitarea de poezii patriotice și interpretarea de cîntece dedicate acestei zile. Și la Grădinița Crai Nou din Bacău împlinirea a 85 de ani de la realizarea Marii Uniri a fost sărbătorită de preșcolari. Cadrele didactice au realizat un spectacol interactiv la care au participat copii de la această grădiniță, părinții lor și cîțiva elevi de la Liceul de Artă din Bacău. După prestația artistică a liceenilor, micuții au susținut și ei un spectacol de cîntece și poezii, iar împreună, participanții au cîntat și dansat hora Marii Uniri. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns