Pensia de asigurări sociale nu este un act filantropic al guvernanților, indiferent de epocă și culoarea lor politică, ci un sistem de protecție, instituționalizat, de care pot beneficia doar cei ce îndeplinesc cele două condiții legale: vîrsta și perioadă de contribuție. Tratamentul trebuie să fie echitabil, deci egal pentru toți, și nu unul preferențial, discriminatoriu. Fiecare să primească ceea ce merită, în funcție de contribuțiile aduse, pe parcursul activității salariale, la fondul general de pensii. Se aplică, la noi, aceste criterii? Cele mai multe păreri converg către aceeași variantă de răspuns: NU. Dacă nu sistemul, cel puțin modul cum se aplică este o confuzie și la cheremul celor care-l pun în aplicare, fapt ce creează favoritisme, disparități, nemulțumiri justificate. O cititoare a ziarului nostru, pensionară, nemulțumită de tratamentul care i se aplică de către instituțiile de profil ale statului, ne-a pus la dispoziție un vraf de documente, pentru a demonstra că are dreptate. Acestea au luat deja drumul Președinției, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Casei Județene de Pensii Bacău.
Ludmila Tibu a fost inginer textilist la fosta fabrică „Proletarul” și s-a pensionat pentru limită de vîrstă și vechime completă în muncă, în 1998. După 33 de ani de muncă în fabrică, ea a primit de la stat o pensie puțin mai mare 1,2 milioane de lei. După toate indexările, veniturile Ludmilei Tibu nu trec de 2,1 milioane de lei. „Anul în care Ludmila Tibu s-a pensionat a fost unul în care pensionarilor, după calculare, le-au ieșit pensii foarte mici”, ne-a declarat Iulia Radu, director stabiliri pensii la Casa Județeană de Pensii (CJP) Bacău.
Ludmila Tibu a așteptat recorelarea pensiei cu sufletul la gură, dar, spre surprinderea ei, Hotărîrea de Guvern prin care s-au majorat veniturile pensionarilor excludea categoria de pensionari din care ea făcea parte.
„Legea pensiilor a creat un sistem piramidal care ne face mari nedreptăți. Acesta se bazează pe o inginerie financiară care perpetuează pensiile viagere ale unora care nu merită acești bani. Baza piramidei este reprezentată de noi, săracii, iar vîrful de cei care au pensii de zeci de milioane de lei”, consideră femeia.
Cu toate că a făcut nenumărate demersuri, Ludmila Tibu a primit mereu același răspuns, adică să se mulțumească cu ce are. „Pentru cei pensionați pînă pe 1 ianuarie 1999 punctajul a fost determinat prin înmulțirea punctajului mediu anual stabilit conform legii, cu valoarea unui punct de pensie actualizat. Actul guvernamental care revizuia pensiile nu i-a inclus și pe cei care s-au pensionat după 31 decembrie 1998, cum este cazul solicitantei”, a mai precizat Iulia Radu.
Departe de puncte, legi și calcule care mai de care mai complicate, cei mai mulți pensionari consideră pensiile mult prea mici comparativ cu nevoile lor zilnice și creșterea necontrolată a prețurilor. La Casa de Pensii s-au depus, numai în luna mai a acestui an, 843 de dosare în care se solicită înscrierea la pensie și recalcularea acestora. Că oamenii sînt nemulțumiți de banii de mizerie primiți în fiecare lună de la stat o demonstrează faptul că, în aproape jumătate dintre petiții se solicită recalcularea pensiilor. (Mihai BUZNEA, Claudiu TĂNĂSESCU)
pe raster:
„Singura noastră vină este data nașterii”
• susține Ludmila Tibu
Președintele României mobilizează cetățenii în combaterea Corupției! În situația în care raporturi de obediență nu vă pot atenua obiectivitatea, cu mențiunea că nu sînt o petiționară, vă rog să vă aplecați atenția asupra unei semnificative categorii sociale, tratată cu dispreț, prin ridicol, fără nici o altă vină decît data nașterii: pensionarii. Fiind tratați cu unități de măsură diferite pentru aceleași probleme, printr-o lipsă totală de transparență, constatăm că, pe zi ce trece, situația noastră devine mai confuză, apar la fiecare „intervenție” alte inechități revoltătoare care produc frustări vizavi de vecini, colegi sau chiar în aceeași familie. Sînt confiscate, prin artificii de inginerie financiară, drepturile legale ale unora și stimulate artificial beneficiile altora. Explicația dată la Casa Județeană de Pensii Bacău, după confirmarea pe calculator a celor semnalate, a fost: „Așa vor ei (, adică cei de la Casa Națională de Pensii), la unii dau, la alții nu”.
Domnule secretar Petre Ciotloș a etichetat neregulile semnalate de mine ca „punctuale”. Dar noi supraviețuim cu aceste pensii unice, punctuale, nu avem de a face cu judecățile globale. Acesta a fost rolul Legii 19/2000, Art: 2. e și 180 al. 2, ca fiecare să fie judecat individual, funcție de contribuțiile plătite. Dacă din 2001 pensia mea de inginer cu vechime completă a fost diminuată artificial cu peste 25%, la ce mă pot aștepta în următorii trei ani, pentru care s-a făcut public că voi face parte dintr-o categorie sancționată prin data ieșirii la pensie: 1. 01. 1999, de care nu sînt cu nimic vinovată? (Ludmila Tibu)
Subsermnata Tibu Ludmila- domiciliată în Bacău, str. Slănicului, nr. 3, ap. 5, dosar de pensie 130452, în Spitalul Legii 544/2001- Legea Liberului acces la Informațiile de interes Public, vă rog să-mi faceți cunoscute:
Care este Cuantumul corespunzător „Punctajului mediu estimat”
1. în august 2001- înaintea aplicării H.G. 781/aug.2001
2. în noiembrie 2001- înaintea aplicării H.G. 1169/nov.2001
3. în februarie 2002- înaintea aplicării H.G. 195/ februarie 2002
4. în mai 2002- înaintea aplicării H.G. 518/23.05.2002.
Rog respectuos un răspuns exact, competent, clar, fără alte precizări colaterale inutile.
Lasă un răspuns