De fiecare dată cînd deschizi o carte de geografie sau de istorie și vezi atîtea date, pe care se presupune că trebuie să le înveți, îți vine să o închizi la loc și să pleci în oraș, ori să faci orice altceva decît să stai în fața ei. Pare enorm de multă informație de memorat, lucru care la vîrsta noastră este extrem de greu și de plictisitor de realizat. Unora chiar li se pare că nu vor reuși niciodată performanța de a învăța fiecare lecție din manual. Există totuși cîteva metode pentru a-ți păcăli mintea și a învăța mai rapid decît de obicei, așa încît să-ți mai rămînă și ceva timp liber.
Atunci cînd ai tabele, liste lungi și obositoare cu nume și denumiri, de îți vine să-ți iei lumea în cap, poți încerca să le înveți pe grupe (bucățele). Selecția ți-o faci tu: după așezare, după prima literă cu care începe cuvîntul, după ani. Grupurile mici le poți repeta mai repede și ți se pare că totul e mai simplu.
O altă metodă este cea a abrevierilor numai de tine știute. Un fel de limbaj făcut de tine pentru a te ajuta la lucrarea de la istorie, în care știi că 1RB (primul război mondial) a avut loc după TPV (tratatul de pace de la Viena). Poți face cîte prescurtări vrei, care mai de care mai ingenioase, important este să le ții minte. Însă niciodată nu uita de la ce e prescurtarea, pentru că s-ar putea ca profesorului să nu-i placă să îi scrii în lucrare TPV, date pe care nu le-ar înțelege niciodată. În timp ce tu speri ca el să încerce să se chinuie să priceapă ce-ai vrut tu să spui, el va scoate pixul cu roșu și va tăia totul într-o secundă.
Poți face corespondența dintre o anumită imagine dintr-un film cu lecția la istorie pentru a descrie o întîmplare, un loc sau o figură.
Ultima metodă ar fi ca înainte să te apuci de citit lecția serios, să treci odată cu vederea peste text, să vezi despre ce e vorba, să-ți fixezi în minte întrebările referitoare la ce nu ai înțeles. Apoi, cînd te apuci să citești propriu zis să te concentrezi asupra lucrurilor care îți erau cele mai străine. După ce citești tot capitolul, vezi dacă ai rămas cu ceva în cap, dacă ai priceput unde nu ai prins de la bun început, dacă poți să-ți răspunzi singur la întrebările tale (să explici în minte cu cuvintele tale). Poate părea mai meticulos o astfel de metodă de învățat, dar decît să stai cu o carte în fața și să o frunzărești ore în șir fără rezultat, mai bine citești o dată și bine. (Andreea CEASĂR)
Lasă un răspuns