Dr.ing.Florin ACATRINEI
Camera Agricolă Judeţenă Bacău
Mijlocul lunii iunie, în condiţiile climatice ale acestui an, ne ţine încă în priză cu tratamentele fitosanitare. Cireşele sunt în perioada de recoltare. Avem acum ce recolta dacă le-am salvat de viermi, de monilioză, antracnoză, afide etc. Vişinile urmează şi ele la rând. Trebuie să avem în vedere faptul că, dacă am recoltat fructele la aceste două specii, nu înseamnă că am părăsit pomii până la primăvară. Trebuie să le menţinem frunzişul sănătos până în toamnă, pentru a asigura diferenţierea mugurilor floriferi şi rezisteţa la îngheţ mai ales în cazul cireşului. Tratamentele vor avea în vedere prevenirea atacului antracnozei, care poate determina defolierea pomilor şi combaterea afidelor, care determină oprirea creşterii lăstarilor cu răsucirea frunzelor şi a vârfului de creştere.
La măr avem în continuare presiune mare de atac a celor mai periculoase boli a acestei specii: rapănul mărului şi făinarea mărului. Presiunea este dată de apariţia fructificaţiilor secundare a acestor boli, prin evidenţa atacului în mai toate plantaţiile cu soiuri mai sensibile, de căderea în continuare a precipitaţiilor care asigură condiţii favorabile producerii infecţiilor şi masei foliare a pomilor în continuă creştere. Tratamentele în continuare trebuie să cuprindă fungicide cu acţiune sistemică şi de contact.
În această perioadă este momentul zborului şi depunerii ouălor de către fluturii generaţiei I a „viermelui pieliţei fructelor” (Adoxophyes reticulana), o insectă tot mai periculoasă şi mai greu de combătut în ultimul timp. Este un dăunător polifag care provoacă atacuri și la păr, cais, piersic, prun, agriș. Are două generații pe an. La măr, prima generație este periculoasă prin atacul larvelor pe frunzele tinere din vârful lăstarilor, oprind creșterea acestora, iar a doua generație şi mai periculoasă prin rosăturile larvelor asupra pieliței fructelor, depreciind calitatea fructelor și diminuând capacitatea de păstrare. Larvele primei generaţii, în zona Bacău, apar în a treia decadă lunii iunie sau începutul lunii iulie. Larvele, după eclozare, în câteva zile migrează spre vârfurile lăstarilor unde își confecționează adăposturi din frunzulițele atacate, adunate în suluri cilindrice. Tratamentele se efectuează pentru distrugerea ouălor cu produsul Insegar 25 WG în doză de 0,04%. Tratamentele pentru combaterea larvelor trebuie efectuate până ce larvele şi-au creat adăposturile din frunze. Insecticidele omologate pentru combaterea acestui dăunător sunt: Affirm -0,25%; Avaunt-0,2%, Decis Mega50 EW-0,015%, Fastac 10 EC-0,008%; Nurelle D50/500EC-0,1%. Şi alte insecticide au efect de combatere a larvelor acestei insecte, chiar dacă nu au trcut prin testele de omologare din România.
O altă insectă care trebuie combătută la acest moment, în stadiul de omizi de vârstele I şi II, şi care crează tot mai mari probleme, mai ales în grădinile populaţiei, este „omida păroasă a dudului” (Hyphantria cunea). Combaterea se face fie prin adunarea şi distrugerea cuiburilor cât larvele ocupă doar câteva frunze, fie prin tratamentele cu insecticide.
La tratamentele fitosanitare la măr, în această perioadă trebuie să se administreze şi îngrăşămintele foliare. Acestea vin cu aport suplimentar de azot, fosfor, potasiu dar şi microelemente care elimină o serie de carenţe din plante, asigurând astfel o intensificare a fotosintezei, determinând creşterea producţiei prin reducerea căderilor fiziologice, dar şi prin creşterea în volum a fructelor, o rezistenţă mai bună a plantei la atacul bolilor şi o creştere a capacităţii de păstrare a fructelor în depozit. Prezenţa calciului la acest moment ajută la formarea pereţilor celulari din fruct, determinând o structură mai fermă a fructelor. Ca îngrăşămintele foliare omologate pentru măr care pot fi administrate în această perioadă sunt recomandate: Cropmax- 0,1%; Folimax Calcium Plus-0,3-0,5%; Folimax Active-0,2-0,3 % etc.
Îngrăşămintele foliare se dizolvă în soluţia cu pesticidele pentru tratamentele fitosanitare. La fiecare tratament fitosanitar care se va efectua până la recoltare se poate adăuga şi îngrăşământul foliar.
Lasă un răspuns