• reprezentanții asociațiilor sînt convinși că băcăuanii nu vor avea niciodată bani să achite și majorările de întîrziere • motivația lor o reprezintă faptul că debitele foarte mari s-au acumulat tot ca urmare a imposibilității de plată
Penalitățile de întîrizare calculate luna aceasta de CET au stîrnit groază în rîndul adiministratorilor de asociații. Pentru că pînă acum nici un alt furnizor de utilități, cu excepția RAGC, nu a calculat majorări de întîrziere la plată, administratorii și-au pus mîinile în cap cînd au văzut cît au de achitat. Reacțiile reprezentanților locatarilor au fost dintre cele mai diveste, însă toate au un punct comun: băcăuanii nu vor avea de unde să plătească atîția bani, în condițiile în care, în majoritatea cazurilor, întîrzierea la plata facturilor la întreținere a apărut tot din cauza lipsei banilor. O parte dintre administratori au refuzat să primească facturile în care erau evidențiate majorările de întîrziere, alții le-au primit și le-au aruncat în sertare, iar alții, destul de puțini, e drept, se gîndesc ce posibilități există pentru a recupera banii de la oameni. „Joi mi-a venit factura cu penalități de la CET și am trimis-o înapoi. Nu pot să-mi asum, în numele asociației, responsabilitatea de a mă încărca în atîția bani. E vorba de sute de milioane de lei. Știu că, pînă la urmă, trebuie să plătim ceva, însă poate o să cădem cu ei la o înțelegere și nu va mai fi așa de mult”, ne-a declarat Viorel Pruteanu, administratorul Asociației 71. Asociația menționată este prima în topul datornicilor către CET, avînd de achitat debite de 3,7 miliarde de lei și penalizări în valoare de peste 530 de milioane de lei. Convins că majorările nu vor fi niciodată strînse este și președintele Asociației 30, Ion Păcuraru. „Nu avem cum să strîngem atîția bani pentru că și facturile curente sînt foarte mari. Am vorbit cu cei de la CET și le-am spus că nu avem de unde să scoatem banii. Nu știu ce se va întîmpla mai departe”, a spus Păcuraru. Sărăcia populației a fost invocată și de alți administratori care sînt ferm convinși că banii nu vor putea fi nicodată încasați. „Am refuzat să primim facturile cu majorări pentru că știm că lumea nu are de unde să le plătească. Ce facem cu pensionarii care au două milioane pensie, iar întreținerea îi ajunge 2,2 milioane de lei?”, a spus administratorul Asociației 60, Vasilica Tampu.
Valoarea totală a penalităților pe care cele 98 de asociații de locatari trebuie să le plătească la CET se ridică la peste 15 miliarde de lei. Legea prevede că datoriile vor fi anulate în cazul în care asociațiile își achită pînă la 30 martie întregul debit. Cum majoritatea au și facturi curente foarte mari, este greu de crezut că vor putea achita integral datoriile. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns