Se apropie vîrsta de 18 ani cu pași grăbiți? Presupun că de acum se știe că, pe cît de mare este bucuria tinerilor, pe atît de mare este tristețea părinților, gîndindu-se la cîți bani ar trebui să scoată din buzunar, pentru un majorat ca la carte.
Fetele, mai ales ele, încep să facă planuri privind restaurantul unde va avea loc petrecerea, lista invitaților, garderoba etc. Iar mamele disperate se uită cum tinerii chelutitori ar fi în stare să dea gata și 15 milioane de lei, pentru o singură seară. O singură seară, care determină ca un salariu, sau mai multe, ale părinților, să se ducă pe apa sîmbetei. Organizarea unui majorat înseamnă mult stres, mulți bani.
După pregătiri urmează distracția tinerilor și durerea de cap a părinților. Multă muzică tare (manele la „greu”, de genul: „Viața mea”, „Pe la spate” etc, care ajung să fie difuzate, chiar de vreo șapte, opt ori, înnebunind total părinții), bere (tot felul de sticle pentru toate gusturile ), lichior de toate genurile, dansuri din buric, și faimoasele 18 pedepse. În ce constau acestea?
Toate sînt „dedicate” sărbătoritului și toate sînt pentru distracția invitaților. Uneori se ajunge la umilirea majorului, spre amuzamentul privitorilor. Pentru că mai mulți s-au arătat curioși ce înseamnă „pedepse”, vă prezentăm cîteva dintre acestea. Sărbătoritul trebuie să mimeze toate cifrele de la unu la optsprezece pe perete, cu partea dorsală; să strige de la un balcon de 18 ori: „sunt majoră, nu mai sunt mică, de mîine pot să fiu mămică” sau „sunt major, nu mai sunt mic, de mîine pot să fiu tătic”; să prindă cu capul o carte de cărți; să treacă un inel prin pantalonul unui tip (e valabil în cazul fetelor); să sufle într-o lumînare, legat la ochi, în timp ce i se pune o tavă cu făină; să cînte imnul național; să ghicească ingredientele unui „cocktail” dubios (care poate să conțină suc de lămîie, oțet, frișcă etc); să-și sărute partenerul în fața părinților și, pentru noi, de-acum cunoscuta probă a striptease-ului.
Cînd vine vorba despre această probă, opiniile sunt împărțite. Alin Ivența spune: „pentru fete e destul de neplăcut, deși nouă băieților, ne sclipesc ochii, cînd auzim de proba asta. Dar și pentru băieți, nu e tocmai plăcut să se dezbrace în fața părinților”. Carmen Tudorache se opune cu tărie acestei probe: „Distracție ca distracție, dar asta întrece măsura. Și, sincer, e cam jenantă chestia „.
Urmează apoi cadourile, la modă fiind acum: bijuterii, parfumuri, cadouri de genul „sparge geamul, în caz de nevoie”, pampers, suzetă, bikini roșii, animăluțe de pluș, lumînări.
Cît despre mîncare, aceasta se așează pe o masă, de unde toți se servesc cu cît vor și cînd vor. Urmează tortul și…beția tinerilor.
La final, cînd toți se retrag, pe la orele șase, șapte, părinții rămîn șocați de felul în care se destrăbălează tinerii, de felul lor de a se distra. Și adevărul este că petrecerea a „evoluat” mult de la un bal cu rochii lungi și valsuri, la beție și dezbrăcare la bikini.
(Andreea CEASĂR)
Lasă un răspuns