• circa 40% dintre candidații care au picat BAC-ul în vară n-au mai venit la examen • profesorii examinatori spun că elevii sînt foarte slab pregătiți • doi candidați se vor prezenta a treia oară la examen: unul a refuzat să răspundă, iar altul a fost prins copiind
Ieri, 12 august, a început sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat pentru absolvenții claselor a XII, cu proba orală la Limba și Literatura Română. În prima zi, din cei 731 de candidați înscriși la concurs, prea puțini s-au sinchisit să-și vadă studiile încununate cu o diplomă. Asta deși, la o a treia prezență la BAC, ei vor trebui să plătească 1,2 milioane de lei. La cele două centre de examen din Bacău, Colegiul „Anghel Saligny” și Grupul Școlar de Chimie nr. 4, doar 60% dintre elevi s-au prezentat la concurs. Situația a fost mai bună la Liceul „Spiru Haret” din Moinești, unde din cei 85 de elevi înscriși s-au prezentat 80%.
Majoritatea celor care au fost obligați să vină la examenul de Bacalaureat din toamnă au picat testul din vară la matematică. Ministerul Educației și Cercetării a decis însă ca elevii, chiar dacă au luat notă sub cinci la o singură materie, să repete toate examenele. Cu toate acestea, în Bacău, doi elevi nu au reușit performanța de a trece nici măcar proba orală la Limba și Literatura Română. Unul dintre ei a fost prins copiind la Colegiul „Anghel Saligny”, iar altul, la Grupul Școlar de Chimie nr. 4, după ce a extras și al doilea bilețel, a părăsit sala fără să mai scoată nici un sunet. „Candidații sînt mediocri și se prezintă foarte slab. Chiar dacă au trecut la proba orală cu note ce variază în jurul generoasei note 5.00, cu siguranță vor pica la proba scrisă”, este de părere profesorul Dan Petrușcă, unul dintre examinatori.
Una peste alta, codașii de la BAC n-au dat prea mare importanță examenului nici de această dată. Dovadă stă faptul că ieri, la Grupul Școlar de Chimie nr. 4 din Bacău, era o atmosferă de vară. Un jandarm la poarta instituției și cîțiva elevi speriați pe băncile de lîngă ușa de la intrare lăsau impresia că, totuși, aici se întîmplă ceva. Puțini era aplecați asupra caietelor sau a foilor. Cei mai mulți discutau între ei așteptînd să le vină rîndul. Pe cîteva uși stau lipite cîteva hîrtii xeroxate în care sînt prezentate sălile de examinare. La fel de răbdători erau și profesorii din comisii. Ei așteaptă însă răspunsurile de la candidați. Deși subiectele au fost cam aceleași ca la sesiunea din vară, elevii n-au obținut note prea mari. „Notele au variat între 5.00 și 8.00. Pînă acum nu a picat decît un singur elev, care a refuzat efectiv să răspundă după ce a extras și cel de-al doilea bilețel”, ne-a declarat profesorul Dan Hanganu, șef Lucrări în cadrul Universității Dunării de Jos din Galați, președintele comisiei de la Bacău.
Tabloul sumbru privind BAC-ul de toamnă este completat și de absenteismul în masă al elevilor de la acest examen. „În jur de 60% din cei înscriși s-au prezentat la examenul de bacalaureat”, a precizat președintele comisiei de la Grupul Școlar de Chimie.
Situația este aproximativ identică și la Colegiul „Anghel Saligny”, unde, din cei 225 de elevi înscriși la cele două subcomisii, s-au prezentat doar 60 la sută dintre concurenți. „Merge mai greu ca la sesiunea din vară, pentru că elevii sînt mai slab pregătiți. Iar notele au fost pe măsură: am pus un singur 9 și un 8, în rest numai 6 și 7”, a declarat profesorul Dan Petrușcă.
La Moinești, la Liceul „Spiru Haret”, s-au înscris 85 de elevi din Moinești, Comănești și Dărmănești. Față de colegii din Bacău, candidații din această zonă par mai atenți și mai serioși. Nici ei nu au excelat în răspunsuri competente, dar prezența la BAC-ul de toamnă se apropie procentajul maxim. După proba orală, la centrul de examinare de la Moinești nu a picat nici un elev. Astăzi, 13 august, continuă examinarea orală la Limba și Literatura Română. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns