Vestul si sudul judetului Bacau sint cele mai bogate in resurse minerale, dar judetul este vazut ca unul dintre cele mai sarace din tara, din acest punct de vedere. Numai judetele Botosani, Vaslui, Vrancea, Braila, Calarasi, Giurgiu si Olt au mai putine resurse ca noi.
Cu ce ne putem lauda, in acest sens? Cu gresie, in zona de munte, cu rezerve de nisip si de pietris, in vaile Siretului si Trotusului, dar si cu sare gema, de la Tirgu Ocna.
Recent, Ziarul financiar a intocmit o harta a Romaniei cu astfel de bogatii, pe care insa in judetul Bacau nu apar apele minerale naturale necarbogazoase (desi avem cel putin un producator autorizat, la Sascut), ape minerale carbogazoase (desi Slanicul Moldovei este celebru pentru ele), nici apele minerale terapeutice (care se gasesc tot in Slanic, dar si in Tirgu Ocna si Moinesti). Ce sa mai vorbim de argila, de care judetul nu duce lipsa, desi nu avem cariere in exploatare. Despre carbune parca nici nu mai poate incapea vorba, pentru ca minele de la Comanesti au fost inchise, dar zacamint de acest fel mai exista acolo, iar in caz de mare criza energetica s-ar putea sa fim nevoiti sa redeschidem aceste mine.
De fapt – spun autorii analizei -, la jumatatea acestui an in Romania existau licente de exploatare doar pentru 77 de substante minerale, de la andezit la ape minerale, la calcar, uraniu, cupru, huila sau sare. De aceste licente raspunde Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).
Intre astfel de resurse nu sint incluse petrolul si gazele naturale, iar judetul Bacau inca exceleaza din acest punct de vedere, pentru ca in zona Moinesti se mai extrag titei si gaze naturale.
Romania a avut, insa, pina la 550 de licente de exploatare in domeniu, dar despre ele nu se mai vorbeste. Sigur, multe au fost anulate, iar unele zacaminte vor fi ramas neatractive pentru investitori. Oricum, ANRM nu divulga multe date in acest sens. Astfel, harta despre care vorbeam este una intocmita pe bijbiite, dupa cum au putut si autorii ei. Nici despre redeventele incasate din licentele active nu se spune mare lucru. Iar exploatarile se fac, in Romania, mai ales de catre intreprinderi private, mai putin de cele ale statului – cum este cazul rezervelor de sare de la Tirgu Ocna.
Astfel, cele mai importante rezerve minerale din judetul Bacau ramin cele de la Tirgu Ocna, de unde sarea este luata si prelucrata la Borzesti, dar si apele minerale din zonele Slanic Moldova, Tirgu Ocna si Moinesti. Nu sint lipsite de importanta nici rezervele de nisip si pietris, pentru ca la noi inca se mai construieste cite ceva.
Cit despre celelalte, ce sa mai vorbim! Asteptam sa se pronunte, oficial, cei in masura.
Daniel a zis
Com.Sarata sta pe adevarate comori de SARE iar smecherii vor sa exploateze zona ca pe cariera de piatra si sa
o concesioneze pe 10 ani.