Pe raza judetului nostru exista manastiri a caror valoare istorica, arhitecturala si culturala, se pierde in negura veacurilor. Majoritatea au fost inchise pina in 1990, iar altele, asa cum este cazul celei de la Lipova, au fost reinfiintate dupa perioade lungi de uitare. Ascunse credinciosului de rind, manastirile bacauane si-au redeschis portile, asteptind pelerinii.
Manastirea „Sfinta Treime” – Bogdana (comuna Stefan cel Mare)
Este situata pe soseaua Onesti-Adjud, la 14 kilometri sud-vest de Onesti. Cadrul geografic este mirific, in est aflindu-se satul Bogdana, in rest fiind numai padure.
Manastirea a fost zidita de logofatul Solomon Birladeanu si sotia sa Ana in anul 1660. Sfintirea s-a facut la 5 august 1670, cind ctitorul a inzestrat-o prin testament cu mosii, dar si cu obiecte de uz liturgic si vesminte. Logofatul Birladeanu era inrudit cu Mitropolitul Moldovei, Teodosie al II-lea, care, dupa retragerea din scaun, a devenit primul staret al Bodganei (1674-1697). Pictura din biserica, tehnica fresca, este in stil neobizantin. In cladirea-muzeu a manastirii se afla multe carti de valoare in limba slavona, greaca si romana, icoane pe lemn si multe alte obiecte de cult.
Manastirea Intrarea Maicii Domnului in Biserica – Baimac (comuna Izvoru Berheciului)
Este situata pe soseaua Bacau- Dealu Morii- Frumuselu. Se afla la 35 de kilometri de Bacau si la 4 kilometri nord-vest de comuna Izvoru Berheciului.
Biserica a fost contruita de boierul Ciuchi in anul 1824. Incepind sa se degradeze, sfintul lacas a fost reparat in 1864 si a fost renovat din nou in perioada 1960-1970. Insa din cauza zidurilor de pamint existente de jur-imprejur a devenit imposibil de vizitat. Asa se face ca a fost trecuta sub tacere pina in decembrie 1989. A fost refacuta din temelii in perioada 1990-1996. Pictura apartine moinesteanului Vasile Popescu si a fost incheiata in 1996. In fata pridvoului a fost ridicat un moment in amintirea eroilor care au murit pe cimpurile de lupta.
Manastirea Sfintul Cuvios Antipa de la Calapodesti, sat Calapodesti, comuna Dealul Morii
Este situata la 68 kilometri sud-est de Bacau, pe soseaua Bacau-Secuieni-Izvorul Berheciului -Dealul Morii-Frumuselu. Din satul Banea, inainte de Dealul Morii, se poate folosi o potecacare urca dealul, poteca ce porneste de la 150 m de statia de autobuz. Fata de Adjud, manastirea se afla la 37 kilometri nord-est.
In satul Calapodesti s-a nascut in 1816,calugarul Alexandru, tuns in monahism la Muntele Athos cu numele Antipa, care a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in 1992. Pentru trairea duhovniceasca intensa si faptele sale minunate a fost cunoscut in toata Rusia. Sfintul Antipa a trait ultimii 17 ani din viata la manastirea Valaam din Sankt Petersburg, unde a si fost ingropat.
Biserica a fost ctitorita de preotul Ioan Mihalache in 1889 si renovata intre 1993-1995. Pictura este realizata intre 1994-1995. Manastirea detine și crucea de spovedanie a sfintului Antipa..
Biserica Casin (fosta manastire) – com. Manastirea Casin
Este situata la 10 kilometri de Onesti, iar biserica face parte din monumentele principale de arta din Moldova.
Manastirea, devenita acum biserica de parohie, a fost zidit de domnitorul Gheorghe Stefan intre anii 1653 si 1658. A fost ridicata de mesterii manastirilor iesene Golia si Trei Ierarhi. In 1717, nemtii au ocupat manastirea, in care traiau 40 de calugari si au devastat-o. La ordinul turcilor, Mihai Racovita a darimat zidurile manastirii si a imprejmuit-o cu gard. In 1742 a fost inchinata Patriarhiei din Ierusalim. Darimata de cutremurul din 1802, a fost refacuta in 1806. In 1864, a fost secularizata devenind biserica de mir. A fost avariata si mai tirziu de cutremurele din 1940 si 1977. A fost refacuta si pictata intre anii 1980 si 1994.
Manastirea Ciolpani – orasul Buhusi
Este situata la circa 5 kilometri nord-vest de orasul Buhusi, pe soseaua Buhusi-Runc. De la Ciolpani, drumul se continua inca 4 kilometri pina la manastirea de calugari Runc.
Primul schit a fost ctitorit de sulitasul Ciolpan, calugarit aici si de la care se trage si numele schitului. In 1730, medelnicerul Teodor Cantacuzino a construit o bisericuta din lemn de stejar, care exista si azi in cimitirul manastirii, ca monument istoric. Ramasa pustie de-a lungul vremii, manastirea a fost redeschisa in anul 1991 cu obste de maici. Cu osteneala maicilor si a arhimandritului Emilian Panait, staretul manastirii Runc si duhovnicul maicilor, s-au construit trei cladiri pentru chilii, un paraclis pentru pravila calugareasca si biserica mare. Sfintirea bisericii mari cu hramul „Sfintul Mucenic Emilian” s-a facut la 21 septembrie 1997. Linga biserica mare se afla un paraclis a carui constructie a inceput in 1991 si s-a sfintit la 15 august 1993.
Manastirea Cotumba, satul Cotumba, comuna Agas
Este situata pe soseaua Comanesti -Ghimes, ramificatie stinga din Agas 5 kilometri pina la Cotumba.
Scurt istoric: prima biserica din lemn a fost ctitorita de Ieromonahul Pahomie. Sfintita in 1772, actuala biserica a fost ridicata de vornicul Grigore Crupenschi. O data cu secularizarea averilor manastiresti din 1864, a devenit biserica de mir, avind acest regim pina in 1994. Din 1991, au inceput constructia cladirii pentru chilii, trapeza si bucatarie, terminate in 1994, cind a fost repopulata cu maici, nucleul obstii fiind adus de la manastirea Brincoveni, judetul Olt.
Manastirea Lipova, satul Milosu, comuna Lipova, judetul Bacau
Este situata la 40 kilometri nord-est de Bacau, pe soseaua Bacau-Vaslui, ramificatie din Plopana. Asezamintul este construit intr-o poiana larga inconjurata de o padure cu foioase.
Fondata in 1764, este mentionata si in 1801 ca manastire de calugari Tisa Lipovei, cu biserica de lemn. A fost metoc al manastirilor Secu si Neamt. In 1910 biserica a ars si obstea de atunci a parasit-o. In 1955, mai vietuia doar un arhimandrit care, din cauza regimului, a parasit-o. Biserica a ajuns saivan de oi si cotet pentru porci, apoi, prin jaf s-a distrus. In 1995, manastirea a fost reinfiintata.
Manastirea Magura Ocnei
Este situata pe soseaua Tg. Ocna – Slanic Moldova.
Prima biserica din lemn a schitului a fost construita in 1653 cu hramul „Inaltarea Domnului”. In 1665 exista cea dintii atestare documentare despre vechimea sa. Alt document care atesta vechimea schitului este hrisovul domnesc al lui Constantin Racovita, din 1757, prin care schitul a devenit metoc al manastirii Sfintul Spiridon din Iasi. Intre 1802-1810, a fost recladit pentru a treia oara. In timpul primului razboi mondial, schitul Magura a fost transformat in post de prim ajutor, scapind neatins in urma bombardamentelor. In 1964, biserica a fost darimata pina la temelie cu tirnacoapele, iar materialele rezultate au fost folosite la alte constructii in orasul Tirgul Ocna. Dupa 1990, obstea primelor calugarite sosite aici a ridicat din temelie o biserica catedrala si mai multe cladiri care sa asigure o viata normala.
Manastirea Runc, orasul Buhusi, satul Runc
Este situata la 32 kilometri nord-vest de Bacau, 6 kilometri nord de orasul Buhusi, circulatia facindu-se pe soseaua Bacau-Buhusi-Piatra Neamt-Bicaz.
Numele manastirii este amintit ca una din ctitoriile lui Stefan cel Mare. Aici erau citiva calugari care-si duceau viata de sihastrie, folosind pentru slujbe o micuta bisericuta de lemn. Dupa doua secole tumultoase, in 1701, Ionascu Isacescu, considerat ctitorul bisericii din zid, o inchina Mitropoliei de la Iasi. In urma unor procese, in 1810, schitul s-a desfiintat si a ramas biserica de mir. intre 1815 si 1860 a fost reinfiintata ca manastire de maici, iar apoi redevine manastire de calugari. In 1888 a devenit iar biserica de mir, pentru ca in 1941 sa revina la regim de manastire pentru calugari. In1960, manastirea a fost desfiintata de comunisti, dar s-a redeschis in 1967, cind a functionat ca biserica de mir pina in 1970, cind a inceput din nou viata monahala.
Manastirea „Sfintul Sava” din Berzunti
Este situata pe drumul Bacau – Onesti, la aproximativ 40 de kilometri de Bacau.
Ridicata linga comuna ale carei traditii populare s-au pastrat si cultivat pina in ziua de astazi, manastirea este situata pe locul unde a existat o biserica ridicata de ieroschimonahul Vasile la inceptul secolului al XIX-lea. Intre anii 1901, 1919, 1943, sfintul lacas a functionat alternativ ca schit de calugari sau maici. Ca multe alte biserici si manastiri, in anul 1960 a fost desfiintata de comunisti, calugarii fiind obligati fie sa plece in lume, fie sa se duca in alte manastiri. A fost redeschisa in anul 1990, si a fost inaltata de-a lungul anilor. Biserica mare a fost sfintita in anul 2001.
Manastirea Tisa Silvestri
Este situata pe soseaua Bacau-Vaslui, la 23 kilometru nord-est de Bacau, 67 km vest de Vaslui, la 1 km est de satul Tisa Silvestri.
Prima atestare documentara dateaza de la 13 aprilie 1729, cind un razes daruieste manastirii Tisa o parte din satul Marmureni-Vaslui. In 1864, cind schitul a pierdut mosia si padurea, s-a desfiintat. In 1895 se face mentiunea ca la Tisa a fost un schit de calugari si ca se mai vad urmele unei bisericute. In 1990, s-a hotarit reinfiintarea manastirii. Credinciosii satului au donat pamint si s-a infiintat o manastire, Dupa 20 noiembrie 1996, manastirea a fost transformata in manastire de maici.
Manastirea Rachitoasa
Este situata in comuna Rachitoasa. Istoria acestei manastiri, ultima din Romania care si-a recapatat statutul pierdut in urma cu 140 de ani, se intinde pe durata a patru secole. La sfirsitul veacului al XVII-lea marele clucer Ianaki a facut la Rachitoasa o bisericuta mica durata de lemn de stejar, care se gasea linga Manastirea Rachitoasa de astazi. Pe locul unde se afla altarul acesteia s-a ridicat o cruce. Ea a servit drept biserica a cimitirului satesc. Mai apoi, in anul 1697, marele spatar Ilie Ianaki, si cu sotia sa Theofana, fiica voevodului Mihai Racovita, au zidit actuala manastire si au inzestrat-o cu mosii. Incapabil sa administreze manastirea, fiul sau, Gavriil, a inchinat-o, in anul 1729, manastirii grecesti Vatopedu de la Muntele Athos. Din nefericire, biserica manastirii Rachitoasa a fost darimata de cutremurul din 31 mai 1739. A fost renovata, ultima oara, la sfirsitul secolului XIX. A redevenit manastire in urma cu citiva ani, dupa ce, mai bine de un secol si jumatate a functionat ca azil, statut cunoscut si de vrednicul de pomenire episcop Melchisedec Stefanescu, care, in anul 1882, nota „manastirea aceasta este acum prefacuta in penitenciar pentru oameni fara capatii si viciosi. Biserica e in buna stare, dar incaperile manastirii, unde locuiesc detinutii, precum si personalul administrativ al penitenciarului, sunt vechi, negrijite si umede si reclama urgente imbunatatiri pentru ca penitenciarul sa nu devina lacas de condamnati la moarte”.
Lasă un răspuns