• icoana făcătoare de minuni, în care Maica Domnului apare reprezentată cu trei mîini, a stîrnit curiozitatea băcăuanilor • deși este cel de-al cincilea an de pelerinaj, prea puțini cunosc că reprezentarea „ciudată” este rezultatul unei minuni petrecute în urmă cu 1.300 de ani
În ultima săptămînă din postul Adormirii Maicii Domnului, care se va încheia vineri, biserica Precista din Bacău a devenit un lăcaș de pelerinaj pentru toți credincioșii din oraș. Adusă pe meleaguri băcăuane de la mănăstirea Neamțului, unde a fost poposit în urmă cu 300 de ani, datorită Sfîntului Paisie Velicikovschi, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a trezit în sufletele oamenilor ecoul unei alte realități decît cea materială. Icoana adusă la biserica Precista, în cel de-al cincilea an de pelerinaj, este mai deosebită. În ea apare reprezentată Sfînta Fecioară Maria cu trei mîini. Această reprezentare a stîrnit, și anul acesta, nedumerirea credincioșilor sosiți să se închine. „De ce are Maica Domnului trei mîini? Cum de apare așa? Nu e cumva o greșeală” se întrebau cei mai curioși, evident, fără a se fi interesat mai înainte de istoricul acestei relicve sfinte. Unii dintre cei sosiți la biserica „Precista” nu s-au sfiit să spună că, avînd în casă icoana ce o reprezintă pe Maica Domnului cu trei mîini, au renunțat la ea, deoarece li se părea incorectă. Într-adevăr, icoana adusă la biseica Precista poate părea mai stranie celor învățați și obișnuiți cu un anumit tip de icoane. De ce are icoana Maicii Domnului trei mîini? Părintele Andrei, unul dintre călugării veniți la Bacău de la Mănăstirea Neamț, ne-a explicat că ea este rodul unei minuni. „În această icoană, Maica Domnului apare reprezentată cu trei mîini în aminitirea unei minuni săvîrșite în secolul VIII”. Istoria bisericească amintește că, atunci, în plină perioadă de prigoană împotriva sfintelor icoane, unuia dintre susținătorii închinării la sfintele icoane, sfîntul Ioan Damaschin, i-a fost tăiată o mînă, pentru a nu mai scrie în favoarea icoanelor. După o noapte petrecută în rugăciune, în chip minunat, mîna apărătorului dreptei credințe s-a prins la loc. De altfel, icoana adusă la Precista este copiată după altă icoană făcătoare de minuni din Mănăstirea Hilandar de la Muntele Athos. Deci, icoana Maicii Domnului nu conține nici o greșeală, singurele greșeli fiind neștiința și lipsa interesului pentru cunoașterea unor realități istorice, altădată, atît de bine știute de oameni.
Însă dincolo de aceste probleme ce aparțin dorinței de cunoaștere a oamenilor, la biserica Precista atmosfera din aceste zile a fost, și continuă să fie, una de sărbătoarea spirituală. Oamenii vin zilnic, se închină cu evlavie, și ies parcă nițel mai încurajați. Prezența icoanei Maicii Domnului, cunoscută pentru minunile săvîrșite de-a lungul anilor în fața ei, dă curaj și putere celor care vin și se roagă cu credință. Iar cei credincioși știu lucrul acesta. „Este bine că a venit și anul acesta icoana Maicii Domnului la Bacău. S-a creat o stare de rugăcăciune mai deosebită în acest post și e un lucru bun”, ne-a declarat un credincios. Și, pe bună dreptate, deoarece o prezență minunată în spațiul zgomotos și obositor al orașului nu poate fi decît un motiv de bucurie. Iar pînă vineri, această ocazie este oferită, zi de zi, de dimineață și pînă seara tîrziu, la biserica Precista din Bacău. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns