• dacă în termen de 30 de zile de la primirea facturii la asociație locatarii nu își achită întreținerea, ei vor fi penalizați cu 0,07 % pentru fiecare zi de întîrziere • măsura va fi pusă în aplicare începînd cu facturile lunii noiembrie
Cadoul de Sărbători care va fi „oferit” de CET băcăuanilor racordați la punctele termice de cartier va arde buzunarele consumatorilor la fel ca artificiile folosite la trecerea dintre ani. Conducerea centralei termice băcăuane a decis să aplice penalitățile de întîrziere pentru cei care nu își achită în timp util facturile la utilitățile termice. Cuantumul penalizărilor va fi în procent de 0,07 la sută pentru fiecare zi de întîrziere după termenul de 30 de zile legal în care oamenii își pot plăti întreținerea. Această măsură a fost preferată de conducerea CET în defavoarea debranșării sau sistării forțate, întrucît societatea din subordinea Consiliului Local nu dorește și nici nu poate pune în aplicare, din considerente tehnice, măsuri restrictive generale. Scopul pentru care CET a trecut la penalizarea rău-platnicilor îl constituie debitele foarte mari pe care le are de recuperat de la asociațiile beneficiare. Valoarea totală a facturilor restante ale populației ajunge la 54 de miliarde de lei, din care doar 9 miliarde reprezintă producția lunii octombrie. Cele 48,5 miliarde de lei restante reprezintă plăți neachitate de cel puțin jumătate de an, întrucît în acest interval CET nu a furnizat nici un fel de serviciu băcăuanilor. Deși inițial anunțase că va aplica penalizări începînd cu luna noiembrie, șefii de la CET au revenit asupra deciziei și vor aplica penalizările de întîziere pentru facturile lunii noiembrie. „Nu a fost lună întreagă de funizare, și, în plus, au mai apărut și unele corecții la facturile emise pentru octombrie. De aceea, penalizările se vor aplica din luna decembrie”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău. În plus, conducerea CET afirmă că în ultima perioadă calitatea serviciilor furnizate de societate a crescut, prețurile medii practicate sînt considetate acceptabile, iar societatea își asumă și aproximativ 30 la sută din pierderile din rețea. Acestea ar trebui să fie, în opinia mai marilor societății, tot atîtea motive pentru care oamenii să-și achite la timp facturile la utilitățile termice.
Marea majoritate a documentelor financiare emise de CET au ajuns deja la asociațiile de proprietari, însă doar cîțiva dintre administratori au reușit să repartizeze costurile care revin fiecărui proprietar de apartament în parte. În aceste condiții, nu este exclus ca încetineala cu care se mișcă unii administratori în calculația costurilor să stîrnească nemulțumirea locatarilor, cărora le va rămîne destul de puțin timp pentru a achita întreținerea.
Măsura aplicării penalităților de întîrizere la plată mai este folosită ca modalitate de constrîngere doar de RAGC, iar rezultatele sînt evidente. Debitele furnizorului de apă din oraș nu sînt niciodată mai mari de două-trei miliarde, iar vechimea datoriilor nu depășește, în general, două luni. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns