• Racula Drăgușanu, unul din cei patru tineri fericiți, spune că orice elev cu voință și perseverență are șanse să ajungă student în Statele Unite • tînăra este convinsă că informațiile pe care le dobîndește la univestitatea din SUA o vor ajuta să deruleze o afacere de succes în România
Statele Unite ale Americii au reprezentat, din toate vremurile, „Țara tuturor posibilităților”, locul în care ai șanse să urci spectaculos în carieră, mai ales dacă pregătirea o permite. De acest lucru s-au convins și puținii români care mai ales după revoluție au renunțat la toate bunurile din țară și, prin Loteria Vizelor sau alte căi, au plecat peste Ocean. În ultimii ani, una dintre căile prin care tinerii pot ajunge legal în SUA este de a studia în universitățile americane. Lipsa informațiilor la care au acces mai puțin cei din provincie a făcut ca doar elevii din București și din zona de vest a țării să plece la studiu în cea mai puternică țară din lume.
Dezamăgită de România
Cînd era elevă în Bacău, Raluca Drăgușanu, acum în vîrstă de 21 de ani, nu s-a gîndit niciodată că va ajunge să studieze în SUA. Absolventă în 2001 a Colegiului Ferdinand I din Bacău, Raluca a ales să studieze la Academia de Studii Economice din București, urmînd cursurile Factultății de Studii Economice în Limbi străine, specializarea Economia Întreprinderii cu predare în limba germană. Rigurozitatea și seriozitatea de care Raluca a dat dovadă în timpul liceului și în spiritul cărora a fost crescută de părinți au devenit, practic, simple vorbe atunci cînd a început cursurile la una dintre cele mai rîvnite universități din București. „Era o dezorganizare totală la facultate. Profesorii veneau la cursuri și seminarii cînd își aduceau aminte, prezența la cursuri nu era obligatorie, iar nivelul de pregătire nu mă mulțumea deloc. Aveam, la un moment dat, senzația că informațiile pe care le primesc nu erau nici la nivelul celor din liceu. Ajunsesem să mă gîndesc dacă merită să fac o facultate, în condițiile în care așteptările mele erau cu totul altele”, își amintește Raluca Drăgușanu. Abia după neplăcuta experiență bucureșteană, Raluca a început să se gîndească foarte serios, la fel ca mulți alți tineri, că salvarea ar putea veni urmînd o facultate în străinătate. Cu ajutorul celei mai bune prietene, care era deja studentă de un an în SUA, Raluca a intrat în posesia datelor de care avea nevoie și a început să se pregătească pentru admiterea la universitățile din SUA. Limba engleză nu reprezenta un obstacol pentru ea, astfel că s-a pregătit singură pentru a susține testele în funcție de rezultatele cărora univesitățile de peste Ocean își selectează studenții. Ea a încercat la șapte universități din SUA, iar două dintre ele au acceptat-o. Criteriul după care a ales universitatea pe care să o urmeze a fost de natură financiară, costul unui an de școlarizare în SUA variind între 37.000 și 40.000 de dolari. În timp ce o universitate din Pensylvania îi oferea o bursă de 17.000 de dolari pe an, o universitate din statul New York suporta 37.000 de dolari din cheltuielile de școlarizare. Raluca a ales-o, evident, pe cea de-a doua, iar de anul trecut a devenit unul din cei peste 100 de studenți internaționali ai Saint Lawrence University din Canton, un orășel situat la aproximativ 100 de km de New York.
Primul serviciu în America
Impactul cu civilizația americană a fost și pentru puștoaica de 20 de ani din Bacău unul deosebit de puternic. Ajunsă la mii de km distanță de cei dragi, Raluca Drăgușanu nu a fost scutită de „necazuri”. „Fără să conștientizez, mă trezeam cîteodată hoinărind prin campus și bocind în hohote. Mă întrebam ce caut acolo, departe de casă și de toate lucrurile dragi mie, unde nu auzeam nici un cuvînd în românește. De cele mai multe ori remediul era să sun acasă și abia cînd nu reușeam să prind liniile telefonice situația devenea dezastruoasă”, povestește Raluca partea neplăcută a experienței ei americane. De fiecare dată, însă, tînăra trecea peste dorul de casă muncind din greu. „Învățam de dimineață pînă seară pentru că, pînă la urmă, acesta era obiectivul pentru care ajunsesem acolo. Sînt o persoană activă și, pe lîngă cursuri, mi-am luat și trei servicii, astfel că timpul meu era aproape tot ocupat. În acest fel făceam rost de bani de buzunar, dar aveam și posibilitatea să intru în contact cu civilizația americană, cu tot ce înseamnă la ei să faci ceva”, continuă ea. Așa cum vedem și în filme, locurile de muncă în America sînt la tot pasul, iar cînd cei interesați dau și dovadă de interes și seroozitate, lucrurile devin chiar ușoare. Spre exemplu, una dintre slujbele studentei în primul an la Saint Lawrence University din Canton a fost de asistent universitar. Adică, tînăra care plecase să învețe de la profesorii americani ajunsese să fie secundul acestora și să le predea colegilor din campus. „Am văzut un afiș în campus și m-am dus la direcțiune să întreb dacă mă primesc. Au văzut că știu foarte bine limba germană și m-au acceptat imediat să devin asistent universitar. Țineam seminariile și trebuia să respect intrucțiunile profesorilor, repetam materia cu studenții sau îi ajutam, acolo unde ei întîmpinau grutăți sau nu înțelegeau”, prevestește „profesoara” de germană Raluca Drăgușanu.
Românii pot face minuni și peste Ocean
„Ce mi-a plăcut mie foarte mult este că informațiile teoretice sînt completate foarte bine cu exemple practice. Practic, beneficiind de această abordare, ai șanse ca după universitate să își găsești foarte ușor un loc de muncă, nu ești rupt de realitate, cum se întîmplă în România”, spune Raluca. Ea a terminat primul an de facultate cu maximum de puncte, ceea ce îi dă dreptul, în continuare, la o bursă de la universitatea care a admis-o. Potrivit Ralucăi, orice student din România face față cu brio la o universitate din Stalele Unite ale Americii dacă dă dovadă de seriozitate și își urmărește obiectivul. „Orice elev bun din România poate ajunge în America în calitate de student. Important este să fie perseverent și serios și să nu renunțe de la primul răspuns negativ al universităților. Cît privește partea materială, e adevărat că pe lîngă burse, oricît de mari ar fi, trebuie să mai contribui și tu cu niște bani, însă aceștia pot fi obținuți muncind în campus, pentru că universitatea îți dă această posibilitate”, spune studenta.
După Mihaela Grigoraș, o băcăuancă care în acest an a absolvit o facultate din SUA, Raluca Drăgușanu a devenit a două băcăuancă care învață în SUA. În acest an, lista studenților băcăuani din SUA s-a întregit cu Andrei Gălățeanu și Ștefan Filip, absolvenți ai Colegiului Ferdinand I. „Cred că elevii din Bacău nu știu de oportunitățile de a studia în America, altfel nu îmi explic numărul mic de studenți care pleacă să studieze în străinătate. Din București sînt foarte mulți tineri care studiază în universități americane, după care urmează cei din zona de vest a țării. Se pare că acolo informațiile ajung mai ușor la cei interesați”, spune studenta care dea a cutreierat în lung și lat țara americanilor chiar pe banii lor.
Vrea să se întoarcă acasă
Deși mai are de stat încă trei ani în SUA, pentru a-și termina facultatea, Raluca este hotărîtă să se întoarcă la un moment dat în România. Șocată de individualismul americanilor de rînd și de „răceala” de care aceștia dau dovadă în relațiile cu străinii, băcăuanca este convinsă că tot acasă va realiza ceva în viață. „Chiar dacă am toate șansele să lucrez la o mare companie americană, unde voi primi un salariu foarte bun, tot un angajat voi rămîne pentru ei. Eu vreau să realizez mai mult în viață. După ce voi lucra cîțiva ani la ei aș vrea să mă întorc acasă. Aș vrea să îmi deschid propria afacere”, spune tînăra.
Deocamdată, problema viitorului Ralucăi, după absolvirea facultății, nu a fost serios discutată în familia Drăgușanu, însă părinții sînt hotărîți să sprijine deciziile singurului lor copil. „O vom ajuta, indiferent dacă va decide să rămînă în SUA, să vină în Europa sau să se întoarcă acasă, în România. Ceea ce face acum face foarte bine și sînt convins că și în ce privește viitorul în viață va lua o hotărîre foarte bună”, spune, plin de satisfacție, Vasile Drăgușanu, tatăl Ralucăi și directorul general de la CET.
De cîteva zile, Raluca a plecat în SUA, unde a început al doilea an universitar. Ca și în primul an de facultate, obiectivul ei este de a învăța pentru a acumula cît mai multe informații, convinsă că i se vor deschide porțile spre o carieră de succes, orinde va alege să lucreze. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns